-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 09

Viešojo tualeto Kaune statyba už pusę milijono apskųsta prokurorams

Išvietės prie Kauno pilies kvadratinio metro kaina – daugiau nei 30 tūkst. litų. Lietuvoje statomų namų su visa apdaila kvadratinio metro kaina šiuo metu neviršija 6 tūkst. litų, rašo „Kauno diena“.
Tualetas
Tualetas / Photos.com

Kauno savivaldybės Antikorupcijos komisija prieš gerą mėnesį savo atliktą tyrimą dėl tualeto jau perdavė prokuratūrai, kuri išvadas turėtų pateikti šio mėnesio pabaigoje.

Miesto savivaldybės tarybos ir Antikorupcijos komisijos narys Gintaras Jonas Furmanavičius prokurorų verdikto spėti nesiryžo, tačiau pažymėjo, kad tualeto statybos skendi pažeidimų liūne. „Pažeidimų apstu. Svarbiausia, kad tualetas 44 proc. mažesnis, nei buvo tartasi“, – pastebėjo G.J.Furmanavičius.

Nuo pat tualeto pastatymo dėl jo kainos prie kryžiaus kalamas Kauno miesto mero pavaduotojas Rimantas Mikaitis. Statinys pašaipiai pakrikštytas Mikaičio tualetu. Tačiau G.J.Furmanavičius sakė, kad Antikorupcijos komisijos atliktas tyrimas rodo, jog pinigai iššvaistyti dėl kitų savivaldybės tarnautojų kaltės.

„Visas strėles bandoma nukreipti į R.Mikaitį, bet aiškėja, kad jį kaltinti būtų nesąžininga. Jis gal galėjo pastebėti pažeidimus, bet už statybą nebuvo atsakingas“, – teigė politikas.

Kaltųjų paieška palikta prokurorams. Antikorupcijos komisijos žvilgsnis krypsta į Komunalinio ūkio skyriaus ir Miesto tvarkos priežiūros poskyrio vedėjus Valių Knoknerį bei Rimantą Rutavičių.

„Prasidėjo politiniai žaidimai. Kaltės stumdymas vienas kitam. Jokio korupcijos skandalo šioje istorijoje nematau“, – teigė R.Rutavičius.

G.J.Furmanavičius sakė, kad tokio dydžio pats prabangiausias tualetas su įrengimu kainuoja 2,5 karto mažiau.

Brangiam statiniui vis dar nerandama nuolatinių prižiūrėtojų. Savivaldybės tarnautojai tikėjosi, kad jį kas nors imsis prižiūrėti už 120 tūkst. litų per metus, tačiau mažiausią kainą pasiūliusi „Kauno švara“ užsiprašė 170 tūkst. litų. Šiuo metu rengiamos naujo konkurso sąlygos, o tualetu kol kas rūpinasi Kaune želdinius prižiūrinti bendrovė „Irgita“. Jai kol kas užtenka iš gamtinių reikalų prispirtų žmonių surenkamo mokesčio. Vienas apsilankymas garsiajame tualete kainuoja litą.

Žiemą prie pilies lankosi mažai kauniečių, o į aikštelę užsuka nedaug turistinių autobusų. Tualeto poreikio mastas turėtų išaiškėti vasarą. „Irgitos“ vadovas Robertas Mačiulis teigė, kad tualeto priežiūra – ekonomiškai nenaudinga ir vykdoma iš geros valios. Tualete tvarką prižiūrinti ir vieno lito mokestį renkanti kaunietė Danutė sakė, kad net ir savaitgalio dienomis skardinėje būdelėje neapsilanko nė šimto žmonių.

Rudenį kalbėta, kad tualetas veiks visą parą, tačiau nuo 20.30 iki 6.30 val. jis uždarytas. „Pastebėjome, kad vakarais ten niekas nebevaikšto. Nėra tikslo tualetą atidarytą laikyti per naktį. Vasarą darbo laiką gal pratęsime“, – svarstė R.Rutavičius.

Pasak dienraščio, panašių tualetų kainos kituose miestuose yra mažesnės: Palangoje trys konteineriniai tualetai įrengti už 380 tūkst. litų, Nidoje „Algos grupė“ įrengė du tualetus už 200 tūkst. litų.

Pasak dienraščio, planuojamas vilniečių tualetas irgi bus prabangus. 56 kvadratinių metrų ploto viešasis tualetas Sereikiškių parke vilniečiams kainuos 603 tūkst. litų. Tualetą statanti bendrovė „Cineita“ už mažesnę kainą Vilniaus rajone pardavinėja beveik visiškai įrengtą namą, tačiau įmonės direktorius Gintaras Urbonas teigia, kad tualetas – vos ne nuostolingas projektas. „Cineitą“ gina ir Vilniaus savivaldybės tarnautojai, tvirtinantys, kad, jų skaičiavimu, tualetas turėjo kainuoti ketvirtadaliu brangiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius