Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 24

Vilniaus apygardos administracinis teismas vėl leido J.Borisovui likti gyventi Lietuvoje

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) antrą kartą priėmė sprendimą, kuriuo buvusiam pašalintojo prezidento Rolando Pakso rėmėjui Jurijui Borisovui leista likti gyventi Lietuvoje.
Jurijus Borisovas
Jurijus Borisovas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Pirmadienį teismas taip pat įpareigojo Migracijos departamentą panaikinti sprendimą išsiųsti J.Borisovą ir išduoti jam leidimą gyventi Lietuvoje.

Tokį patį sprendimą pirmosios instancijos teismas priėmė ir pernai birželio pabaigoje. Tuomet VAAT atmetė Migracijos departamento prašymą išsiųsti iš šalies šį Rusijos pilietį dėl grėsmių nacionaliniam saugumui. Teismas taip pat įpareigojo migracijos pareigūnus išduoti jam leidimą nuolat gyventi Lietuvoje.

Tačiau Migracijos departamentas šį sprendimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT), kuris šių metų balandį priėmė sprendimą, kad bylą reikia nagrinėti iš naujo.

LVAT tuomet konstatavo, jog pirmosios instancijos teismas, spręsdamas J.Borisovo galimai keliamos grėsmės Lietuvos valstybės saugumui klausimą, neteisingai aiškino ir taikė materialinės teisės normas, be to, neišsamiai išnagrinėjo byloje esančius duomenis, netyrė bylai reikšmingų įrodymų ir nemotyvavo savo išvadų.

Po teismo posėdžio Migracijos departamento Teisės ir tarptautinių ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja Renata Romančikienė žurnalistams sakė negalinti pasakyti, ar departamentas skųs sprendimą LVAT.

„Pirmiausia, susipažinsime, įvertinsime savo galimybes apskųsti išnagrinėtą teismo sprendimą“, – teigė Migracijos departamento atstovė.

J.Borisovo advokatas Adomas Liutvinskas žurnalistams teigė esą patenkintas teismo sprendimu ir yra pasirengę „kariauti“, jei jis bus apskųstas LVAT. „Trauksime kardus ir vėl kariausime“, – tvirtino advokatas.

Pasak jo, J.Borisovas dėl bylinėjimosi neketina palikti Lietuvos. „Jo visas gyvenimas čia: šeima, verslas, namai – viskas čia (...) Tai yra žmogaus gyvenimas, o žmogus yra žmogus, o ne abstrakti figūra“, – sakė advokatas.

Šis VAAT sprendimas gali vėl būti apskųstas LVAT apeliacine tvarka per 14 dienų nuo sprendimo paskelbimo.

Per 2002 metų prezidento rinkimus J.Borisovo vadovaujama sraigtasparnių remonto bendrovė „Avia Baltika“ skyrė R.Pakso kampanijai 1,2 mln. litų. Šalies vadovu tapęs R.Paksas 2003 metų balandį išimties tvarka suteikė savo finansiniam rėmėjui Lietuvos pilietybę.

Tokį žingsnį Konstitucinis Teismas įvertino kaip atlygį už paramą per rinkimus ir panaikino sprendimą dėl pilietybės suteikimo, ir tai tapo vienu iš apkaltos R.Paksui, vėliau pašalintam iš prezidento posto, pagrindų.

Išsiųsti J.Borisovą iš Lietuvos Migracijos departamentas nuo 2004-ųjų mėgina, remdamasis Valstybės saugumo departamento surinkta medžiaga. Joje teigiama, kad šis verslininkas siekė destabilizuoti politinę padėtį Lietuvoje, daryti įtaką politiniam gyvenimui, šantažavo ir grasino tuometiniam prezidentui R.Paksui. Už šiuos veiksmus J.Borisovas buvo nuteistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius