Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 26

Viktoro Uspaskicho planas: Darbo partija mirė, tegyvuoja Darbo partija?

Darbo partijos įkūrėjas europarlamentaras Viktoras Uspaskichas šeštadienį buvusius ir esamus Darbo partijos narius kviečia susitikti ir pasikalbėti apie politiką. Kas tai? Leisgyvės Darbo partijos atgimimas, naujos partijos startas ar tik plepalai?
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pastaruoju metu politinius įvykius stebiu iš šono, tačiau nuo aktualijų nesu atitrūkęs. Turėdamas nemažai patirties matau, ką galima daryti kitaip. Žinoma, geriausios mintys kyla diskutuojant. Deja, neturiu galimybės su jumis diskutuoti, kadangi daromos pastangos jus nuo manęs izoliuoti. Ir vis dėlto norėčiau jus pakviesti pokalbio ir papasakoti apie perspektyvas“, – kvietime į susitikimą rašo V.Uspaskichas.

Šis kvietimas buvo išsiuntinėtas įvairiuose šalies rajonuose gyvenantiems buvusiems ir esamiems Darbo partijos nariams.

Paties V.Uspaskicho paklausti, apie ką kalbėsis su buvusiais bendražygiais, nepavyko. Politikas telefonu neatsiliepė. Tačiau kolegos neslepia, kad kažkokį rezultatą šeštadienį pavyks pasiekti.

V.Uspaskicho susitikimą organizuojantis buvęs parlamentaras Valdas Skarbalius tikino, kad jau dabar norintys dalyvauti pasimatyme su V.Uspaskichu užsiregistravo apie 200 asmenų – esamų ir buvusių „darbiečių“.

„Manau, kad buvusių Seimo narių tikrai bus, ministrų – nežinau, daugiau mažiau man rašė žmonių skaičių, o ne pavardes. Su partijos vadovybe šio kvietimo nederinau. Jei jūs gavote, manau, kad ir vadovybė gavo tą laišką. Jei bus jai įdomu, manau, atvažiuos. Jei ne, tai ne“, – sakė V.Skarbalius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Iš kairės: Juozas Bernatonis, Valdas Skarbalius, Stasys Brunza
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Iš kairės: Juozas Bernatonis, Valdas Skarbalius, Stasys Brunza

Ž.Pinskuvienė susitikti nedraudžia, bet pati nevyks

Tačiau Darbo partijos pirmininkė Ž.Pinskuvienė susitikti su V.Uspaskichu neketina. Ji pripažino su partijos įkūrėju nesikalbėjusi nuo paskutiniojo Darbo partijos suvažiavimo.

Galbūt praėjo keleri metai ir žmogus apsigalvojo, ir kažką darys. Tai kas čia blogo? Turbūt nieko blogo? – svarstė Ž.Pinskuvienė.

Kita vertus, Ž.Pinskuvienė nesiruošia ir bandyti partijos nariams uždrausti vykti į susitikimą su europarlamentaru.

„Žinau, kad jis planuoja susitikimus. Jis laisvas žmogus daryti, ką nori. Jis dažnai per Lietuvą važinėja ar knygą pristatinėja, ar psichologines kažkokias paskaitas veda. Gal žmogus apsigalvojo ir nori sugrįžti, nors dar 2015 m., rodos, gruodžio mėnesį, jis pasakė, kad traukiasi iš politikos, kad pavargo, atsibodo, viską padarė. Galbūt praėjo keleri metai ir žmogus apsigalvojo, ir kažką darys. Tai kas čia blogo? Turbūt nieko blogo“, – svarstė Ž.Pinskuvienė.

Ji sako, kad V.Uspaskicho prašymas sugrįžti į partiją, jei jis parašytų tokį prašymą, būtų svarstomas kaip ir bet kurio kito žmogaus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė

Tačiau Ž.Pinskuvienė atmeta V.Uspaskicho kaltinimus neva jis dabar yra izoliuojamas nuo partijos narių.

„Pasakykite, kaip jis izoliuojamas? Ar dabar jis izoliuojamas, jeigu kviečia skyriaus narius, ar aš draudžiu, ar ką darau? Pas mus tarybos posėdžiai atviri, suvažiavimas atviras. Kaip kas izoliuojama ir trukdoma? Man tai nelabai suprantama“, – kalbėjo Ž.Pinskuvienė.

Tačiau ji neįžvelgia grėsmės, kad partijos įkūrėjas dabar būtų sumanęs Darbo partiją sugriauti ir įkurti naują politinę jėgą.

Tuo tarpu buvę „darbiečiai“ – V.Uspaskicho artimas bendražygis Vytautas Gapšys ir buvęs Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis – neatmeta galimybės, kad šeštadienio susitikimas gali tapti pirma plyta naujos partijos statybose.

Dalyvaus V.Gapšys ir V.Mazuronis

Iš Darbo partijos su trenksmu išėję V.Gapšys ir V.Mazuronis šeštadienį ketina dalyvauti susitikime su V.Uspaskichu. Abu jie neslepia, kad anksčiau labai aktyviai politikoje dalyvavęs V.Uspaskichas gali pasiūlyti naujų idėjų.

Tačiau ką tiksliai ketina pasakyti, pasak V.Gapšio, Darbo partijos įkūrėjas bent su juo kol kas neaptarė, nors jiedu bendrauja nuolat, bent kartą per mėnesį.

„Įdomu pamatyti, paklausyti, kokie yra pamąstymai, o, jeigu bus kas nors konkretaus, tada ir svarstysiu. Dabar turiu veiklos kitose sferose ir kažko konkretaus nesu apgalvojęs“, – klausiamas, ar pats matytų galimybę Darbo partijos atgimimui ar naujos partijos kūrimui, sakė V.Gapšys.

Tiesa, jis pripažino, kad dabartinė Darbo partijos veikla jo visai nedžiugina.

„Nesolidu būtų komentuoti. Kažko ypatingai gero pasakyti negaliu, o blogai komentuoti nenoriu, tai dėl to gal nesivelsiu į diskusiją“, – apie Darbo partiją, kaip apie mirusią, laikydamasis taisyklės „gerai arba nieko“ kalbėjo V.Gapšys.

Buvęs partijos pirmininkas, europarlamentaras V.Mazuronis taip pat patvirtino važiuosiantis į susitikimą su V.Uspaskichu. Ir jis pripažino, kiekviename politiko veiksme yra kažkokių politinių užmačių, tačiau aiškino, kad kol kas kalbėti apie naujos politinės jėgos kūrimą, ko gero, per anksti.

„Aš manau, kad tai yra susitikimas, pasikalbėjimas, nuomonių išsakymas, politinės situacijos įvertinimas – tiek, kas vyksta valstybėje, tiek, kas vyksta tarp aktyviais norinčių būti visuomeniniame politiniame gyvenime žmonių. Manau, kad toks tikslas. Pagal mane, politinės užmačios, jei politikas ką nors daro, visada yra. Net jei politikas tik geria kavą ar arbatą. O jeigu rimtai, tai manau, kad, žinoma, tai yra jaučiamas nerimas dėl susidariusios situacijos“, – kalbėjo V.Mazuronis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Velentinas Mazuronis ir Vytautas Gapšys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Velentinas Mazuronis ir Vytautas Gapšys

Jis pats pastaruoju metu artimiau bendradarbiauja su kitu europarlamentaru buvusiu liberalu Antanu Guoga. Tačiau A.Guoga, pasak V.Mazuronio, susitikime su V.Uspaskichu greičiausiai nepasirodys.

V.Mazuronis aiškino, kad jis su A.Guoga bendradarbiauja, nes turi bendrų politinių temų.

„Manau, kad tai logiškas telkimasis politinės patirties. Galbūt dar kas nors įsitrauks į tą mūsų bendrą temų analizavimą, savo pozicijos išsakymą“, – vylėsi europarlamentaras.

Politologė: „V.Uspakicho galimybės nebe tos"

Politologė Rima Urbonaitė sako, kad V.Uspaskicho siekis suburti buvusius bendražygius pokalbiui apie politiką skamba keistai vien dėl to, kad pats V.Uspaskichas ilgai deklaravo atsiribojantis nuo partijos.

Rima Urbonaitė / MRU nuotr.
Rima Urbonaitė / MRU nuotr.

Kita vertus, politologė priminė, kad savo knygos pristatymo turui europarlamentaras buvo pasirinkęs būtent priešrinkiminį laiką, kai sunku atskirti, kur literatūra, o kur jau politika.

„Tai buvo rinkimų kampanijos epizodas, nes knyga yra knyga, bet šalia yra kyšančios Darbo partijos ausys. Vienaip ar kitaip, šis žmogus pirmiausia siejamas su Darbo partija, o ne su jo, kaip rašytojo ar leidėjo, vaidmeniu. Taigi sakyti, kad jis buvo visai atsitraukęs ir nematomas, negalima“, – kalbėjo R.Urbonaitė.

Tačiau dabar, kai Darbo partiją ištikusi krizė, o V.Uspaskichas sumanė rengti susitikimus su buvusiais ir esamais partijos nariais, jis, politologės nuomone, greičiausiai vėl turi kokių nors politinių planų Lietuvoje. Ar tai būtų Darbo partijos gaivinimas, ar visai naujos partijos kūrimas, anot R.Urbonaitės, V.Uspaskicho sėkmės šansai nebėra tokie kaip anksčiau, kai jam pakakdavo vos pasirodyti, kad rinkėjai pultų į glėbį.

„Kaip matome dabar, Lietuvos žmonės nori ne tik naujo politinio judėjimo, bet ir naujų veidų. Tuo tarpu V.Uspaskichas, nors jis turėjo charizmą ir anksčiau gan sėkmingai traukdavo Darbo partiją iš duobių, dabar jau turėtų labai atsargiai vertinti savo galimybes. Tuo labiau kad šiuo metu yra naujo politinio ciklo pradžia. Tokie dariniai formuojasi prieš pat rinkimus, kad įvyktų fejerverko efektas ir rinkėjai būtų greitai patraukiami“, – vertino politologė.

V.Uspaskichas Darbo partiją įkūrė 2003 m.

2015 m. pabaigoje jis nusprendė iš partijos pasitraukti.

Pernai gruodį V.Uspaskichas rašė, kad jeigu jau ir dalyvauja kokiuose nors su partija susijusiuose epizoduose, tai tik išimtinai prašant Darbo partijos nariams.

„Pasakysiu dar daugiau – bet koks manęs įtraukimas į su politika susijusią veiklą man kelia vidinę destrukciją ir net neigiamai atsiliepia fiziniame lygmenyje“, – pernai rašė europarlamentaras.

Tačiau kartu jis viešai patarė naujai Darbo partijos pirmininkei susigrąžinti V.Gapšį, o kitų „darbiečių“ prašė neskubėti išsibėgioti iš partijos. Nė vienas V.Uspaskicho prašymas tuomet nebuvo išpildytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius