Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 05 08 /16:58

Vilniaus atsakas Maskvai: valdžios atstovams rekomenduota nedalyvauti Rusijos ambasados rengiamuose gegužės 9-osios renginiuose

Užsienio reikalų ministerija (URM) prieš kelias dienas Vyriausybės kanceliarijai ir ministerijoms išplatino rekomendaciją, kurioje jų ir pavaldžių įstaigų darbuotojų paprašė nedalyvauti gegužės 9-ajai dienai skirtuose renginiuose. Politologas Lauras Bielinis sako, kad taip ministerija padeda susiorientuoti paviršutiniškai į Rusiją žiūrintiems žmonėms.
Pergalės dienos minėjimas Antakalnio kapinėse
Praėjusiais metais įvykęs Pergalės dienos minėjimas Antakalnio kapinėse / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

15min.lt gavo URM išsiuntinėto rašto kopiją. Prieš dvi dienas išsiuntinėtame dokumente rekomenduojama institucijoms susilaikyti nuo bet kokio lygmens dalyvavimo Rusijos ambasados ir generalinio konsulato Klaipėdoje organizuojamuose gegužės 9 dienos Pergalės dienos renginiuose Lietuvoje ir apie tai informuoti institucijoms pavaldžias įstaigas.

Raštą pasirašė užsienio reikalų viceministras Andrius Krivas.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas 15min.lt atsiųstame atsakyme pažymėjo, kad Europoje Antrojo pasaulinio karo aukų pagerbimo diena yra minima gegužės 8-ąją.

„Teikti rekomendacijas yra įprasta praktika, ypač atsižvelgiant į dabartinį tarptautinį politinį kontekstą.  Lietuva yra ne vienintelė pasirinkusi nedalyvavimo Rusijos renginiuose modelį“, – teigiama URM atsakyme.

L.Bielinis nemano, kad šiais metais, tvyrant tarptautinei įtampai, Rusija per gegužės 9-osios renginius Lietuvoje bus parengusi kokių nors netikėtumų.

Politologas Lauras Bielinis 15min.lt sakė, kad tokia rekomendacija rodo, jog dalis Lietuvos visuomenės nesusigaudo situacijoje arba žiūri į tai labai paviršutiniškai.

„Jie nesuvokia, kad jų veiksmas gali atsiliepti tarptautiniu mastu. URM rekomendacija yra lengvas veiksmas, kuris padeda žmonėms susiorientuoti“, – sakė jis.

L.Bielinis nemano, kad šiais metais, tvyrant tarptautinei įtampai, Rusija per gegužės 9-osios renginius Lietuvoje bus parengusi kokių nors netikėtumų.

„Yra tam tikri interesai, tam tikros jų intencijos, bet specifinių vien Lietuvai skirtų projektų nebus tikrai“, – įsitikinęs jis.

15min.lt nuotr./URM raštas
15min.lt nuotr./URM raštas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius