Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 09

Velykines išlaidas žabos taupumas

Kelis metus iš eilės prieš šventes iš prekybos centrų su gėrybių kupinais maišais keliaudavę lietuviai šiemet Velykas ketina švęsti kukliau.
Vienam stručio kiaušiniui prilygsta 25-36 vištos kiaušiniai.
Vienam stručio kiaušiniui prilygsta 25-36 vištos kiaušiniai. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prekybos centrų atstovai neabejoja, kad šios šventės atributo – kiaušinių – bus parduota kelis kartus daugiau nei įprastu metų laiku, tačiau jais prekyba neprilygs paskutiniųjų metų tendencijoms. Tiesa, dalis lietuvių ir šįmet velykinį stalą paįvairins ne tokiais įprastais putpelių bei stručių kiaušiniais.

Kiaušinio realizavimo terminas – 28 dienos, todėl į prekybos centrus kiaušiniai turi patekti ne senesni kaip 5 dienų, kad žmonės spėtų juos šviežius nusipirkti, – dėstė Justinas Paulauskas.„Kiaušinius žmonės pradeda gausiau pirkti likus savaitei ar dviem iki Velykų. Pastebėjome, kad tuomet prekyba pagyvėja tris kartus. Praėjusią savaitę darėme akciją – vištų kiaušinių kainą sumažinome 30 proc., tad pardavimai gali išaugti iki penkių kartų. Tikslius skaičius sužinosime po Velykų“, – sakė prekybos tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė.

Tačiau ji beveik neabejojo, kad dėl ekonominės situacijos šiemet pardavimai bus mažesni nei pernai. „Mums, prekybininkams, šios Velykos bus kuklios. Žmonės labai kruopščiai skaičiuoja, kiek išleis velykiniam stalui“, – teigė R.Saulytė.

Jai antrino ir prekybos tinklo „Rimi“ atstovė Rasa Juodkienė. „Žmonės dabar stengiasi pirkti akcijų metu. Taupymas pasireikš ir per šventes – pirkdami maistą daugelis tikrai paskaičiuos, kad jei anksčiau pirkdavo 30 kiaušinių, iš kurių 10 išmesdavo, tai dabar įsigis 20“, – teigė R.Juodkienė.

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ atstovės R.Saulytės, daugiau kaip prieš mėnesį prekybos centro užsakymu buvo atliktas tyrimas, kurio metu apklausta per 800 pirkėjų. Jo rezultatai parodė, kad jei pernai prieš Velykas ir Kalėdas lietuviai lepinosi įmantriais patiekalais, delikatesais, tai šiemet daugelis ketina įsigyti tradicinių produktų ir patiekalus gaminti namuose. „Dauguma, net 59 proc. respondentų, atsakė, kad Velykų stalui išleis 50–200 lt. Vos vienas procentas nežinojo, kiek pinigų tam skirs“, – teigė prekybos tinklo atstovė.

Prieš Velykas pikas, po švenčių – štilis

Antrame pagal dydį Lietuvoje „Kaušėnų paukštyne“ šiuo metu „darbuojasi“ 580 tūkst. vištų, kurios per dieną padeda apie 487 tūkst. kiaušinių. Pasak šio paukštyno direktoriaus Justino Paulausko, šiemet, kaip ir kiekvienais metais, kiaušinių poreikis prieš Velykas labai didelis. Tiesa, Velykas paukštyne darbo ne itin padaugėja, nes kiaušiniai – gendantis produktas.

„Kiaušinio realizavimo terminas – 28 dienos, todėl į prekybos centrus kiaušiniai turi patekti ne senesni kaip 5 dienų, kad žmonės spėtų juos šviežius nusipirkti. Prekybos centrai pastaruoju metu kiaušiniams taiko dideles nuolaidas, todėl, manau, žmonės jų perka daug“, – dėstė J.Paulauskas.

30 km nuo Klaipėdos, šiek tiek už Priekulės įsikūrusio „Vilkyčių“ paukštyno sandėlio vedėja Elytė Servienė „15min“ teigė, kad šiuo metu kiaušinių parduodama dvigubai daugiau nei įprastai. „Traukiame vos ne iš po vištos ir parduodame. Tačiau po švenčių dvi savaites prekyba visiškai sustoja, jų būna pilni sandėliai“, – sakė moteris.

Kainą lemia ir spalva, ir dydis

Prekybos tinklo „Iki“ atstovas Tomas Vaišvila pasakojo, kad visus metus paklausesnius kiaušinius rudu lukštu prieššventiniu laikotarpiu pralenkia balti kiaušiniai. Egzotikos mėgėjai renkasi ir putpelių, stručių kiaušinius. Anot T.Vaišvilos, Velykų savaitgalis pagal pirkėjų gausą ir pirkinius yra antra diena po Kalėdų, o skiriasi nebent tuo, kad perkamas daugiausiai maistas, o per Kalėdas dar ir dovanos.Kiaušinius žmonės pradeda gausiau pirkti likus savaitei ar dviem iki Velykų. Pastebėjome, kad tuomet prekyba pagyvėja tris kartus, – sakė Renata Saulytė.

Anot prekybos centrų atstovų, vištų kiaušinių kainos išliko panašios kaip ir pernai – apie 4,5–5 Lt už 10 kiaušinių. 12 putpelių kiaušinių kainuoja apie 5,5 Lt, vienas stručio kiaušinis – apie 100 Lt. Uostamiesčio turguje, priklausomai nuo dydžio, už 10 vištų kiaušinius prašoma nuo 2,8 iki 4,5 Lt.

Anot prekeivių, kaina prieš Velykas pakilo simboliškai – vos 10–20 ct. Iš Skuodo atvykęs Henrikas naminių kiaušinių dešimtinę vakar pardavinėjo už 5 Lt. „Pernai jie buvo pigesni, kainavo apie 3 Lt, nes pigiau atsiėjo grūdai. Tačiau žmonės perka ir brangesnius, prieš Velykas greit parduodu 200–300 atsivežtų kiaušinių“, – sakė nedidelį ūkį turintis skuodiškis.

Sunkiasvoriai kiaušiniai išlieka paklausūs

Vilniaus rajone įsikūrusio Tarptautinio stručių augintojų centro direktorius ir ūkininkas Alvidas Čepas sakė, kad šiemet stručių kiaušinių dėjimo metais prasidėjo vėliau, nei ankstesniais metais. Šių gigantiškų paukščių kiaušiniai prieš Velykas kainuoja 80 Lt ir daugiau, o vasaros pabaigoje apie 50 Lt.

Verslininkas pasakojo, kad stručių kiaušiniai prieš Velykas išlieka gana populiarūs. Vienas toks kiaušinis sveria apie 1,5–1,8 kg. Taigi, vienas jis prilygsta 25–36 įprastiems vištos kiaušiniams. Tiesa, stručio kiaušiniai nuo vištos kiek skiriasi savo sandara – jie tirštesni, o baltymas skaidresnis. Šiuos kiaušinius galima valgyti taip pat kaip ir įprastus, tik jų gamyba užtrunka ilgiau. „Išvirti vieną stručio kiaušinį trunka apie 50 min.“, – sakė jis.

Derlius – milijardas kiaušinių

Pasak Lietuvos paukštininkystės asociacijos viešųjų ryšių vadovės Aldonos Grinienės, Lietuvoje kiaušinių gamyba užsiima 10 paukštininkystės ūkių. Per metus surenkama beveik milijardas kiaušinių. Didžiausi gamintojai yra Vievio paukštynas, pagaminantis 350 mln. kiaušinių per metus, „Kaušėnų paukštynas“ – 170 mln. kiaušinių per metus, „Ginkūnų paukštynas“ – 38 mln. per metus.

Daugiau nei 30 proc. lietuviškų kiaušinių eksportuojama į Estiją, Latviją, Olandiją ir kitas ES šalis.

Statistikos departamento duomenimis, vienas Lietuvos gyventojas suvalgo 190 vnt. kiaušinių per metus. 2/3 kiaušinių Lietuvoje yra rudu lukštu, kiti baltu.

Turgus: kiek kainuoja 10 kiaušinių?

  Įprasti kiaušiniai

Naminiai

 Klaipėda 2,8 – 4,5 Lt  5 Lt
 Kaunas 3,5 – 4,5 Lt  5 Lt
 Vilnius 4,2 – 4,3 Lt  3,5 – 4 Lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius