Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 06

Viešųjų pirkimų tarnyba: už maistą nepasiturintiems ir vėl galime sumokėti brangiai

Nors po auksinių miltų skandalo maisto nepasiturintiems pirkimų Rinkos reguliavimo agentūra nebevykdys, baiminamasi, jog šie pirkimai išliks stambių bendrovių aukso kasyklomis. Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) neseniai sukritikavo parengtas pirkimo sąlygas, pagal kurias bus perkami dalijimui skirti maisto produktai, ir įspėjo, kad jei viskas vyks, kaip numatyta, už produktus ir vėl bus mokama brangiai.
Liepos 13-29 dienomis beveik 23 tūkst. labiausiai nepasiturinčių žmonių Vilniuje ir Panevėžyje sulauks paramos maisto produktais.
Nepasiturintiems dalijamas maistas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai (ŽŪMPRRA) praėjusiais metais kai kuriuos maisto produktus skurstantiems nupirkus kosminėmis kainomis, pirkimo vykdymas buvo patikėtas Europos socialinio fondo agentūrai (ESFA).

Už šį projektą atsakinga Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) savo ruožtu parengė taisykles, į kurias atsižvelgiant ESFA parengė pirkimo sąlygas.

Smulkūs tiekėjai vėl lieka už borto

Tačiau VPT direktorė Diana Vilytė sako, kad jei pirkimo sąlygos nebus pakeistos, pirkimuose galės dalyvauti tik stambios bendrovės, nes pirkimus numatoma skaidyti į per mažai dalių.

„Tiekėjai, kurie galėtų aptarnauti tik tam tikrą Lietuvos regioną, pirkimuose dalyvauti negalės, arba turės kooperuotis“, – 15min sakė VPT vadovė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė

ESFA parengtame dokumente taip pat numatyta, kad pirkimo laimėtoja apie planuojamą maisto dalijimo grafiko, pristatomų maisto produktų kiekių pasikeitimus bus informuojama prieš savaitę.

Taigi, ji turės būti sandėliuose sukaupusi milžiniškus produktų kiekius, o tai reiškia, kad ši sąlyga smulkiesiems būtų neįkandama.

„Jau dabar panašu, kad pirkime galės dalyvauti patys stambiausi tiekėjai, kurie pajėgtų išpildyti tokias sąlygas“, – pabrėžė D.Vilytė.

SADM: skaidymas paliktas pirkėjo nuožiūrai

Tuo metu SADM atstovai pabrėžia, kad numatytoje tvarkoje teigiama, kad 17 produktų pirkimas turi būti skaidomas į mažiausiai 17 dalių.

„Tokiu būdu SADM sudarę sąlygas maisto produktus perkančiai organizacijai pirkimą skaidyti į tiek dalių, kiek reikia, kad būtų užtikrinamas konkurencingumas teikiant pasiūlymus“, – teigiama ministerijos 15min atsiųstame atsakyme.

Pasak SADM atstovų, maisto nepasiturintiems pirkėjas savo nuožiūra numatys, kiek smulkiai reikia skaidyti kiekvieną pirkimo objekto dalį.

„Pavyzdžiui, miltai. Kad būtų užtikrinta didesnė konkurencija tarp tiekėjų, sutartis dėl kiekvieno produkto galima būtų pasirašyti su dviem, trimis ar daugiau laimėjusių tiekėjų“, – teigia ministerija.

Vienam produktui numatė vieną tiekėją

Tačiau D.Vilytė atkreipė dėmesį, jog numatytas dalijimas į atskiras dalis neišsprendžia problemos, nes pirkimo sąlygose numatyta, jog vieną produktą vienam dalijimui visiems skurstantiesiems Lietuvoje galės pateikti vienas tiekėjas.

VPT vadovė atkreipė dėmesį, kad toks reikalavimas atsilieps ir perkamų produktų kainai.

„Jei taip nutiks, grės lygiai tos pačios problemos, kurios buvo ir anksčiau. Jų nebūtų, jeigu būtų numatyta galimybė tuos pačius miltus skirtingoms bendrovėms tiekti atskiruose regionuose“, – pabrėžė ji.

VPT vadovė atkreipė dėmesį, kad toks reikalavimas atsilieps ir perkamų produktų kainai, nes vienas tiekėjas turės užtikrinti didelį prekių pristatymą, o tai įkandama tik mažam bendrovių ratui.

Tarnyba kreipėsi į ESFA ir pateikė pasiūlymą, bent jau leisti vienam tiekėjui pateikti ne visą prekių kiekį arba nustatyti pasiūlymų teikimą dar smulkesnėmis dalimis pagal regionus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius