Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 26

Verslininkai atrado aukso gyslą: už nukirstą medį 1,5 tūkst. Lt

Gali būti, jog gerus ryšius su savivaldybės valdininkais palaikantys verslininkai mokesčių mokėtojų sąskaita kraunasi pelną. Tokius įtarimus keliems aukšto rango savivaldybės darbuotojams trečiadienį pareiškė Kauno politikai.
Miesto politikai stebėjosi, jog už kai kurių medžių nukirtimą savivaldybė priversta mokėti net iki 1,5 tūkst. Lt.
Miesto politikai stebėjosi, jog už kai kurių medžių nukirtimą savivaldybė priversta mokėti net iki 1,5 tūkst. Lt. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Verslas Medis

Pelningo verslo plano schema paprasta: besibaigiant vienokias ar kitokias paslaugas teikiančios bendrovės su miesto savivaldybe pasirašytos sutarties galiojimo laikui, valdininkai suskumba tą sutartį paslapčia pratęsti. Tokiu būdu verslininkai įgyja oficialią teisę dar vienerius ar dvejus metus teikti paslaugas, už kurias savivaldybė mokesčių mokėtojų pinigus moka pagal jau nebegaliojančiose sutartyse nustatyto dydžio tarifus. Tuo tarpu jeigu bet kokia besibaigianti sutartis nebūtų pratęsta, o naujasis tam tikros paslaugos teikėjas būtų pasirinktas paskelbto viešojo konkurso metu, savivaldybei ta paslauga neabejotinai kainuotų žymiai mažiau.

Jeigu medis yra neaukštas, jo nukirtimo kaina yra 63 Lt. Tačiau jeigu medis yra aukštesnis nei 8 metrai, jį reikia pradėti pjauti nuo viršaus ir tada darbų kaina išauga iki 1,5 tūkst. Lt., – aiškino A.Vaitiekūnas.

Miesto vadovų kantrybės taurę perpildžiusi istorija iškilo praėjusios savaitės pradžioje, kai meras Andrius Kupčinskas administracijos vadovams rekomendavo pasirūpinti, jog nei viena šiuo metu besibaigianti sutartis nebūtų pratęsta. „Kovo 16 dieną kreipiausi į administraciją dėl galiojančių sutarčių nepratęsimo. Tačiau kovo 17 dieną komunalininkai kaip tyčia paskubėjo pratęsti medžių genėjimo ir šienavimo sutartį pagal praėjusiais metais galiojusius tarifus. Čia ne tik aplaidumo atvejis, manau, kad tai yra akivaizdus suinteresuotumo ir korupcijos atvejis. Sulaukiame siūlymų iš panašias paslaugas teikiančių bendrovių, kurios galėtų gerokai pigiau švarinti miestą. Paskelbus konkursą, galima išsikovoti daug mažesnius įkainius“, – trečiadienį vykusiame tarybos kolegijos posėdyje administracijos valdininkų veiksmais piktinosi A.Kupčinskas. Kauno vadovas negalėjo patikėti, jog viešosiose miesto erdvėse augančius želdinius prižiūrinti bendrovė „Irgita“ už vieną nukirstą medį gauna iki 1,5 tūkst. Lt. „Tai akivaizdžiai per didelė suma. Tokią paslaugą būtų galima nupirkti už perpus mažesnę sumą“, – įnirtingai dėstė meras. „Aš galiu medžius kirsti už 1 tūkst. Lt“, – įsiterpė tarybos narė Jūratė Matekonienė, sukėlusi kolegų juoką.

Praėjusią savaitę sirgusį kolegą pavadavęs Energetikos skyriaus vadovas Algirdas Vaitiekūnas, pratęstą sutartį su UAB „Irgita“ patvirtinęs savo parašu, aiškino, jog 1,5 tūkst. Lt įmonė prašo tik už itin aukštų medžių nukirtimą. „Jeigu medis yra neaukštas, jo nukirtimo kaina yra 63 Lt. Tačiau jeigu medis yra aukštesnis nei 8 metrai, jį reikia pradėti pjauti nuo viršaus ir tada darbų kaina išauga iki 1,5 tūkst. Lt., juk puikiai žinome, kaip sudėtinga tokį medį nukirsti, – sunkiai suvokiamus kainų skirtumus atskleidė A.Vaitiekūnas. – Sutartį pasirašiau 17 dienos ryte, o politikų sprendimas buvo priimtas 16 dieną. Negalėjau žinoti, jog buvo priimta ši nuostata“.

Paklaustas, ar prieš pasirašydamas sutartį domėjosi situacija rinkoje, A.Vaitiekūnas prisipažino to nedaręs. Miesto tarybos kolegijos nariai savivaldybės administracijos direktorių Vygantą Gudėną įpareigojo dėl šios istorijos atlikti tarnybinį patikrinimą. Be to, aukščiausiems administracijos vadovams dar kartą buvo priminta griežtai prižiūrėti, jog nei viena besibaigianti sutartis nebūtų pratęsta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius