Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 06 /2017 03 07

Vietoj Remigijaus Šimašiaus nupjautos tujų gyvatvorės prie Neries – Vėlinių žvakė

Neries pakrantėje Vilniaus Žvėryne gyvenantys žmonės gana savotiškai kovoja su sostinės mero Remigijaus Šimašiaus pradėtu tvorų griovimu. Meras pats ėmėsi pjauti ant valstybinės žemės vešlia, aukšta gyvatvore sužėlusias tujas, tačiau savaitgalį ta pati teritorija buvo apjuosta spygliuota viela. Pirmadienį priešpiet naujosios tvoros nebebuvo. Testovėjo tik Vėlinių žvakė.
Vėlinių žvakė šalia Birutės g. 18C namo
Žvakė vietoj tujų gyvatvorės ir spygliuotos vielos šalia Birutės g. 18C namo / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sekmadienį vielinė tvora, anot portalo delfi.lt, vis dar buvo ties Birutės g. 18C namu. Toje pačioje vietoje, kur dar praeitą savaitę žėlė aukšta tujų gyvatvorė.

Tvorą pašalino

Vilniaus mero patarėjo Aleksandro Zubriakovo teigimu, pranešimas apie vėl užtvertą praėjimą ties Birutės gatve prie Neries gautas sekmadienį. „Vakar, gavus gyventojų pranešimą, kad vėl užtvertas ties Birutės g. 18C namu priėjimas palei krantinę, į įvykio vietą išvyko „Grindos“ darbuotojai. Jie pašalino neteisėtus krantinės užtvėrimus. Deja, po kurio laiko buvo gautas pranešimas, kad krantinė aptverta vėl. Dėl tokio savavališko ir su įstatymais nesuderinamo elgesio Vilniaus miesto savivaldybė kreipsis į policiją“, – situaciją komentavo A.Zubriakovas.

Bendrovės „Grinda“ darbuotojai 15min sakė, kad jie dar penktadienį buvo nuvykę į Žvėryną, pasikalbėjo su namo šeimininkais, ir šie spygliuotą tvorą esą nusiėmė patys. Pirmadienį „Grindos“ atstovai Birutės gatvėje lankėsi dar kartą, tačiau 10.30 val. rado tik Vėlinių žvakes.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Šis sklypas pagal oficialius dokumentus priklauso Vygantui Sliesoraičiui. Jis yra energetikos bendrovės „Enerstena“ vadovas. Antradienį UAB "Enerestenos grupė" rinkodaros vadybininkė Lina Mažeikienė perdavė V.Sliesoraičio trumpą komentarą šia tema.

„Pirmiausiai noriu pasakyti, kad labai apgailestauju dėl netinkamų praeities sprendimų. Pats nuo 2011 m. tuo adresu negyvenu ir teritorijos priežiūra neužsiėmiau, name gyvena šeimos nariai. Nacionalinės žemės tarnybos ir kitų institucijų sprendimus dėl tvoros pašalinimo esu įvykdęs“, - tokius V.Sliesoraičio žodžius pateikė bendrovės atstovė.

Pirmadienio rytą šalia ant medžio tebebuvo priklijuotas nedidelis plakatas: „Čia ARIMEX akcininko valdos? Ne. Želdinius prie Birutės 18D neliesti, nefotografuoti, apeiti, geriausia užsimerkti. 18C – kitas reikalas – čia galima prasieiti pjūkleliu, mindyti, dergti – nes čia gyvena bėdžiai.“

Bendrovės „Enerstena“ vadovas Vygantas Sliesoraitis BNS pernai rugpjūtį, kai Vilniaus savivaldybės vadovai pirmą kartą apsilankė šioje vietoje, patvirtino, kad yra Birutės gatvės 18C savininkas, tačiau teigė, kad jo privačiame sklype esanti tvora nėra aptvėrusi valstybės žemės.

„Jokių tvorų nėra. Ten tvoros nėra, aš jums dar kartą sakau. Ten tvora seniai nugriauta, tas užfiksuota. Ten gyvena dukra ir ji reikalus tvarko. Aš jums daugiau pakomentuoti negalėčiau. Niekaip nevertinu, nes ten tvoros nėra. Aš daugiau niekaip negalėčiau pakomentuoti. Viso geriausio“, – BNS kalbėjo V.Sliesoraitis.

Meras pjovė pats

Vilniaus Žvėryne prie Neries nedrąsų paukščių čiulbėjimą ketvirtadienį nustelbė benzininio pjūklo garsai. Pirmasis jį į rankas paėmė sostinės meras R.Šimašius, kuris ir ėmėsi pjauti tujas, augančias ant nelegaliai užimtos valstybinės žemės. Šioje vietoje žadama nutiesti dviračių taką.

Ketvirtadienį pjaunant tujas buvo atsižvelgta į kieme dirbusių vyrų prašymą nesumindžioti eglučių, pasodintų šalia tujų. Tiek meras, tiek darbininkai teigė eglutes paliksią. Būtent jos dabar atsidūrė už spygliuotos vielos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vėlinių žvakė šalia Birutės g. 18C namo
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vėlinių žvakė šalia Birutės g. 18C namo

Vilniaus savivaldybės teigimu, dėl savavališkai užimtų ir naudojamų valstybinės žemės plotų ties Birutės g. namais 18D, 18B ir 18C savivaldybė ne kartą kreipėsi į Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT). Tarnyba atliko patikrinimus vietoje: Birutės g. 18C savininkui praėjusį rugpjūtį buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas dėl užimtos valstybinės žemės želdiniais ir statiniais, o Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija nurodė pašalinti savavališkos statybos padarinius iki 2017-02-28, nugriaunant savavališkai pastatytus statinius.

Kitų dviejų sklypų savininkai NŽT aiškinosi, kad valstybine žeme esančia greta žemės sklypo nesinaudoja, nėra jos užtvėrę tvoromis, želdinių, kurie yra suaugę į gyvatvorę, jie nesodinę, želdiniai greta jų žemės sklypo yra ne jų nuosavybė.

Tačiau paupio teritorijos yra akivaizdžiai savavališkai užimtos, valstybinės žemės sklypuose tvarkomasi lyg savo kieme: nuo praeivių apželdintos tankios tvoros, įsirengtas apšvietimas, nepalikta praėjimų prie upės, auginami vaismedžiai, puoselėjamos vejos. Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atsakyme savivaldybei teigiama, kad prie žemės sklypų Birutės g. 18B ir Birutės g. 18C, Vilniuje, valstybinėje žemėje augančiose gyvatvorėse ištiesti metaliniai tinkleliai bei tinklo užtvarai nelaikomi statiniais ir jiems netaikomi Statybos įstatymo reikalavimai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vėlinių žvakė šalia Birutės g. 18C namo
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vėlinių žvakė šalia Birutės g. 18C namo

„Mūsų žinia yra aiški, kad žemės užgrobimo, ypač tose vietose, kur vilniečiai nori vaikščioti, palei upę, kur ruošiamės dviračių taką tiesti, laikams atėjo pabaiga. Aš nežinau, ką tie žmonės galvojo trijų skirtingų medžių – tujų, gudobelių ir eglių – gyvatvores užsisodinę, turbūt galvojo, kad čia bus labai sunku praeiti. Pabaiga ateina šitiems dalykams. Žmonės gal galvojo, kad čia jų privatus kiemas, o čia puikus kaštonas, puikūs medžiai – kai bus dviračių takas, vilniečiai galės džiaugtis“, – net sušilęs nuo pasišvaistymo benzininiu pjūklu ketvirtadienį kalbėjo R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius