-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 12 29

Vilniaus apygardos teismas nagrinės abi šnipinėjimo bylas

Baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai šnipinėjus prieš valstybę pateikti Lietuvos piliečiui, tarnavusiam Lietuvos kariuomenėje paramediku A.O., bus nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme. Taip nusprendė bylas pagal teismingumą ir kitus kriterijus skirstantis Lietuvos apeliacinis teismas. Pirmadienį byla perduota Vilniaus apygardos teismui. Kauniečio A.O. bylos teisėja paskirta Virginija Švedienė.
Pratybos „Kardo kirtis 2014"
Pratybos „Kardo kirtis 2014" / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Gruodžio 3 dieną Generalinė prokuratūra ir Valstybės saugumo departamentas (VSD) pranešė, kad baigta ir teismui perduota Baltarusijos slaptajai tarnybai galimai šnipinėjusio A.O. byla. Kaip teigė Generalinė prokuratūra, Lietuvos pilietį buvo užverbavusi Baltarusijos Respublikos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausios žvalgybos valdyba (GRU).

VSD pranešė nustatęs, kad Lietuvos pilietį A.O. Baltarusijos GRU užverbavo Baltarusijoje ir tikslingai infiltravo į Lietuvos kariuomenę atlikti specialioms užduotims.

28 metų įtariamasis yra kaunietis, turintis vidurinį išsilavinimą, nevedęs, neteistas. Jis tarnavo Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotame pėstininkų batalione paramediku.

Įtariama, kad duomenys Baltarusijai buvo perduodami penkerius metus, už perduotą informaciją A.O. gaudavo pinigų. Jam pinigus perduodavo asmuo, kuris su juo susitikdavo.

GRU domėjosi Lietuvos kariuomenės padalinių turima karine technika, ginkluote, pastatų paskirtimi, dalyvavimu tarptautinėse NATO operacijose (misijose), standartinių operacijų planais, įvairiais kariniais mokymais, informacija apie konkrečiuose padaliniuose ar tarnybose tarnaujančių asmenų skaičių, norėjo sužinoti jų vardus, asmenines charakteristikas bei moralines psichologines nuostatas, dienotvarkę, t. y. apie viską, kas susiję su Lietuvos kariuomene, turima karine technika, karių ruošimo programomis, pratybomis, Lietuvos kariuomenės objektais ir jų paskirtimi.

VSD teigimu, Baltarusijos GRU taip pat buvo pateikusi užduotį A.O. ieškoti Lietuvos kariuomenėje nepatriotiškai nusiteikusių asmenų bei rinkti apie juos informaciją, ieškoti kitų verbuoti tinkamų kandidatų.

1986 metais gimęs A.O. yra kaunietis, turintis vidurinį išsilavinimą, nevedęs, neteistas. Jis tarnavo Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotame pėstininkų batalione paramediku.

Vyras sulaikytas sausio 24 dieną, teismo laukia būdamas suimtas.

Anksčiau, lapkričio 10 dieną, teismui perduota šnipinėjimu Baltarusijos naudai kaltinamo Lietuvos piliečio, dirbusio valstybės įmonėje „Oro navigacija“, byla. Tuomet skelbta, kad tyrimas vykdomas dar vieno įtariamo šnipo atžvilgiu.

Buvusio elektromechaniko Romualdo Lipskio bylą Vilniaus apygardos teismas ketina pradėti nagrinėti sausio 16 dieną.

Prokuratūros duomenimis, tuo metu valstybės įmonėje „Oro navigacija“ dirbęs įtariamasis savo kabinete slapta fotografavo ten buvusius dokumentus bei kitus objektus ir juos perdavė Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybai.

Prokurorų teigimu, A.O. ir „Oro navigacijos“ buvusio darbuotojo bylos tarpusavyje nėra susijusios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius