Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 27

Vilkaviškio meras kėdę išsaugojo, vicemeras ir administracijos direktorius atleisti

„Kaip baigsis šis Tarybos posėdis – pamatysime, o pradedame, kaip įprastai – nuo rožių“, – antradienį, pradėdamas Vilkaviškio rajono savivaldybės Tarybos posėdį ir sveikindamas šio mėnesio solenizantus sakė meras Algimantas Antanas Greimas.
Vilkaviškio savivaldybės meras Algimantas Antanas Greimas
Vilkaviškio savivaldybės meras Algimantas Antanas Greimas / vilkaviskis.lt nuotr.

Merui šios dienos posėdis – ne iš lengvųjų – teko perskaityti grupės tarybos narių pateiktą interpeliaciją merui, jo pavaduotojui Algirdui Bagušinskui ir administracijos direktoriui Audriui Balbieriui. Šie klausimai pagal Vilkaviškio rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamentą turi būti svarstomi pirmumo eile, todėl meras atsisakė dalyvauti „savo paties pakasynose“ ir pasiūlė rinkti pirmininkaujantį.

Čia įvyko šioks toks netikėtas posūkis, mat tarybos narys Algirdas Neiberka pareiškė, kad koalicija interpeliacijos merui klausimą atsiima, Kazys Kiaulakis dar patikslino, kad opozicija atsiima nepasitikėjimo pareiškimą. Tada prasidėjo žaidimas „tu gudrus, aš gudresnis“. Pozicija tokiam galimam siūlymui buvo iš anksto pasiruošusi ir pradėjo spausti opoziciją, kad atsiimti pareiškimo negalima, interpeliaciją privaloma svarstyti. Vicemeras A. Bagušinskas net pacitavo Vilkaviškio rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento punktus, kuriuose sakoma, kad Taryba, gavusi pasiūlymą, raštą ar prašymą arba raštišką pareiškimą dėl nepasitikėjimo meru arba mero pavaduotoju privalo šį klausimą svarstyti pirmame planuotame Tarybos posėdyje arba šaukti neeilinį Tarybos posėdį.

Ar gali tarybos nariai atšaukti savo pareiškimą – neparašyta niekur. Todėl kilo beveik pusvalandį užtrukusios diskusijos.

„Privaloma svarstyti, – teigė A. Bagušinskas, – jeigu norėjo atšaukti, turėjo tai padaryti prieš 24 valandas“. Vicemeras, kaip niekas kitas, žinojo, kad interpeliacijai nepavykus, pusę metų nebūtų galima pareikšti naujo nepasitikėjimo meru. Jam paantrino ir savivaldybės teisininkė, pareiškusi, kad pareiškimo atsiimti negalima! Aiškumo į diskusiją neįnešė net ir šį kartą posėdyje dalyvaujantis Vyriausybės atstovas Paulius Uleckas.

„Kodėl prieš kitų klausimų įtraukimą į darbotvarkę galime balsuoti, o šitam klausimui daroma išimtis – negalima balsuoti, iš karto traukiama į darbotvarkę?“ – klausė Kazys Kiaulakis.

Pagaliau merui priėmus išmintingą sprendimą – leisti apsispręsti – svarstyti, ar ne interpeliaciją merui, daugumai (13) balsavus prieš, nepasitikėjimas merui reiškiamas nebuvo.

Dėl nepasitikėjimo kitiems dviem, taryba nepersigalvojo. Rugpjūčio 23 dienos pareiškime nepasitikėjimas, kurį pasirašė daugiau nei 9 tarybos nariai, buvo pareikštas mero pavaduotoju Algirdu Bagušinsku ir administracijos direktoriumi Audriumi Balbieriumi. Todėl buvo sudaryta slapto balsavimo komisija, patvirtintas slapto balsavimo biuletenis, suderintas tekstas ir pradėta procedūra.

Kol buvo derinamas biuletenio tekstas, A. Neiberka perskaitė pareiškimą – dėl ko jie nepasitiki A. Bagušinsku. Pareiškime paviešinta prokuratūros pateikta informacija, apie tai, kad 2010 m. gruodžio 1 d. tragiškoje avarijoje žuvusių Vilkaviškio vadovų kūnuose ir paties A. Bagušinsko kraujyje buvo rasta nuo 1,5 iki 1,64 promilės alkoholio. Opozicija teigė, kad vicemeras A. Bagušinskas turėjo dėl savo netinkamo elgesio prisiimti atsakomybę.

Paskutiniame savo žodyje Algirdas Bagušinskas padėkojo likimui ir Aukščiausiajam, kad paliko jį gyvu. Ir nors linkėjo kitiems tarybos nariams būti santarvėje, darnoje ir ramybėje, tačiau nesusilaikė neįgėlęs tarybos nariui A. Neiberkai, primindamas, jog pastarasis, kai pavadavo sergantį A. Bagušinską, pažeidė tarnybinę etiką, Vilkaviškio rajono savivaldybės taryboje spręsdamas VšĮ Vilkaviškio ligoninės, kurioje dirba jo žmona, veiklos klausimus.

Dar po pusvalandžio komisijos pirmininkas Gediminas Gudaitis perskaitė balsavimo rezultatus: išduota 15 biuletenių, rastas 1 negaliojantis, 14 galiojančių. Už tai, kad vicemeras A. Bagušinskas būtų atleistas balsavo dauguma – 13 tarybos narių, vienas susilaikė. Nuo rugpjūčio 27 d. Algirdas Bagušinskas atleistas iš mero pavaduotojo pareigų.

Prieš balsuojant dėl Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Audriaus Balbieriaus atleidimo iš pareigų, opozicijos atstovas A. Neiberka taip pat perskaitė ir nepasitikėjimo A. Balbieriumi tekstą. Jame išsakyti priekaištai dėl jo nesugebėjimo tinkamai organizuoti ir koordinuoti savivaldybės skyrių veiklos, nekokybiško viešųjų pirkimų komisijos darbo organizavimo, dėl prasto sutarčių koordinavimo, dėl tarnybinės etikos pažeidimo ir dar dėl daugelio dalykų. A. Balbierius, visada pasižymėjęs savo arogancija bei įdomiais pareiškimais, nustebino ir šįkart: „Nesiteisinsiu, atsakymai į visus šiuos klausimus bus atskiras interviu laikraštyje“. Ką gi, jaučiamės truputį nuskriausti, kad per savo trumpą egzistavimo laikotarpį rodėme didžiulį dėmesį ponui Audriui Balbieriui, o šis pačiam įdomiausiam gyvenimo interviu pasirinko ne mūsų tinklalapį.

13 balsavus už, 1 biuleteniui esant sugadintam, nuo rugpjūčio 27 dienos Audrius Balbierius, atleistas iš Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius