Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 20 /20:03

Klaikus įrašas: mokytojos padėjėja skriaudė 1999 m. gimusią specialaus ugdymo centro globotinę

„Sterva šita, man suėdė eurą ar du.“ „Per tokį vaiką nieko padaryti negali, tas debilas nervus gadina, o dabar ir šitai užėjo.“ Tokie garsai sklinda iš „Vilniaus energijos“ operatorės įrašyto pokalbio. Kaip paaiškėjo, tokiu būdu globotinę auklėjo specialaus ugdymo centro „Aidas“ mokytojos padėjėja. Ji greičiausia jau pirmadienį neteks darbo.
Verkianti mergaitė
Verkianti mergaitė / 123rf.com

Garso įrašu socialiniame tinkle „facebook“ pasidalino Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas. Jo teigimu, operatorė sureagavo ir iškvietė policiją, kuri dabar aiškinasi, kas ir iš kur skambino.

Paklausius įrašo susidaro įspūdis, kad skriaudžiamas vaikas, galbūt – neįgalus.

Apie 18 valandą paaiškėjo, kad mokytojos padėjėja O.P. šaukė ant specialaus ugdymo centro „Aidas“ globotinės, gimusios 1999 m. Ji gyvena šiame pensione, yra ugdoma. Vilniaus savivaldybės Vaikų teisių skyriaus specialistai nuvyko su ja pabendrauti, apžiūrėti, kiek tai įmanoma, ar nėra smurto žymių, ar jai nereikalinga medikų pagalba.

„Mokytojos padėjėja bus iškart nušalinta nuo pareigų. Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamentas kartu su Vaikų teisių apsaugos skyriumi atliks išsamų incidento tyrimą. Suteikti psichologinę pagalbą kviečiama Vilniaus pedagoginė psichologinė tarnyba“, – pranešė Vilniaus savivaldybė.

Įrašas, kaip skriaudžiamas vaikas

Įrašas padarytas, kai kažkas paskambino į „Vilniaus energiją“, tačiau nekalbėjo, o ragelis nebuvo padėtas. Todėl operatorė, kuri atsiliepė į skambutį, girdėjo tai, kas vyko.

Vaikas šaukia ir verkia, bet dar garsiau rėkia suaugusi moteris, vis kartodama „sterva“. Susidaro įspūdis, kad vaikas mušamas, jam grasinama. „Norėjau paskambinti į „Vilniaus energiją“. Sterva šita suėdė man vieną ar du eurus. Liksi nevalgius, supratai?“ – šaukia moteris, į ką vaikas paklusniai proverksmiais atsako „Taip“. Girdisi, kad į patalpą įeina dar viena moteris, tačiau ginti vaiko neskuba.

Pokalbis įrašytas penktadienį, kol kas nėra žinoma, kokios įstaigos atstovė taip elgėsi su savo globotiniais. Kadangi kalbama apie grupes, tai nebuvo smurto namuose atvejis, o globos įstaigoje ar vaikų darželyje.

Garso įrašu socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalinęs G.Paluckas neslėpė esąs sukrėstas. „Vilniaus energija“ informavo mus, jie gavo tokį skambutį į savo centrą, operatorė sureagavo sąmoningai, informavo policiją ir tą įrašą persiuntė mums, nes turėjo įtarimų, kad tai viena iš tam tikras socialines paslaugas teikiančių Vilniaus miesto įstaigų“, – teigė vicemeras.

Šiuo metu atvejį aiškinasi policija, pasak G.Palucko, akivaizdu, kad tai smurto atvejis – psichologinio ir galbūt fizinio. „Visa tai reikia operatyviai nustatyti, tiek individualiai, kas taip daro, tiek sistemiškai, kodėl taip vyksta. To reikia imtis neatidėliojant, nes iš įrašo girdisi – arba vaikas, arba neįgalusis“, – kalbėjo G.Paluckas.

Vilniaus savivaldybė išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad Vilniaus miesto savivaldybė pradėjo tarnybinį patikrinimą dėl gautos informacijos apie įvykusį incidentą, kuris penktadienį buvo atsitiktinai užfiksuotas telefoniniame įraše, kurį policijai perdavė „Vilniaus energijos“ operatorė.

Įtariama, kad incidentas galėjo įvykti vienoje iš Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigų, tačiau patvirtintų duomenų šiuo metu dar neturima. Savivaldybės Vaiko teisių apsaugos specialistai kartu su Policijos pareigūnais šiuo metu aiškinasi, kur tiksliai tai įvyko.

„Pasitvirtinus informacijai, jog tai vyko vienoje iš Vilniaus savivaldybės įstaigų, savivaldybė padarys viską, kad žmonės girdimi įraše būtų nustatyti ir neišvengtų atsakomybės“, – teigiama pranešime.

Papildyta 17.12 val. Nepatvirtintais duomenimis, skambinta gali būti iš įstaigos sostinės Lakštingalų gatvėje. Vicemero Valdo Benkunsko teigimu, šiuo metu telefonas yra išjungtas, o keli spėjimai dėl konkrečių švietimo ir globos įstaigų kol kas nepasitvirtino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius