Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 12

Viktoro Uspaskicho įmonė už sudegusį dvarą nori ketvirčio milijono litų

Darbo partijos (DP) lyderio europarlamentaro Viktoro Uspaskicho įmonė už nunykusį ir praėjusį gruodį gaisro nusiaubtą Kalnaberžės dvarą iš valstybės nori gauti 250 tūkst. litų.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tokie užmojai kelia paveldosaugininkų pasipiktinimą. Jie už dvaro nepriežiūrą nori skirti pusės milijono litų baudą, rašo „Vilniaus diena“.

Kultūros paveldo departamento (KPD) Panevėžio teritorinio padalinio vedėjas Arūnas Umbrasas dienraščiui teigė, esą V.Uspaskicho imperijai priklausanti bendrovė „Lukta“ už dvarą iš valstybės norėtų gauti ketvirčio milijono litų kompensaciją. Tokios kompensacijos „Lukta“ siektų tokiu atveju, jei bylą nagrinėjantis Panevėžio apygardos teismas nuspręstų dvarą nacionalizuoti.

„Bylos nagrinėjimas dar neprasidėjęs, vyksta susirašinėjimas. Yra pateiktas jų atsiliepimas, kuriame prašoma, kad nacionalizacijos atveju būtų atlyginta dvaro rinkos vertė – apie 250 tūkst. litų“, – kalbėjo A.Umbrasas.

Pasak jo, KPD jokiu būdu nesutiktų su tokiomis dvaro nacionalizavimo sąlygomis.

„KPD pozicija aiški. Yra apskaičiuota nepriežiūros padaryta žala – apie pusė milijono litų. Įskaičius tas „Luktos“ išlaidas, kurios pripažintos tinkamomis, būtų apie 480 tūkst. litų“, – sakė KPD Panevėžio teritorinio padalinio vadovas. Anot jo, byla iki teismo gali keliauti dar apie mėnesį.

KPD taip pat norėtų, kad dvaro savininkui už vertingo paveldo objekto nepriežiūrą būtų iškelta baudžiamoji byla. Tačiau dvaras priklauso ne V.Uspaskichui, o jo netiesiogiai valdomai „Luktai“. Dar neseniai šios įmonės akcijos priklausė pačiam politikui, tačiau 2009 metų gegužę jis „Luktos“ akcijas už 31 tūkst. litų pardavė savo paties koncernui „Vikonda“. Anot KPD atstovė ryšiams su visuomene Jolantos Miškinytės, įstatymai neleidžia juridiniam asmeniui taikyti baudžiamosios atsakomybės už saugomo objekto nuniokojimą.

„Baudžiamojo kodekso 187 straipsnio 2 dalyje ir 188 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatyta baudžiamoji atsakomybė už didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės vertybių sunaikinimą ar sugadinimą. Tačiau pagal 187 straipsnį neatsako juridiniai asmenys, o tiek pagal 187, tiek pagal 188 straipsnį asmenų atsakomybė galima tik esant nukentėjusio asmens skundui ar jo teisėto atstovo pareiškimu, ar prokuroro reikalavimu. Tokius niuansus būtina ištaisyti, tam Vyriausybė ir inicijavo pataisas“, – aiškino KPD atstovė.

Pagal minėtus Baudžiamojo kodekso straipsnius, už Kalnaberžės dvaro nepriežiūrą jo savininkui galėtų grėsti bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 2–5 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius