Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 21

Vilniaus centre šalia populiariųjų loftų – sunkiaisiais metalais užteršta teritorija

Vilniaus Naujamiesčio teritorija tarp Vytenio ir Birželio 23-osios gatvių šalia vis labiau populiarėjančių loftų yra užteršta sunkiaisiais metalais ir kitomis žmogaus sveikatai įtakos galinčiomis turėti medžiagomis. Tiriant gruntą rasti didesni nei leidžiama kiekiai molibdeno, naftos produktų, cinko, sidabro, kai kur – iš arseno, švino, urano. Čia nuo seno gyvena žmonės, tačiau teritorija valyti susigriebta tik dabar.
Šalia šių loftų Ševčenkos gatvėje yra sunkiaisiais metalais užteršta teritorija.
Šalia šių loftų Ševčenkos gatvėje yra sunkiaisiais metalais užteršta teritorija. / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Ši teritorija yra įsiterpusi tarp T.Ševčenkos, Vytenio ir Birželio 23-osios gatvių, čia stovi gyvenamųjų namų kvartalas. Tyrimo plotas yra kiek daugiau nei hektaras. „Teritorijoje nėra potencialių geologinės aplinkos taršos židinių, tačiau atliktais tyrimais nustatyta, kad dirvožemio danga pasižymi vienu iš didžiausių užterštumo sunkiaisiais metalais lygiu“, – aiškino Vilniaus miesto savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento Aplinkos apsaugos skyriaus specialistė Vilma Milinkevičienė.

Siekiant nustatyti sunkiųjų metalų kiekį buvo paimti ir ištirti 44 bandiniai. Paaiškėjo, kad gruntas dažniausiai yra užterštas neleistinu kiekiu molibdeno, naftos produktų, cinko bei sidabro, taip pat kai kuriuose bandymuose nustatyta kitų metalų – arseno, chromo, švino, seleno, alavo, urano koncentracijos, viršijančios ribinę vertę.

Teritorijoje nėra potencialių geologinės aplinkos taršos židinių, tačiau atliktais tyrimais nustatyta, kad dirvožemio danga pasižymi vienu iš didžiausių užterštumo sunkiaisiais metalais lygiu, – aiškino Vilma Milinkevičienė.

Molibdenas į žmogaus organizmą patenka per kvėpavimo takus ir gali sukelti plaučių susirgimą – pnevmokoniozę (kraujo išsiliejimas iš plaučių kapiliarų, skausmai krūtinėje, kosulys, apsunkintas kvėpavimas, sausi karkalai plaučiuose). Žmogui pakenkti gali ir didesni arseno, švino bei kitų metalų kiekiai.

Tiriamoji teritorija ribojasi su lopšelio-darželio „Šnekutis“ teritorija, taip pat yra šalia veikiančių ar nebeveikiančių metalo apdirbimo pramonės gamyklų: vakarinėje pusėje – AB „Grąžtai“ ir AB „Šlifavimo staklės“, o rytinėje – AB „Rimeda“. 

Anot V.Milinkevičienės, bendrovėse „Šlifavimo staklės“ ir „Rimeda“ ankstesnė pramoninė veikla nebevykdoma, o jų sklypai padalinti į mažesnius, kur šiuo metu veikia įvairios paskirties įmonės bei įrengtos gyvenamosios patalpos („loftai“). 

„Bendrovės „Grąžtai“ veikla tebevykdoma nuo 1957 m. Čia gaminami įvairūs grąžtai ir frezos, tačiau šiuo metu kai kurie gamybiniai procesai yra perkeliami į Raseinius, o dalis pastatų jau yra naudojami pagal kitą paskirtį arba apleisti. Ši gamykla neįtraukta į Lietuvos geologijos tarnybos sistemą GEOLIS kaip potencialus geologinės aplinkos taršos židinys, tačiau joje vykdoma metalo pramonės veikla gali teršti aplinką sunkiaisiais metalais ir kitais būdingais su šia veikla susijusiais junginiais“, – teigė V.Milinkevičienė.

Užterštą gruntą iškasus atvežamas švarus gruntas iš karjero ir užpilamas iškastose vietose, siekiant atstatyti natūralų reljefą. Ant švaraus grunto sluoksnio pilamas dirvožemio sluoksnis.

„Kadangi, pagal atliekų tvarkymo taisykles, visas teritorijoje esantis užterštas gruntas priskiriamas nepavojingoms atliekoms, jį gali priimti Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro eksploatuojamas Kazokiškių nepavojingų atliekų sąvartynas. Ypač pavojingai užterštas gruntas, kurio yra nedidelėje teritorijos dalyje, iškasamas ir išvežamas į specializuotą aikštelę valymui“, – aiškino V.Milinkevičienė.

Užterštos teritorijos tvarkymo planas yra parengtas, su juo galima susipažinti Vilniaus savivaldybėje esančiose „Vilniaus plano“ patalpose, o viešas aptarimas numatytas rugpjūčio 8 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius