Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 02 /10:12

Viešumo pristigusi Gėjų lyga dėl to nusprendė pasiskųsti Europos Sąjungos ministrams

Trečiadienio rytą į susitikimą Vilniuje besirenkančius Europos Sąjungos (ES) šalių kultūros ministrus pasitiko Lietuvos gėjų lygos (LGL) aktyvistai. Taip jie išreiškė nepritarimą esą diskriminacinėms Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatoms, kurios „riboja homoseksualų saviraiškos laisvę ir savo esme esą atitinka Rusijos „gėjų propagandą“ draudžiančius teisės aktus“. Remdamasi šiuo įstatymu, LRT televizija buvo nusprendusi „Baltic Pride“ eitynių klipus transliuoti tik vakarais.
Piketo akimirka
Piketo akimirka / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Policija neleido prieiti arčiau prie ministrų

Nacionalinėje dailės galerijoje trečiadienį vyksta neformalus kultūros ir audiovizualinių reikalų ministrų susitikimas – vienas svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginių šiose srityse. Be kita ko, jame bus kalbama apie žiniasklaidos laisvę ir pliuralizmą, informacijos prieinamumo užtikrinimą skaitmeniniame amžiuje. 

Už seksualinių mažumų teises kovojantys aktyvistai nusprendė šį susitikimą išnaudoti kaip progą išreikšti savo nepasitenkinimą LRT sprendimu liepos pabaigoje vykusių eitynių „Už lygybę“ klipus pažymėti specialiais indeksais ir transliuoti tik vėlai vakare. Žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė pripažino, kad įstatymo transliuotojas nepažeidė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Piketo akimirka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Piketo akimirka

LGL pažymėjo kartu norinti atkreipti dėmesį į esą diskriminacines Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatas. Jos, anot LGL, riboja seksualinių mažumų saviraiškos laisvę, o savo esme atitinka Rusijos „gėjų propagandą“ draudžiančius teisės aktus.

„Pastaruoju metu padažnėjo atvejų, kai Lietuvos televizijos kanalai ir interneto naujienų portalai riboja informaciją apie homoseksualumą, lyties tapatybę, šeimų įvairovę priskirdami ją nepilnamečiams žalingai informacijai. Tuo tarpu vieša politikų neapykantos kalbos nesulaukia žiniasklaidos prievaizdų dėmesio“, – piktinosi LGL atstovai.

Į renginį atvykstančius ES šalių ministrus ir kitus pareigūnus trečiadienio rytą pasitiko grupelė LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų) teisių aktyvistų. Jų tebuvo devyni, tad specialaus leidimo piketui nereikėjo gauti. Piketuotojai vilkėjo geltonus marškinėlius su užrašais lietuvių ir anglų kalbomis „Už šeimų įvairovę“ bei „For family diversity“, mojavo vaivorykštės spalvų vėliavai ir laikė iškėlę tų pačių spalvų širdį bei plakatus, skelbiančius „Stop censorship in Lithuania“, „Equality is not detrimental“, „Video banned because of this T-shirt“ (angl. „Sustabdykite cenzūrą Lietuvoje“, „Lygybė nėra žalinga“, „Vaizdo įrašas, uždraustas dėl šių marškinėlių“).

Aktyvistai pasiruošė pareigūnams dalinti kompaktines plokšteles su minėtais vaizdo klipais ir lapus su atspausdintu Z.Zamžickienės sprendimu bei informacija apie kai kuriuos įstatymus bei jų pakeitimus, esą ribojančius saviraiškos laisvę. Tačiau išdalinti pavyko ne viską.

Mat piketuotojai maždaug 8 val. išsirikiavo kiek atokiau nuo įėjimo į galeriją, todėl, norėdami įteikti visą medžiagą, turėjo paėjėti arčiau. Bet, dalyviams dar nepradėjus rinktis, jie sulaukė dviejų policijos pareigūnų. Netrukus pasirodė ir pats Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Vytautas Grašys. Pareigūnas ėmė svarstyti, ar aktyvistams nereikėtų pasitraukti į šalį, bet iš apsaugos darbuotojų išgirdęs, kad jie netrukdo, ir išgirdęs, kad piketuotojai „neturi idėjų sutrukdyti“, leido stovėti toje pačioje vietoje.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Piketo akimirka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Piketo akimirka

Bet kai ėmė važiuoti autobusai su pareigūnais ir LGL vadovas Vladimiras Simonko priėjo arčiau įteikti kompaktinių plokštelių, vienas iš policininkų paprašė grįžti prie kolegų.

Nepaisant to, keli svečiai patys priėjo paimti lapų su informacija, vienas kitas stabtelėjo paklausti, dėl ko vyksta piketas. Tiesa, dauguma, eidami į galeriją, piketuotojus tik palydėjo smalsiais žvilgsniais, kai kurie juos įamžino mobiliaisiais telefonais, o viena viešnia sureagavo iškeltu nykščiu.

Inspektorė Zita Zamžickienė pažeidimo neįžvelgė

LGL, artėjant liepos pabaigoje vykusioms eitynėms „Už lygybę“, panoro per televiziją transliuoti du klipus, kuriuose, be kita ko, kalbama apie homoseksualius ir biseksualius santykius. Dėl to aktyvistai kreipėsi į LRT. Nors klipus jie vadino socialine reklama, už transliaciją buvo pasirengę sumokėti.

VIDEO: „Baltic Pride“ klipas

Nacionalinis transliuotojas klipus sutiko transliuoti tik vakare ir naktį (vieną klipą, pažymėtą „N-14“, – nuo 21 val., kitą, pažymėtą „S“, – nuo 23 val.) kaip esą nepilnamečiams neigiamą poveikį darančią informaciją. Mat klipuose esą skatinami santykiai tarp tos pačios lyties asmenų – kitokia, nei įtvirtinta įstatymuose, santuokos samprata.

Su Prancūzijos finansine parama nufilmuotuose vaizdo klipuose lietuviai nurodo esantys skirtingų seksualinių orientacijų ir remiantys „Baltic Pride“ eitynes. 

Pasipiktinusi tokiu atsakymu, LGL kreipėsi į žurnalistų etikos inspektorę Zitą Zamžickienę dėl esą nepagrįstai taikomų ribojimų.

Ši praėjusią savaitę paskelbė, kad Lietuvos radijas ir televizija įstatymo nepažeidė. „Sprendimas buvo pripažinti LGL skundą nepagrįstu – atsižvelgiant į tai, kad ginčas yra kilęs dėl informacijos nepaskelbimo, o ją paskelbti įstatymas nenumato jokios pareigos. Kitaip sakant, tai buvo daugiau reklaminio klipo užsakovo ir transliuotojo nesutarimo arba ginčo reikalas“, – BNS sakė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos patarėjas Deividas Velkas.

VIDEO: „Baltic Pride“ klipas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius