Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 01 /16:37

Viktoras Uspaskichas Seimo laikinajai komisijai aiškino, jog geriau būtų teisėjus išvadinęs chunta

Antradienį laikinajai komisijai liudijęs Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas teigė, kad jį nuteisusius teisėjus turėjo pavadinti ne nusikaltėliais, bailiais ir nesavarankiškais, o klanu ir chunta, turėdamas omenyje ankstesnius kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus ir konservatoriaus Manto Adomėno pareiškimus.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Reikėjo pavadinti ne nusikaltėliais, o klanu, būtų kaip nuo žąsies vanduo. Pas mane daug skurdesnis žodynas nei Valdo Adamkaus. Reikėjo chunta pvadinti, šitas žodis gal būtų buvęs teisingesnis“, – laikinosios komisijos posėdyje kalbėjo V.Upaskichas.

Aš gailiuosi, atsiprašau. Gailiuosi, kas rytą maldoje juos paminiu. Kartais ir pačiam nepatogu, ant ryto pagalvoji, kad reikėjo be vienokių ar kitokių žodžių vakar, – kalbėjo V.Uspaskichas.

Darbo partijos įkūrėjui gresia baudžiamoji atsakomybė už teismo įžeidimą.

Pernai liepą grįžęs iš užsienio jis, kalbėdamas apie Vilnius apygardos teismo sprendimą Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje,  oro uoste 15min.lt žurnalistei pareiškė: „Tiesiai šviesiai kalbu – jie yra nusikaltėliai priimdami tokius sprendimus. Tegu jie mane apskundžia. Jie pabijos, jie bailiai, jie nesavarankiški“.

Antradienį surengtame laikinosios komisijos, kuri sprendžia, ar siūlyti Seimui atimti jo neliečiamybę, posėdyje Darbo partijos įkūrėjas aiškino, kad gailisi savo žodžių.

„Aš gailiuosi, atsiprašau. Gailiuosi, kas rytą maldoje juos paminiu. Kartais ir pačiam nepatogu, ant ryto pagalvoji, kad reikėjo be vienokių ar kitokių žodžių vakar“, – kalbėjo jis.

P.Gražulis vilkina komisijos darbo laiką

Seimas prašė komisijos pateikti išvadą iki balandžio 4-osios, tačiau komisijai vadovaujantis „tvarkietis“ Petras Gražulis pareikalavo, kad būtų balsuojama dėl V.Uspaskicho prašymo prieš priimant sprendimą gauti papildomos informacijos iš Teisėjų tarybos, generalinio prokuroro Dariaus Valio ir Vilniaus apygardos teismo.

Konservatorius Arvydas Anušauskas ir liberalas Algis Kašėta pasipiktino P.Gražulio iniciatyva ir išėjo iš posėdžio, likę valdantieji šį prašymą patenkino.

Manau, kad rezultatą galime nuspėti iš anksto. Galiu tik pasveikinti V.Uspaskichą, kad P.Gražulio rankomis pasiekė savo tikslą, – sakė A.Anušauskas.

P.Gražulis pripažino, kad iki balandžio 4-sios laikinoji komisija pateikti išvados nespės.

V.Uspaskichas aiškino, kad pačiai komisijai bus geriau, jeigu ji turės daugiau informacijos.

Konservatorius A.Anušauskas žurnalistams pabrėžė, kad papildoma informacija, kurios ketina prašyti komisija, visiškai nesusijusi su teisėjų įžeidimu, ji – apie juodosios buhalterijos bylą.

„Kreipiamasi papildomos informacijos, dėl kurios Seimas jau apsisprendė, tai yra visai kita byla (juodosios buhalterijos, – aut.), kitas tyrimas. Komisijos pirmininkas sąmoningai pažeidė įgaliojimus, suvėlė posėdį. Manau, kad rezultatą galime nuspėti iš anksto. Galiu tik pasveikinti V.Uspaskichą, kad P.Gražulio rankomis pasiekė savo tikslą“, – po posėdžio sakė A.Anušauskas.

Po tokio sprendimo bet kam nelaikytų nervai?

V.Uspaskichas komisijos posėdyje vėl skundėsi, kad teismas netinkamai išnagrinėjo Darbo partijos juodosios buhalterijos bylą.

„Mes su advokaitais pateikėme krūvą įrodymų, kur klaidas padarė FNTT specialistai dėl akto patikrinimo, kuriuo remiasi teismas. Ten yra 1 doleris vertinamas 28 Lt, todėl iškraipoma suma. Aš maniau, kad teismas turėjo padaryti ekspertizę. Teisingas teismas turi leisti apsiginti“, – kalbėjo V.Uspaskichas.

Kišo prie veido mikrofoną ir provokavo, kad pasakyčiau kitą frazę, – skundėsi V.Uspaskichas.

Jis pridūrė, kad teismas, jo nuomone, padarė nusikaltimą prieš teisingumą, nes į sprendimą neįtraukė kai kurių dokumentų. Jis pabrėžė, kad nuosprendžio nelaiko teisingu, o tokio sulaukus „bet kam nelaikytų nervai“.

Kalbėdamas apie interviu 15min.lt žurnalistei politikas pabrėžė, kad jis neva buvo išprovokuotas.  

„Kišo prie veido mikrofoną ir provokavo, kad pasakyčiau kitą frazę, – skundėsi jis. – Gailiuosi, nes man, kaip politikui taikomi kiti standartai. Grįžau po atostogų išsiblaškęs. Bet kokį žmogų gali išprovokuoti. Pasisakymas išlipus iš lėktuvo atkreipė dėmesį, dabar visi pamatė, kas vyksta su teismais“.

Specialistų išvada: V.Uspaskicho niekas neprovokavo

Posėdyje dalyvavęs Vilniaus apygardos prokuratūros 3 skyriaus prokuroras Egidijus Motiejūnas laikinajai komisijai parodė 15min.lt padarytą įrašą, kuriame 15min.lt žurnalistė kalbina V.Uspaskichą.

Nustatyta, kad pavadino nusikaltėliais, bailiais ir nesavarankiškais. Žodžiai nebuvo išprovokuoti žurnalistės, – sakė prokuroras.

Prokuroras sakė, kad buvo išanalizuoti politiko pasakyti žodžiai ir dėl jų pateikta specialistų išvada.

„Nustatyta, kad pavadino nusikaltėliais, bailiais ir nesavarankiškais. Žodžiai nebuvo išprovokuoti žurnalistės“, – sakė jis ir pabrėžė, kad šiais žodžiais pažeminti trys Darbo partijos byloje sprendimą priėmę teisėjai.

„Drąsos kelio“ atstovas Jonas Varkala suabejojo, ar V.Uspaskichas pasakė tai, ką norėjo. Drąsuolis piktinosi, kad neatsižvelgta į tai, kad lietuvių kalba nėra Darbo partijos įkūrėjo gimtoji kalba.

VIDEO: Viktoras Uspaskichas grįžo į Lietuvą

Delsė sudaryti komisiją

Seimas ilgą laiką delsė sudaryti laikinąją komisiją dėl V.Uspaskicho neliečiamybės. Dingstimi tam tapo Seimo sprendimas nesudaryti komisijos, kurį lėmė P.Gražulio pirmininkavimu komisijai pasipiktinusių konservatorių balsai. 

Generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą, prašydamas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį V. Uspaskichą. Prokurorų vertinimu, ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių manyti, kad savo veiksmais V. Uspaskichas galimai parodė nepagarbą teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius