Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 22 /14:42

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis: esu tikras, kad informacija apie „Snoro“ nacionalizavimą nutekėjo iš FNTT

Seimo Antikorupcijos komisijai trečiadienį aiškinęsis Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis sako esąs visiškai tikras, kad informacija apie ketinimus nacionalizuoti banką „Snoras“ banko akcininkams nutekėjo iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT).
Raimundas Palaitis
Raimundas Palaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Aš įsitikinęs. Aš kovojau ir kovojau už Lietuvos valstybės ir Lietuvos žmonių interesus, nes nutekinimas informacijos, dėl ko milijardas iškeliauja iš banko, mano nuspratimu, yra visiškai netoleruotina situacija“, – žurnalistams trečiadienį sakė ministras.

R.Palaitis teigė sprendimą atleisti FNTT direktorių Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą derinęs su šalies prezidente Dalia Grybauskaite.

Antikorupcijos komisijai R.Palaitis aiškinosi dėl sprendimo aplinkybių. Komisija reikalavo R.Palaičio parodyti iš Valstybės saugumo departamento (VSD) gautą teikimą atimti šiems pareigūnams leidimus dirbti su slapta informacija, tačiau jis to nepadarė.

„Pažyma yra su grifu „ISS“ – tai reiškia išslaptinti tik su subjekto sutikimu“, – sakė R.Palaitis.

Ministras tikino, kad VSD pažymos pakako sprendimui priimti ir dar kartą pakartojo, kad tą informaciją turėjo ne jis vienas.

„Apie tyrimą poligrafu visi yra informuoti“, – pabrėžė R.Palaitis.

Minsitras tikino nematąs priežasčių trauktis iš posto. V.Gailiaus kalbas esą FNTT vadovai atleisti dėl to, kad ėmė tirti R.Palaičio atstovaujamų liberalcentristų partijos rėmėjų veiklą, R.Palaitis vadino „pasakomis“.

„Galėčiau Vytauto Landsbergio žodžiais tik pasakyti, kad pagauti už rankos žmonės pradeda sakyti visokias pasakas ir nebūtus dalykus“, – kalbėjo ministras.

Atleistasis V.Gailius ir ministras R.Palaitis trečiadienį prasilenkė Seimo Antikorupcijos komisijos kabineto tarpduryje, tačiau vienas kitam netarė nė žodžio.

V.Gailius prieš apsilankymą Antikorupcijos komisijos posėdyje žurnalistams trečiadienį sakė, kad jo žodžių apie FNTT atliekamus tyrimus nėra politikavimas.

„Aš nepolitikavau“, – trumpai tepasakė V.Gailius. Anot jo, karininkai taip pat turi teisę ginti savo teises.

Savo neilgą tarnybą FNTT vadovo poste V.Gailius vertina teigiamai ir tikisi būsiąs grąžintas į šias pareigas.

„Gerai vertiname. Įvertino jau ir ministras, kad sėkmingai dirbome, kad tarnyba labai gerai sukurta“, – prisiminė V.Gailius.

R.Palaičiui, V.Gailiui ir V.Giržadui Seime artimiausiu metu teks apsilankyti dar ne kartą. Jie visi kviečiami ir „Snoro“ bankroto aplinkybes tiriančios laikinosios komisijos, ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto.

Primename, kad FNTT vadovus ministras R.Palaitis, prieš tai atėmęs jų leidimus dirbti su slapta informacija, atleido praėjusią savaitę. Ministras teigė taip padaręs Valstybės saugumo departamento teikimu. V.Gailius ir V.Giržadas sprendimą juos atleisti apskundė teismui.
FNTT vadovai viešai pareiškė atleisti už tai, kad FNTT tyrė R.Palaičio atstovaujamos Liberalų ir centro sąjungos finansinių rėmėjų veiklą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tokius buvusių FNTT vadovų pasakymus įvertino kaip politikavimą.
Tuo tarpu konservartoriai stojo atleistųjų pusėn. Pasak jų, priežastys, kodėl vadovus reikėjo atleisti, yra neaiškios ir nepakankamos.

Manoma, kad V.Gailius ir V.Giržadas postų neteko dėl to, kad atliekant tyrimus poligrafu sunerimo.

Tyrimai poligrafu pareigūnams atlikti tiriant, kas galėjo nutekinti informaciją apie ketinimus nacionalizuoti banką „Snoras“.

Generalinė prokuratūra ikiteisminį tyrimą dėl informacijos apie planuojamus pareigūnų veiksmus, tiriant banko "Snoras" veiklą, neteisėto atskleidimo pradėjo tik šį pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius