-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 17

Vidaus reikalų ministerija siūlo palikti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą ramybėje

Premjero Algirdo Butkevičiaus pavedimu mėnesį skaičiavusi, ar nevertėtų kelių Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) funkcijų perduoti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), Vidaus reikalų ministerija penktadienį ryte pateikė savo išvadas. Jose pateikta ne tik analizė, kas būtų, jei pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo nusikaltimų ir ES paramos švaistymo bylos gultų ne ant FNNT, o ant STT stalų, bet ir siūlymas palikti FNTT ramybėje arba visai uždaryti.
Dailis Alfonsas Barakauskas
Dailis Alfonsas Barakauskas ir Kęstutis Jucevičius / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.

„Iš tikrųjų matome šitame Vyriausybės siūlyme nemažai minusų, todėl pasiūlėme tris variantus. Pirmasis yra palikti status quo, taip, kaip yra dabar. Kitas – visas FNTT funkcijas perduoti STT, kuris irgi turi pliusų ir minusų, ir trečias variantas, kuris buvo siūlytas nagrinėti, tai atiduoti tik kelias funkcijas. Žiūrėsime, kokie bus sprendimai“, – penktadienį ryte 15min.lt sakė vidaus reikalų viceministras Žimantas Pacevičius.

Jo teigimu, visi variantai pateikti su skaičiais, kiek tai kainuotų. Skaičiuojama, kad institucijų sujungimas neatneštų net didelės finansinės naudos.

BFL/A.Ufartas/Žimantas Pacevičius
BFL/A.Ufartas/Žimantas Pacevičius

Pats ilgai vadovavęs STT vidaus reikalų viceministras Ž.Pacevičius neslepia, kad, VRM nuomone, FNTT nereikia nei draskyti, nei uždaryti.

„Aš, kaip buvęs STT vadovas, vis dėlto linkęs būčiau laikytis tos pačios nuomonės, kurios ir anksčiau laikiausi. STT ir FNTT turi likti atskiromis institucijomis. Tuo tarpu, jei būtų perduotos tik kelios funkcijos, tai būtų ir privalumų, ir trūkumų. Todėl nežinia, ar tikrai tai būtų tikslinga, ar tik pridarytume žalos. Nes išdraskius tarnybą tam tikri ryšiai nutrūktų, tyrimų funkcijos pakibtų. Pliusas gal tik tas, kad gal korupcijos aiškinimo lygmuo pagerėtų“, – aiškino jis.

Ž.Pacevičiaus teigimu, darbo grupėje, rengusioje pasiūlymus, dirbo specialistai iš ministerijos, Generalinės prokuratūros, STT ir FNTT. Tačiau darbo grupėje nebuvo FNTT profesinės sąjungos atstovų.

„Mes sprendėme strateginius dalykus, ar išvis tą reikia daryti. Jei būtų kažkokie aiškūs struktūriniai dalykai, tai jie (profesinių sąjungų atstovai, – red. past.), be abejo, būtų pakviesti, bet šiame etape mes nutarėme, kad to daryti nereikia“, – sakė Ž.Pacevičius.

Kaip rašė 15min.lt, praėjusią savaitę profsąjungos vadovai parašė atvirą laišką premjerui A.Butkevičiui ir vidaus reikalų ministrui D.Barakauskui, kuriame tikina susidarę įspūdį, kad jie pasidavė interesų grupių, norinčių sugriauti FNTT, spaudimui.

Interesų grupes, kurios nori uždaryti FNTT, profsąjunga sieja su atliekamais tyrimais dėl galimai neteisėtos monopolininkų veiklos Lietuvos dujų, energetikos ir kituose ekonomikai reikšminguose sektoriuose.

FNTT profsąjunga reikalavo premjero, kad prieš priimdamas sprendimus, susijusius su FNTT, bent su ja susitiktų, o dar geriau – įtrauktų ją į bet kokias pertvarkas kuriančias darbo grupes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius