-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 11 04

VDU pagerbs Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Aktų signatarų atminimą

Penktadienį, 15 val., Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete (Gedimino g. 44, II a.) bus atidaroma fotografijų paroda, skirta Lietuvos Respublikos  Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo deputatų, Nepriklausomybės Akto signatarų, VDU Atkūrimo tarybos ir Atkuriamojo Senato narių Antano Karoblio ir Vytauto Paliūno atminimui pagerbti.
VDU
VDU

A.Karoblis (1940–2007) – matematikas, fizikos matematikos mokslų daktaras, tikimybių teorijos tyrinėtojas, Lietuvos politinis veikėjas. Dar būdamas paauglys, A.Karoblis dalyvavo pogrindinėje antisovietinėje veikloje – įkūrė pogrindinę jaunimo organizaciją. Baigęs studijas ir įgijęs mokslų daktaro laipsnį, dėstė matematikos ir fizikos dalykus Kauno technologijos universitete. 1989 m. aktyviai dalyvavo VDU atkūrimo veikloje – buvo Atkūrimo tarybos bei Atkuriamojo Senato narys. Atkūrimo tarybos pavedimu atkurtajame universitete ėjo prorektoriaus pareigas, dirbo jame pedagoginį darbą.

V.Paliūnui (1930–2005) šiemet būtų sukakę aštuoniasdešimt. Profesorius, aktyviai tyrinėjęs hidrodinamikos, teorinės mechanikos ir tamprumo teorijos problemas, už mokslo pasiekimus apdovanotas Lietuvos valstybine (1983 m.), vėliau – nacionaline premija (1992 m.). V.Paliūnas – daugybės  mokslinių darbų, knygų autorius ir bendraautorius. Profesorius aktyviai įsiliejo į Sąjūdžio veiklą, patriotinį politinį judėjimą už Lietuvą ir Nepriklausomybę. 1989 m. buvo išrinktas į VDU Statuto rengimo grupę, dalyvavo Atkūrimo tarybos ir Atkuriamojo Senato darbe. Atkurtajame universitete koordinavo Tiksliųjų mokslų fakulteto veiklą.

Už nuopelnus atkuriant ir įtvirtinant Lietuvos nepriklausomą valstybę 2000-aisiais Nepriklausomybės Akto signatarai A.Karoblis ir V.Paliūnas buvo apdovanoti Lietuvos Nepriklausomybės medaliais. A.Karoblio ir V.Paliūno atminimui pagerbti skirta paroda VDU veiks iki gruodžio 10 d.

Parodą parengė LR Seimo Parlamentarizmo istorijos ir atminimo įamžinimo skyrius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius