-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 16

„Vienalietuviai“: Vyriausybė dirba blogai, bet vis tiek norėtume pas juos

Artimiausi „Vienos Lietuvos“ frakcijos tikslai – vadovauti Seimo komitetams ir susikurti politinį užnugarį.
Laimontas Dinius
Laimontas Dinius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tarp valdančiųjų ir opozicijos besimėtantys „vienalietuviai“ neapsisprendę: šiuo metu nori bendradarbiauti su valdančiaisiais tik tarp Seimo sienų, nes nepritaria Vyriausybės pozicijai, tačiau vis tiek planuoja pradėti derybas dėl bendro darbo koalicijoje ir, konservatoriams pakeitus savo programos nuostatas, kalbėtis dėl ministrų postų.

Frakcijos „Viena Lietuva“ lyderis Laimontas Dinius žiniasklaidai aiškino, kad biudžeto projektą jo vadovaujama frakcija palaikė tik todėl, kad jį priimti buvo būtina.

„Jeigu kalbame apie nuolatines interpretacijas, neva mes tai darėme siekdami siaurų tikslų – pozicijų, ministrų postų, noriu jums pasakyti, kad frakcijos sprendimas lieka nepakitęs: mes laikysimės tam tikrų savo programos matymų ir tikrai šiuo metu jokių postų Vyriausybėje nesieksime, nevesime dėl jų jokių derybų“, – aiškino politikas.

Atnaujintas kabinetas = programos pakeitimas?

Jis teigė, kad „Viena Lietuva“ derėsis su konservatoriais dėl galimybės dalyvauti valdančiojoje koalicijoje, siekdama ne postų, o galimybės pakeisti esą nesėkmingą šiuo metu vykdomą socialinę ir finansinę politiką.

„Mes matome neišvengiamą būtinybę iš esmės atnaujinti Vyriausybę ir sudaryti tokį ministrų kabinetą, kuris pajėgtų atgaivinti šalies finansus ir išvesti ekonomiką iš vienos giliausių Europos šalių krizių“, – aiškino L.Dinius.

Tiesa, jis paskui prašneko, kad kalbama ne apie konkrečias asmenybes, o apie Vyriausybės programos, veiklos pakeitimą. L.Dinius tikino, kad šiuo metu neplanuojama interpeliacija nė vienam ministrui.

Nori vadovauti Seime

Kol kas jokiai partijai neatstovaujantys „vienalietuviai“ sausį ketina rengti suvažiavimą ir įtvirtinti savo partinį užnugarį – esą tik tada jie visa jėga galės prisidėti prie antikrizinių veiksmų įgyvendinimo.

„Vienalietuvininkai“ pareiškė, kad, nors šiuo metu nereiškia pretenzijų į konkrečių ministrų portfelius, tačiau Seimo komitetų pirmininkų ar jų pavaduotojų postų neatsisakytų.

„Reiktų kalbėti apie tam tikrus proporcingumo principus dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje, kuriuos reiktų įforminti. Mano kolega Vytautas Kurpuvesas dabar vadovauja Savivaldybių reikalų komitetui, kaip kadencijos pradžioje kalbėjom, galėtumėm vadovauti Kaimo reikalų komitetui, kituose dalyvauti kaip pavaduotojai“, – šnekėjo L.Dinius.

Jis aiškino, kad kol kas nemato galimybių dirbti su premjeru Andriumi Kubiliumi, nes nepritaria dabartiniams Vyriausybės veiksmams, todėl norėtų apsiriboti tik vadovaujančiųjų darbu Seime. „Kas nedraudžiama, tas galima“, – paklaustas, ar įmanomas bendradarbiavimas tik Seimo lygmenyje, galutinai neįtvirtinus bendro darbo koalicijoje. Pasak jo, „vienalietuviai“ galėtų derėtis dėl ministrų postų tuo atveju, jei konservatoriai atsižvelgtų į jų pasiūlymus ir padarytų atitinkamas išvadas.

Mėtymasis – savos pozicijos demonstravimas

11 narių turintys „vienalietuviai“ jau kelis mėnesius negali apsispręsti, ar jie, atsiskyrę nuo TPP, vis dar palaiko koaliciją ar opozicionieriai. Praėjusią savaitę jie valdantiesiems tėškė akibrokštą (nors savo balsus jau buvo pažadėję) – kartu su opozicija nesiregistruodami balsavime blokavo pensijų ir kitų socialinių išmokų mažinimo įstatymą.

Tačiau jau ateinančią dieną nebekliudė šio teisės akto bei „Sodros“ biudžeto priėmimui, palaikė ir 2010-ųjų valstybės biudžeto projektą. „Suprantu politologus ar politikos veteranus, kurie pripratę matyti tik juoda arba balta. Juos erzina, kai kas nors elgiasi ne visaip taip, kaip jie norėtų. Mes niekur neplaukiojam, mes laikomes savo pozicijų ir savo tikslų“, – tikino frakcijos lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius