Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 11

Viešbučių protestas: nežinotum – net nepastebėtum (papildyta 23.36 val.)

Siekdami atkreipti valdžios dėmesį dėl verslą žlugdančių mokesčių šalies viešbučiai ir restoranai ketvirtadienį surengė pirmąją įspėjamąją protesto akciją „Lietuva užsidaro! Grįžtame 1000 metų atgal“.
Streiko metu viešbučiai paskendo tamsoje ir tyloje
Restoranai ir viešbučiai streikuoja. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Protestas Streikas

Prieš akciją Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė kalbėjo, kad užgesintomis šviesomis ir išjungta muzika bus siekiama pademonstruoti prastą viešbučių ir restoranų padėtį po Vyriausybės įvykdytos mokesčių reformos, kai buvo panaikintas lengvatinis PVM tarifas apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas teikiančioms įmonėms. Šiemet darbo turizmo, viešbučių ir restoranų srityje neteko apie 10 tūkst. žmonių.

Tačiau akcija neatrodė taip įspūdingai, kaip buvo žadama: iš viso Lietuvoje prie jos prisidėjoė 233 restoranai ir viešbučiai, o dalis tai padaryti atsisakė – vienas motyvų buvo nekompetetingas organizavimas.

Apšvietimui – pusšimtis žvakių

„Reval Hotel Lietuva“ vėlų vakarą svečius pasitiko išjungta iškaba, o pirmajame aukšte buvo prigesintos šviesos ir išjungta muzika. Tačiau nežinančiam apie tokią akciją tai net nekristų į akis. Viešbučio budinti vadovė Laura Kulvietytė pasakojo, kad iš klientų nesulaukė nė vieno skundo – esą visi apie akciją buvo įspėti iš anksto, o kambariuose šviesa išjungta nebuvo. Ji tikėjosi, kad Vyriausybė atkreips dėmesį į tokią protesto formą.

Užėjus į Pilies gatvėje esantį „Naručio“ viešbutį, į akis iškart krito nekasdieniška aplinka: vestibiulis skendo žvakių šviesoje, o muzikos irgi beveik nesigirdėjo. Viešbučio direktorius pasakojo, kad apšvietimui sunaudota per penkiasdešimt žvakių, tačiau plačiau apie norimą pasiekti tikslą kalbėti nepanoro – esą ir taip jau viskas pasakyta.

Klientams nepatiko

Netoliese esanti „Čili“ picerija irgi skendėjo tamsoje – pasak darbuotojų, klientams nepatogumų tai nesudarė, kai kurie dar prieš akcijos pradžią esą klausė, kada bus išjungtos šviesos. Tačiau prie stalelio sėdinti jaunuolių grupelė 15min.lt skundėsi, kad jiems trūksta ir muzikos, ir apšvietimo, tikėjosi, jog akcija greitai baigsis.

Tačiau didžioji dalis restoranų neprisidėjo prie tamsos akcijos – graikų restorano „Metaxa“ vadybininkė Daiva teigė, kad buvo nutarta nereaguoti į šią iniciatyvą dėl nekompetentingo organizavimo.

Akcija prasidėjo 22 val. ir tęsis iki 24 val. Viešbučiuose ir restoranuose išjungta šviesa, nutilo muzika.

„Dėl turizmo verslą žlugdančių sprendimų, pirmiausia – PVM padidinimo darbo turizmo, viešbučių ir restoranų versle šiemet jau neteko apie 10 tūkst. žmonių. Jei niekas nesikeis iki metų pabaigos, bankrutuos arba sustabdys veiklą iki 20 proc. šiame versle dirbančių įmonių, o darbo neteks dar iki 5 tūkst. darbuotojų. Tai yra visiškas smulkiojo ir vidutinio verslo naikinimas“, – aiškino LRVA prezidentė streiko priežastis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius