Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 15

„Vičiūnų“ įmonių grupė: įstatymų spragomis naudojasi profesinės sąjungos

„Vičiūnų“ įmonių grupė, padidėjus gamybos apimtims, priėmusi sprendimą antrąją Šv. Velykų dieną vykdyti gamybą ir darbo valandas apmokėti dvigubai, susidūrė su profesinių sąjungų pasipriešinimu ir darbuotojų atsisakymu dirbti - balandžio 13 d. į darbą susirinko mažiau nei trečdalis darbininkų. Įmonių grupės paskaičiavimais, bendrovė dėl šios priežasties patyrė apie 0,2 mln. Lt nuostolį.
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pasak „Vičiūnų“ įmonių grupės valdybos pirmininko Visvaldo Matijošaičio, bendrovė, įdėjusi daug pastangų, ir pastaruoju laikotarpiu išauginusi produkcijos pardavimus ir, atitinkamai, gamybos apimtis, darbuotojams pasiūlė balandžio 13 d. (pirmadienį) dirbti įprastu dienos grafiku, tačiau šis sprendimas sulaukė profesinių sąjungų inicijuoto pasipriešinimo.

„Darbuotojams dirbant švenčių dienomis, darbo užmokestis dvigubėtų, todėl tikėjomės, jog darbuotojai, atsižvelgę į įmonės veiklai ir šalies biudžetui reikšmingas aplinkybes, solidarizuosis ir sutiks dirbti ne tik įmonės, bet ir savo labui. Profsąjungų elgesys atrodo neapgalvotas, nes pasipriešinimas buvo ir kai mažinome darbo vietas, o ir dabar -\– kai garantuojame darbo atlygį“, – teigia V. Matijošaitis.

Anot jo, toks profesinės sąjungos narių elgesys ne tik atnešė nuostolių, bet ir parodė neatsakingą požiūrį į darbą bei profesinių sajungų nesąmoningumą ir nesiorientavimą dabartinėje ekonominėje situacijoje, teigiama pranešime spaudai.

„Esame suinteresuoti darbo vietų užtikrinimu bei savo darbuotojų gerbūviu, kuris tiesiogiai priklauso nuo sėkmingos įmonės veiklos. Manėme, jog tuo suinteresuoti ir patys darbuotojai, tad didėjant produkcijos paklausai, tikėjomės jų supratingumo. Šiuo metu dėl nepagamintos produkcijos kiekio, galime sulaukti baudų iš partnerių dėl terminų nesilaikymo ar net visiškai prarasti kai kuriuos užsakymus. Tokia situacija, ypatingai sunkmečiu, nėra naudinga nei įmonei, nei jos darbuotojams, todėl tokia profesinių sąjungų pozicija mums nesuprantama“, – teigia „Vičiūnų“ įmonių grupės valdybos pirmininkas.

Anot jo, ateityje siekiant išvengti panašių incidentų, bendrovė griežtins darbuotojų atranką, taip pat jau svarsto operatyvų dalies produktų gamybos perkėlimą į Sovetske (Rusija) esančią gamyklą.

„Dabartinis Lietuvos Respublikos darbo įstatymas nepalieka galimybės operatyviai reaguoti į pasikeitusią situaciją – darbdavys privalo darbo grafikus derinti ne mažiau, kaip prieš keturiolika darbo dienų. Tokiais įstatymo netobulumais naudojasi profesinės sąjungos „gindamos“ darbuotojų interesus ir atimdamos verslui galimybes išgyventi sunkmečio laikotarpiu. Manome, jog taip elgdamosis profesinės sąjungos rūpinasi tik pigiu savo įvaizdžiu ir populiarumu, būtent savo ginamų darbuotojų sąskaita “, – teigia V. Matijošaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius