Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 11 /2016 01 14

Vilkaviškyje už Rusijos ambasados pinigus bevardžiai palaikai buvo palaidoti po Raudonosios armijos vėliava

Rusijos ambasada bando dirbtinai išpūsti Lietuvoje palaidotų sovietinių kareivių skaičių. Jau kelerius metus visoje šalyje masiškai tvarkomi raudonarmiečių kapai, o atliekant tokius darbus bandoma įrašyti šimtus naujų pavardžių. Kartais po Raudonosios armijos vėliava perlaidojami palaikai, kurie galėjo būti vokiečių ar lietuvių karių.
Vilkaviškyje nežinomi palaikai buvo palaidoti kaip sovietiniai kariai
Vilkaviškyje nežinomi palaikai buvo palaidoti kaip sovietiniai kariai / NTV stopkadras

2016 metų sausio 11 dieną, 13 val. 37 min., tekstas buvo papildytas ir patikslintas pagal Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos atsakymą, gautą po straipsnio publikavimo.


2016 metų sausio 14 dieną, 16 val. 31 min., tekstas buvo papildytas Rusijos ambasados komentaru, kuris el. paštu buvo atsiųstas 15min redakcijai.


2015 metų kovo 26-osios vakarą į Vilkaviškio rajono policijos komisariatą telefonu kreipėsi Masikvietiškio kaimo gyventojas Vaidas Akuckas.

Vyriškis pranešė, kad šalia namų bėgiojęs jo šuo parsinešė galimai žmogaus kaulą. Pasisukiojęs po laukus šeimininkas pastebėjo, kad prie neseniai išvalyto prūdo mėtėsi dar daugiau skeleto dalių.

Tą patį vakarą į incidento vietą atvyko kriminalistė Eglė Štaraitienė. Ji surinko kaulus ir perdavė Valstybinei teismo medicinos tarnybai, kad ši atliktų osteologinį tyrimą.

Istorija tuo nesibaigė.

Po kelių mėnesių Vilkaviškio rajono policijos komisariatas gavo dar vieną panašų pranešimą. Tik jau ne iš sklypo šeimininko.

2015 metų gegužės 1 dieną, apie 12 valandą, paskambino vadinamosios Lietuvos karo istorijos asociacijos „Užmiršti kareiviai“ atstovas Genrikas Andriuškevičius. Jis pranešė, kad toje pačioje vietoje, Masikvietiškio kaime, rado daugiau kaulų.

2015 metų gegužės 1 dieną, apie 12 valandą, paskambino vadinamosios Lietuvos karo istorijos asociacijos „Užmiršti kareiviai“ atstovas Genrikas Andriuškevičius.

Jis pranešė, kad toje pačioje vietoje, Masikvietiškio kaime, rado daugiau kaulų.

Ši organizacija skelbia, kad ieško karių ir rezistentų apleistų kapų, žuvusiųjų giminaičių, užsiima perlaidojimu, kapinių priežiūra, istorinių renginių organizavimu ir daugybe kitų veiklų.

Įstatuose nėra numatyta, kad asociacija gali užsiimti archeologiniais kasinėjimais.

„Užmiršti kareiviai“ nuskambėjo 15min ir tiriamosios žurnalistikos centro „Re:Baltica“ atliktame tyrime apie Kremliaus tėvynainių programos fondo „Pravfond“ finansuojamas organizacijas Lietuvoje.


TAIP PAT SKAITYKITE: Kremliaus organizacijos pinigai – į lietuviškas, latviškas ir estiškas kišenes


Kriminalistė E.Štaraitienė naujuosius radinius prijungė prie ikiteisminio tyrimų. Bet ir tai buvo ne viskas.

Po kelių dienų, gegužės 4 dieną, apie 18 valandą, į policiją kreipėsi tos pačios asociacijos „Užmiršti kareiviai“ tarybos pirmininkas Jonas Janušauskas, kuris pranešė apie naujus radinius.

Spėjama, kad tą pavasarį Masikvietiškio kaime buvo rasti 75 žmonių palaikai.

Kaulai atsidūrė Valstybinės teismo medicinos tarnybos Medicinos kriminalistikos laboratorijoje.

Vėliau Kultūros paveldo departamentas gavo specialisto Sigito Abručio patvirtinimą, kad teismo medicinos ekspertams palaikus pristatė ne policija, bet asociacijos „Užmiršti kariai“ atstovai.

Jie atnešė 17 plastikinių maišų, kuriuose buvo Masikvietiškio kaime surinkti kaulai.

Istorija nesibaigė net ir tuo.

NTV stopkadras/Vilkaviškyje nežinomi palaikai buvo palaidoti kaip sovietiniai kariai
NTV stopkadras/Vilkaviškyje nežinomi palaikai buvo palaidoti kaip sovietiniai kariai

Tapatybės ir tautybės nenustatė

Balandžio mėnesį ekspertai atliko pirmuosius tyrimus.

Buvo nustatyta, kad Masikvietiškio kaime rasti kaulai išties yra žmonių. Mažiausiai 8 individų, greičiausiai, 18-40 metų vyrų.

Medicinos kriminalistikos laboratorijos specialisto S.Abručio išvadose rašoma, kad vienoje kaukolėje buvo rastas šautinei žaizdai būdingas sužalojimas – kulkos paliktos dvi angos.

Prie palaikų buvo rastas suiręs batas, kurio padas guminis, sukaltas vinutėmis, o odos gabalai susiūti. Taip pat metalinių cilindrų fragmentai, kurie primena kulkas.

Prie palaikų buvo rastas suiręs batas, kurio padas guminis, sukaltas vinutėmis, o odos gabalai susiūti. Taip pat metalinių cilindrų fragmentai, kurie primena kulkas.

„Išgulėjimo žemėje (nerūgščioje priesmėlio dirvoje) laikas 50-100 metų. Įvertinus kaulų radimo aplinkybes, kartu rastus daiktus (bato ir šovinių liekanos), skeletavimosi laiką, tikėtina, kad palaikai yra Antrojo pasaulinio karo laikotarpio“, – rašoma specialisto išvadoje.

Gegužės mėnesį S.Abrutis parengė išvadą dėl dar 67 individų palaikų, kurie buvo rasti Masikvietiškio kaime. Tyrimo rezultatai buvo panašūs.

„Kaukolėse nustatyti 5 šautiniai kulkiniai sužalojimai ir vienas priešmirtinis sugijęs žandikaulio lūžis“, – rašė specialistas.

Jis teigia, kad pagal surinktą medžiagą neįmanoma nustatyti tų žmonių tapatybių. Tai įmanoma tik turint žuvusiųjų arba jų artimiausių giminaičių DNR pavyzdžių.

NTV stopkadras/Vilkaviškyje nežinomi palaikai buvo palaidoti kaip sovietiniai kariai
NTV stopkadras/Vilkaviškyje nežinomi palaikai buvo palaidoti kaip sovietiniai kariai

Galėjo būti vokiečių kariai

2015 metų rudenį Vilkaviškio rajono savivaldybė kreipėsi į Kultūros ministeriją klausdama, ką daryti su tais 75 žmonių palaikais, rastais Masikvietiškio kaime.

Kancleris Laimonas Ubavičius raštu atsakė, kad rekomenduoja juos palaidoti neutraliose kapinėse.

„Atsižvelgiant į tai, kad nenustatyta ne tik asmenų tapatybė, bet nenustatyta ir tautinė priklausomybė, neatmestina galimybė, kad tai gali būti vokiečių karių palaikai, todėl <...> šie palaikai iki papildomų faktų nustatymo turėtų būti palaidoti nenustatytos tapatybės asmenims skirtose laidojimo vietose, o ne kurios nors iš Antrajame pasauliniame kare dalyvavusių šalių karių kapinėse“, – teigiama rašte.

Tačiau Vilkaviškio rajono savivaldybės administracija pasielgė kitaip.

Palaidojo kaip raudonarmiečius

2015 metų gruodžio 3 dieną neidentifikuoti palaikai buvo perlaidoti Vilkaviškio miesto Raudonosios armijos karių kapinėse.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas

Ceremonijoje dalyvavo Rusijos ambasadorius Aleksandras Udalcovas, asociacijos „Užmiršti kareiviai“ atstovai ir Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Saulius Vabalas.

Žuvusiųjų tapatybės ir tautybės nebuvo nustatytos, tačiau Vilkaviškyje už Rusijos ambasados pinigus buvo įrengta memorialinė lenta, kurioje prašyta „Masikvietiškio kaime rastų 75 karių palaikai“.

Rusijos televizijos reportažuose buvo teigiama, kad tapatybės nustatytos, o tarp žuvusiųjų – net trys Sovietų Sąjungos didvyriai. Teigiama, kad vienas iš jų nukovė 150 vokiečių karių.

Reportažuose buvo pasakojama, kad Lietuva pagerbė savo išvaduotojus, nors šalies valdžia juos esą bando ištrinti iš istorijos vadovėlių.

Rusų reporteriai nutylėjo, kad perlaidotų palaikų tapatybės ir tautybės nebuvo nustatytos.

Vėliau Vilniuje esanti Rusijos ambasada savo komentare 15min teigė, kad prie palaikų buvo rastas sovietinis medalis „Už drąsą“.

„Rusijos gynybos ministerija patvirtino, kad medalį gavo vyresnysis leitenantas D.M.Chukalovas, kuris mirė 1944 metų rugpjūtį“, – 15min rašė Rusijos ambasada. Tačiau tarp teismo medicinos ekspertams pateiktų radinių, tokio medalio nebuvo.

Leidimą išdavė neteisėtai

Kultūros paveldo departamento specialistai sako, kad Vilkaviškio rajono savivaldybė neturėjo teisės išduoti leidimą perlaidoti palaikus sovietinių karių kapinėse.

„Mums labai sunku tai komentuoti, nes neaišku, kuo remiantis Vilkaviškio rajono savivaldybė leido tokius daryti dalykus. Mes taip pat kreipėmės į policiją su klausimu, kodėl pareigūnai dėl palaikų bendradarbiavo su asociacija „Užmiršti kareiviai“, jeigu Vyriausybė yra numačiusi labai aiškią tokių procedūrų tvarką“, – 15min sakė Kultūros paveldo departamento vadovė Diana Varnaitė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Diana Varnaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Diana Varnaitė

Vilkaviškyje esančios sovietinių karių kapinės, kaip ir daugelis tokio tipo žemės sklypų, nėra įregistruoti Nekilnojamojo turto registre, todėl jų šeimininkas yra Nacionalinė žemės tarnyba.

Tad savivaldybė net neturėjo teisės išduoti leidimą perlaidoti palaikus.

Tikrasis sovietinių kareivių kapinių valdytojas – Nacionalinė žemės tarnyba – tokio leidimo neišdavė.

Iš Vilkaviškio savivaldybės negavome atsakymo, kuo remiantis buvo išduotas leidimas nežinomus palaikus perlaidoti sovietinių karių kapinėse.

Teigia gavę leidimą

15min raštu pateikė klausimus Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijai ir jos direktoriui Vitui Gavėnui. Tačiau praėjusią savaitę negavome atsakymų.

Į užklausimą buvo sureaguota tik pirmadienį, pasirodžius straipsniui.

Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos vadovas V.Gavėnas raštu teigė, kad remiantis įstatymu buvo sudaryta Palaikų perlaidojimo ir įamžinimo komisija. Ji turėjo numatyti Masikvietiškio kaime rastų palaikų perlaidojimo vietą.

„Valstybinė teismo medicinos tarnyba, atlikusi rastų palaikų osteologinius tyrimus bei įvertinusi kaulų radimo aplinkybes, kartu rastus daiktus, nustatė, kad palaikai, tikėtina, yra Antrojo pasaulinio karo laikotarpio“, – atsakymuose rašė V.Gavėnas.

Toks leidimas iš Kultūros paveldo departamento Marijampolės skyriaus buvo gautas 2015 metų spalio 22 dieną ir rasti palaikai perlaidoti Vilkaviškio Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietoje, – teigė V.Gavėnas.

Remiantis tuo, Vilkaviškio rajono savivaldybė kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą, kad būtų leista rastus palaikus perlaidoti artimiausioje nuo palaikų radimvietės Antrojo pasaulinio karo karių palaidojimo vietoje -Vilkaviškyje.

„Toks leidimas iš Kultūros paveldo departamento Marijampolės skyriaus buvo gautas 2015 metų spalio 22 dieną ir rasti palaikai perlaidoti Vilkaviškio Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietoje“, – teigė V.Gavėnas.

Savivaldybės administracijos vadovas teigė, kad tas pats Kultūros paveldo departamento Marijampolės skyrius leido prikabinti lentą, su užrašu apie Masikvietiškio kaime rastus palaikus.

Jau paskelbus tekstą redakcija gavo ir Rusijos ambasados Lietuvoje atsiliepimą.

„Rusija visada prisimena tuos, kurie atidavė savo gyvybes vaduodami pasaulį nuo rudojo maro (fašizmo, – 15min pastaba), ir yra įsipareigojusi tvarkyti sovietinių karių kapus. Ir ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje kitų Europos šalių: Vokietijoje, Lenkijoje, Latvijoje ir kitur. Šis tikslas yra tikrai stipriai išskiriamas.

Darbą atlieka Lietuvos įmonės, griežtai nustatyta tvarka, pasikonsultavus su valstybės ir vietos valdžios institucijomis“, – 15min raštu teigė Rusijos ambasada.

Komentare atkreiptas dėmesys, kad Rusijos ambasada pati neorganizavo karių perlaidojimo, o tik atsiliepė į Vilkaviškio rajono savivaldybės kvietimą.

Vilkaviškio r. sav. nuotr./Sovietinių karių kapinės Vilkaviškio mieste
Vilkaviškio r. sav. nuotr./Sovietinių karių kapinės Vilkaviškio mieste

Skelbė apie žinomas pavardes

Nepavyko susisiekti su asociacijos „Užmiršti kareiviai“ vadovu J.Janušausku. Internete nėra skelbiama nei šios organizacijos adresas, nei telefono numeris.

„Dabar jau yra žinomos visų 75 žmonių pavardės. Vieno iš žuvusiųjų giminaičiams, gyvenantiems Ukrainoje, mes jau pranešėme, kad jiems artimo žmogaus palaikai – Vilkaviškio žemėje“, – vietos laikraštis „Santaka“ citavo „Užmirštų kareivių“ vadovą J.Janušauską.

Jis nenurodė, iš kur gavo tokią informaciją, kurią paneigė Kultūros ministerija ir teismo medicinos ekspertai.

* * *

Susidaro įspūdis, kad panašios istorijos tampa ne išskirtiniais įvykiais, bet tendencija.

Rusijos ambasados pinigais Lietuvoje yra masiškai atnaujinamos sovietinių karių kapinės, o atliekant tokius darbus dirbtinai bandoma išpūsti žuvusiųjų skaičių.

Pasitaikė atvejų, kai lietuviškus senkapius neteisėtai buvo bandoma paversti sovietinių karių kapinėmis.

PIRMOSIOS DALIES PABAIGA

Sovietinių kareivių kapinių vietos Lietuvoje
Sovietinių kareivių kapinių vietos Lietuvoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius