-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 01 26

Vilkaviškio rajone bedarbiai skaičiuoja stogus

Kol gyventojai delsė pateikti duomenis apie asbesto šiferiu dengtus pastatų stogus, Vilkaviškio rajono seniūnai į pagalbą pasitelkė viešųjų darbų nevengiančius bedarbius.
Apsnigti stogai
Apsnigti stogai / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Vyriausybės raginimu asbesto šiferio stogus krašte būtina užregistruoti iki liepos pradžios. Tačiau kai kuriose kaimiškose Vilkaviškio rajono seniūnijose tai gali būti padaryta ir anksčiau, rašo „Lietuvos žinios“.

„Beveik visų pastatų stogus jau esame surašę, beliko suvesti duomenis į kompiuterinę sistemą“, – vakar sakė Pajevonio seniūnas Gediminas Bisikirskas. Pasak jo, tai pavyko padaryti padedant dviem moterims, dirbusioms pagal viešųjų darbų programą. Jos vaikščiojo po kaimus ilgiau kaip porą mėnesių.

Kaip teigė seniūnas, praėjusį rudenį visa seniūnijos teritorija buvo suskirstyta į dvi dalis. Minėtos moterys surašė daugiau kaip 270 statinių, kurių stogai dengti senu šiferiu. Suvedus surinktus duomenis į kompiuterinę sistemą „Asbestas“, bus tiksliai žinoma, kiek iš tikrųjų seniūnijoje yra tokių stogų, kokia jų būklė.

„Duomenims suvesti taip pat pasitelksime pagalbininką iš viešųjų darbų programos“, – sakė G.Bisikirskas.

Informaciją apie asbesto šiferiu dengtus sodybų pastatus jau surinko ir kitos Vilkaviškio rajono seniūnijos. Jose šį darbą irgi atliko bedarbiai iš viešųjų darbų programos.

„Rinkomės žmones, mokančius ne tik dirbti kompiuteriu, bet turinčius aukštąjį ar aukštesnįjį išsilavinimą. Taip pat buvo svarbu, kad jie pažinotų kaimų gyventojus, mokėtų su jais bendrauti“, – aiškino seniūnai. Visi pripažino, jog seniūnijų darbuotojams būtų neužtekę nė metų asbesto stogams surašyti.

Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einantis Saulius Vabalas sakė, kad savivaldybės vadovai neprieštaravo seniūnų iniciatyvai pasitelkti bedarbius.

„Nei savivaldybės, nei seniūnijų darbuotojai vieni buvo nepajėgūs suregistruoti visų šiferiu dengtų stogų“, – argumentavo valdininkas.

Savivaldybės administracijos Vietinio ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Ričardas Liansbergis sako, kad šiuo metu į kompiuterinę duomenų bazę įtraukta apie 15 proc. visų Vilkaviškio rajone sveikatai pavojingu šiferiu dengtų namų, arba 2 tūkst. statinių. Tačiau tokių pastatų vien Vilkaviškio rajone gali būti apie 120 tūkstančių.

Surašyti visus stogus, dengtus asbesto šiferiu, dar prieš keletą metų nutarė Vyriausybė. Gyventojai iki praėjusių metų pabaigos duomenis apie tokį turimą turtą privalėjo pateikti seniūnijoms ir savivaldybėms. Tačiau jie tai darė labai vangiai, todėl terminas buvo pratęstas iki 2011–ųjų liepos. Tik iki to laiko užregistruotų pastatų savininkai gali tikėtis paramos iš Vyriausybės patvirtintos Asbesto šalinimo programos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius