Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 12

Viešbučiai meldžia mokesčių lengvatų

Sunkmečio ir padidėjusių mokesčių smaugiami viešbučių sektoriaus atstovai nepraranda vilties, kad Finansų ministerija sutiks sumažinti juos slegiančią naštą.
Viešbučio kambarys
Viešbučio kambarys / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.

Šią savaitę finansų ministrė Ingrida Šimonytė aktualiausias problemas planuoja aptarti su Viešbučių ir restoranų asociacija. Viešbučių atstovai prašo pridėtinės vertės mokesčio (PMV) lengvatų. Dar praėjusį penktadienį, kai ministrė viešėjo Klaipėdoje, tokį prašymą pateikė vietos verslininkai.

„Dėl PVM dabar yra didelė problema. Viešbučiai valstybei sumoka 55 procentus savo pelno. Iš likusios dalies mes negalime išlaikyti darbuotojų ir pačių viešbučių“, – teigė vieno uostamiesčio viešbučio direktorė Rita Stegvilienė.

Anot jos, dėl to mažėja ir turizmo plėtra. R.Stegvilienė teigė, kad apgyvendinimo sektorius, palyginti su šalimis kaimynėmis, tampa nekonkurencingas ir merdi. Be to, Lietuvoje PVM yra dvigubai didesnis nei kitose Baltijos valstybėse ir dėl to viešbučių pajamos sumažėjo perpus. „Jei būtų suteikta lengvatų, mes pajėgtume išlaikyti gerus savo darbuotojus. Ypač 2011 metais, kai vyks krepšinio čempionatas, turime profesionaliai aptarnauti svečius“, – tikino R.Stegvilienė.
 

Viešbučių atstovai teigė, jog sunkią finansinę padėtį jiems palengvintų grąžinta PVM lengvata, kuri prieš pusantrų metų viešbučiams siekė 5 proc. Verslininkai mano, kad juos tenkintų, jei PVM sumažėtų bent iki 9 proc.

Lengvatų I.Šimonytės prašė ir būstų statytojai. Jiems pastaruoju metu sunku išlaikyti neparduotus būstus, mokėti už jų priežiūrą bei administravimą, taip pat mokėti didelį nekilnojamojo turto mokestį. Anot verslininkų, pastatytas būstas yra prekė, todėl neturėtų būti apmokestintas.

I.Šimonytės įsitikinimu, atleisti statytojus nuo nekilnojamojo turto mokesčio būtų netikslinga.
Jos teigimu, verslininkai šio mokesčio galėtų nemokėti, kol pastatas nebus parduotas.

Pasak jos, šio mokesčio reikia tam, kad statytojai nebūtų skatinami tyčia nepardavinėti butų ir laukti, kol pakils kainos.
 

Finansų ministrė taip pat nemano, kad PVM sumažinimas pagelbėtų viešbučiams. Anot jos, sumažinus PVM daugiau turistų į Lietuvą nepavyktų pritraukti. Tačiau ministrė pažadėjo šią savaitę susitikti su šio sektoriaus atstovais ir bandyti spręsti viešbučių problemą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius