-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 05 09

Vilniaus Antakalnio kapinėse keli tūkstančiai žmonių pagerbė žuvusius Antrojo pasaulinio karo dalyvius

Į Vilniaus Antakalnio kapines pirmadienio rytą pagerbti Antrajame pasauliniame kare žuvusių karių susirinko keli tūkstančiai žmonių.
Vilniuje antakalnio kapinėse prisimintos Antrojo pasaulinio karo aukos
Vilniuje antakalnio kapinėse prisimintos Antrojo pasaulinio karo aukos. / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Įvykį stebėjusių policijos pareigūnų teigimų, kapinėse prie paminklo žuvusiems kariams atminti apsilankė apie 2 tūkst. žmonių. Kapinėse daugiau buvo senyvo ir vidutinio amžiaus žmonių, tačiau netrūko ir Georgijaus juostomis pasipuošusio jaunimo.

Renginyje dalyvavo bei kalbas sakė Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Kazachstano ambasadoriai, Antrojo pasaulinio karo veteranų atstovai, Lietuvos politikai.

Renginyje Antakalnio kapinėse dalyvavo ir didžiausios opozicinės partijos – socialdemokratų – atstovas, Seimo narys Juozas Olekas.

„Mes renkamės pagerbti kritusius didvyrius. Šią dieną mus, skirtingų tautų, tautybių ir religijų atstovus vienija bendra atmintis, pasididžiavimas didžiais žmonėmis išvaduotojais, atnešusiais laisvę ne tik savo šaliai, bet ir visai Europai“, – sakė Rusijos ambasadorius Vladimiras Čchikvadzė.

Kreipdamasis į susirinkusius veteranus jis džiaugėsi, jog Antrąjį pasaulinį karą išgyvenusieji „moko augančią kartą meilės taikai, perduoda taiką apie tą siaubingą karą, apie fašizmo beprotybę, grasinusią žmonijai siaubingomis pasekmėmis, ištisų valstybių bei tautų, įskaitant ir lietuvių, sunaikinimu“.

Jis taip pat kalbėjo, esą šiuo metu pastebimas bandymas perrašyti istoriją.

„Ši tiesa ypatingai svarbi šiandien, mūsų dienomis, kai imamasi pastangų perrašyti istoriją politinės konjunktūros naudai, kai pastebimos augančios nacionalistinės nuotaikos, sukuriančios dirvą nacistinės ideologijos atgimimui. Niekas niekada nesugebės sumenkinti mūsų didžios pergalės dydžio“, – kalbėjo V.Čchikvadzė.

Jam antrino Antihitlerinės koalicijos pusėje II pasaulinio karo metu kovojusių karių organizacijos pirmininkas Julius Deksnys.

„Kiekvienas, palaidotas šiose kapinėse, yra didvyris, o didvyriai nusipelno didžiausios pagarbos. (...) Vyksta negeri dalykai mūsų brangioje Lietuvoje, atgimsta nacistinės idėjos, kai kurie jaunuoliai, suklaidinti atitinkamų pažiūrų, išeina į gatves su mums nekenčiama svastika ir sau laisvai marširuoja mūsų gatvėmis. Tai gėda visai mūsų Lietuvai“, – kalbėjo veteranų atstovas.

Renginyje Antakalnio kapinėse dalyvavo ir didžiausios opozicinės partijos – socialdemokratų – atstovas, Seimo narys Juozas Olekas.

„Aš manau, kad žmonės, kurie čia kovojo ir padėjo savo galvas Antrojo pasaulinio karo metais, nusipelno pagarbos. Šitas gausus būrus vilniečių, svečių ir įvairių ambasadų atstovų rodo, kad mes turime jiem padėkoti, pagerbti jų atminimą“, – žurnalistams sakė jis.

Pirmadienį minimos 66-osios Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinės. Lietuvoje šio karo pabaiga laikoma antrosios sovietinės okupacijos pradžia, todėl nėra plačiai minima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius