Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 06

Vilniaus darželyje – priverstinės lietuvių kalbos pamokos

Savo atžalas į vaikų lopšelį-darželį „Vėrinėlis“ vedantys tėvai praėjusią savaitę nemaloniai nustebo, kai ugdymo įstaigos vadovė vienai grupei skyrė naują auklėtoją. Pasirodė, kad rusų grupę lankantys vaikai gavo pedagogę, kuri rusiškai nemoka nė žodžio.
Rusakalbius šio darželio vaikus prižiūrėjo nė žodžio rusiškai nemokanti auklėtoja.
Rusakalbius šio darželio vaikus prižiūrėjo nė žodžio rusiškai nemokanti auklėtoja. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vaikų lopšelyje-darželyje „Vėrinėlis“ vaikai ugdomi lietuvių, rusų ir lenkų kalbomis. Tačiau vieną dieną į darželio rusų grupę savo penkiametį sūnų atvedęs Borisas sužinojo, kad jo vaikui dabar teks bendrauti tik lietuviškai.

„Mirksi ir nieko nesupranta“

„Į rusų grupę paskyrė naują auklėtoją, studentę, kuri nė žodžio nemoka rusiškai. Vaikai ateina pasiklausti, kur gali atsigerti vandens, pasisakyti, kad nori į tualetą, o ji tik mirksi ir nieko nesupranta. Bet juk tai prieštarauja Lietuvos įstatymams – pagal Švietimo įstatymą tokių dalykų negalima daryti“, – piktinosi tėvas.

Boriso teigimu, sunerimę tėvai tuoj pat aplankė darželio direktorę, tačiau išgirdo tik tai, kad naujoji auklėtoja dirbs laikinai. Be to, kaip tvirtino Borisas, jiems buvo pasakyta, kad tai vaikų problema, jeigu jie nemoka lietuviškai.

„Juk vaikai tik penkerių metų. Man asmeniškai direktorė tvirtino, kad tokie pokyčiai laikini, bet aš nesuprantu net tokio laikinumo, jeigu vaikai negali pasikalbėti ar gauti pagalbos iš auklėtojos. Kaip gali, kad ir laikinai, darželyje neveikti įstatymai?“ – nuostabos neslėpė Borisas.

Vyras įsitikinęs, kad darželyje vyksta ir daugiau negerų dalykų – atėjus naujai vadovei, keliolika darbuotojų išėjo iš darbo, auklėtojos įkūrė profesinę sąjungą, taip norėdamos apginti savo teises. „Gal naujoji direktorė nori šį darželį padaryti privatų, o lenkų ir rusų grupės iš viso turėtų išnykti? Darželyje dabar sklando tokios nuotaikos“, – tvirtino Borisas.

Dirbo tik vieną dieną

Darželio vadovė Gintarė Andrijauskienė „15min“ sakė, kad tokia situacija buvo susidariusi vos vieną dieną. Esą viena auklėtoja dėl šeimyninių problemų netikėtai pakeitė atostogų planus ir buvo išleista atostogauti anksčiau, nei buvo numatyta. „Vienai dienai radau žmogų, kuris ją pakeistų. Labai sunku taip staiga viską apversti, bet niekas nuo nelaimių nėra apsidraudęs. Bet ta mergina dirbo tik vieną dieną, o dabar grįžo rusų kalba kalbančios auklėtojos“, – sakė „Vėrinėlio“ vadovė.

G.Andrijauskienė teigė bandžiusi tėvams paaiškinti, kokia situacija susidarė ir įkalbinėjo juos vieną dieną pakentėti.

„Tik birželio 1 dieną taip buvo, dabar dirba rusakalbė. O ta mergina buvo priimta padirbėti tik per pietų miegą, kai vaikai lovose guli, tada ir kalbėti jokia kalba negalima. Toks ir buvimas jos su vaikais buvo – kol jie užmiega ir kol ateina kita auklėtoja, kuri kalba rusiškai. Todėl jokios vaikų teisės nebuvo pažeistos“, – įsitikinusi darželio direktorė.

Pedagogė teigė mananti, kad patys vaikai ne itin ir pajuto skirtumą, kadangi vasarą lankančių darželį vaikų mažėja, grupės jungiamos.

Žada patikrinimą

Vilniaus savivaldybės Švietimo departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis nustebo išgirdęs, kad tokie dalykai gali vykti vaikų darželyje.

Jis teigė, kad tėvai turėtų kreiptis į savivaldybės Švietimo departamentą, kuris surengs patikrinimą šioje ugdymo įstaigoje. „Jeigu tai yra tautinių mažumų darželis, ugdymas organizuojamas tautinių mažumų kalba, tai darbuotojai, ypač auklėtojai, privalo mokėti tos tautinės mažumos kalbą“, – tvirtino G.A.Petronis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius