-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 04 19

Vidaus reikalų ministras: pareiškimų apie Šalčininkų liaudies respubliką per pratybas neturėjo būti

Per Vidaus reikalų ministerijos (VRM) surengtas pratybas neturėjo būti naudojama mokomųjų ginklų ir neturėjo būti kalbų apie Šalčininkų liaudies respublikos įkūrimą, teigia vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.
Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas
Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Tokio teksto neturėjo būti apie respublikas, čia pareigūnai įsijautę į blogiukų vaidmenį, kad filmuoja ir žurnalistai stebi, už liežuvio patempti pasakė“, – trečiadienį per Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdį teigė jis.

Komiteto nariai VRM pratybas vadino „džiazavimu“ ir kritikavo, kad Šalčininkų policijos pareigūnai, pasieniečiai iš anksto nežinojo, jog vyksta pratybos.

Pasak E.Misiūno, rengti neskelbtas pratybas sutarta per VRM pavaldžių institucijų vadovų stalo mokymus, norėta pažiūrėti, kaip pareigūnai veiktų realioje situacijoje.

„Skelbtos pratybos yra pratybos dėl pratybų, spektaklis. Visi žino, kad tuoj ateis, kad reikia nesipriešinti, kad reikia paskambinti vienam, kitas pareigūnas turi paskambinti kitam, viskas puikiai suveikia, visi labai džiaugiasi rezultatais. Kai turėjome realias pratybas, matome, kad vieni padaliniai kitų laiku neinformavo, maždaug pusę valandos, 40 minučių informacijos vakuumas buvo“, – tvirtino vidaus reikalų ministras.

Jo tvirtinimu, pagal scenarijų, nebuvo numatyta, kad vadinamieji žalieji žmogeliukai bus ginkluoti ir paskelbs Šalčininkų liaudies respubliką.

„Buvo sutarta per stalo pratybas, kad (užpuolikai – BNS) bus neginkluoti, bet kad realesnis scenarijus būtų, kai kurių tarnybų pareigūnai sugalvojo išduoti mokomuosius ginklus. Ministerijoje apie tai nežinojome“, – teigė ministras.

Į priekaištus, kad apie pratybas neinformuota kariuomenė, E.Misiūnas sakė, jog tikslas buvo įvertinti VRM pavaldžių padalinių sąveiką.

Ministro teigimu, kad Šalčininkuose rengiamos pratybos buvo informuoti tik Policijos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadai. Vietoje dirbantys pareigūnai to nežinojo, nes siekta pamatyti, kaip jie reaguotų realiomis sąlygomis.

„Jeigu būtų nušovę? Jeigu policijos užkardoje esantys žmonės, jie juk ginkluoti, būtų gynęsi?“ – tokiu VRM sumanymu stebėjosi NSGK narė Rasa Juknevičienė.

E.Misiūnas tikino, kad niekas nukentėti negalėjo.

„Negalėjo taip atsitikti, nes vos pareigūnai įėję su mokomaisiais ginklais, iškart pasakydavo, kad vyksta pratybos. Buvo ir žurnalistų šalia. (...) Mano supratimu, aplinka rodė, kad tai yra pratybos, blogiausiu atveju – filmo filmavimas“, – sakė vidaus reikalų ministras.

„Jeigu užtenka pasakymo „pratybos“, dabar jeigu tikrieji žmogeliukai ateis, pasakys: „pratybos“, tie žmonės net nesureaguos“, – svarstė R.Juknevičienė.

Ji sakė, kad sužinojusi apie VRM pratybas konsultavosi su kariuomenės atstovais ir jie esą buvo pašiurpę dėl to, „kaip per plauką būta nuo didelių nelaimių ir didelių problemų“.

E.Misiūnas taip pat teigė, kad balandžio 11 dieną vykę mokymai atskleidė ir kitų spragų.

„Pasieniečiai sužinojo, kad blogiukai kirto sieną 8.30 val, klausimas, ar policija gavo laiku, kada policija gavo. Iš policijos pareigūnų gavome informaciją, kad užimtas komisariatas tik 11 val., dvi valandos vakuumo. Patys padarysime pamokas dėl tikslesnio scenarijaus“, – klaidas vardijo ministras.

Pasak jo, Šalčininkai pratyboms pasirinkti, nes tai pasienio miestelis, kur yra ir policijos komisariatas, ir pasienio užkarda.

Balandžio 11 dieną Vidaus reikalų ministerijos surengtose pratybose treniruotasi reaguoti į uniformuotus karius be skiriamųjų ženklų. Šis scenarijus primena 2014 metų Krymo aneksiją, kai regione ėmė veikti Rusijos kariai uniformomis be skiriamųjų ženklų ir civiliais drabužiais. Šios Rusijos pajėgos buvo pramintos „žaliaisiais žmogeliukais“.

Pagal vidaus reikalų ministro įsakymu surengtų taktinių pratybų legendą, nedraugiškos Lietuvai Udijos valstybės specialiosios pajėgos nelegaliai kirto sieną ir rengiasi užimti vieną iš pasieniečių užkardų bei Šalčininkų policijos komisariatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius