Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 20

Vilniaus fontanai rūdija be vandens

Vilniuje iš trylikos fontanų trykšta vos keli, o ir tie nėra kruopščiai prižiūrimi ar atnaujinami. Kitiems fontanams įjungti neužtenka lėšų.
Rotušės aikštės fontaną žmonės kone kasdien užteršia monetomis.
Rotušės aikštės fontaną žmonės kone kasdien užteršia monetomis. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Karštomis dienomis daugelio Europos miestų gyventojai ir svečiai fontanus paverčia nedidelėmis maudyklėmis. Vilniuje pasitaškyti fontane galimybių nedaug. Tam geriausiai tinkantis fontanas šalia Seimo rūmų Gedimino prospekte jau kelerius metus džiūsta apleistas.

Milžiniškos išlaidos

Anot savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojo Antano Mikalausko, jau rudenį tikimasi turėti sąmatą, kiek šalia Seimo esančio fontano remontui prireiks pinigų, per žiemą ketinama parengti rekonstrukcijos projektą, o ankstyvą pavasarį jau tikimasi pradėti darbus. Tai esą buvo aptarta ir su Seimo kancleriu Jonu Mileriumi.

Savivaldybės atstovai neslepia, kad tikisi bent dalį pinigų gauti iš kitų šaltinių, nes vargu ar pavyks reikiamą sumą sukrapštyti miesto biudžete. „Nemanau, kad lėšos bus tik miesto, nes suma susidarys išties nemaža. Tas fontanas visai sukiužęs, nes jau ne vienerius metus neveikia, be to, jį nusiaubė ir riaušininkai 2009 metų sausį. Jį reikėtų iš naujo atstatyti – ir patį rezervuarą, ir fontano viršų“, – teigė A.Mikalauskas. Išankstiniais skaičiavimais, fontano renovacijai prireiks ne mažiau negu 3 mln. Lt.

Departamento direktoriaus pavaduotojas neatmetė galimybės, kad fontanas taps modernesnis, galbūt bus pakeista siurblinė. Tačiau iš pagrindų keisti šio fontano vaizdo neleidžia tai, jog objektas kartu su Seimo rūmais ir Nepriklausomybės aikšte yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

Riaušininkai prieš kiek daugiau negu dvejus metus sudaužė nemažai dolomitinių fontano plokščių, kurias mėtė į Seimo langus, pareigūnus.

Pinigų – per mažai

Labai brangiai kainuoja vanduo ir elektra, beveik visi pinigai tam ir sunaudojami. Todėl vykdoma tik minimali priežiūra – kas savaitę fontanus pavalome ir tiek“, – aiškino A.Mikalauskas.Kitiems Vilniaus fontanams miesto valdžia taip pat neturi pakankamai lėšų. Prieš kelias dienas pradėjęs veikti fontanas Odminių skvere patiems savivaldybės atstovams atrodo kiek per žemas, Vašingtono aikštėje fontanas vos įpusėjus sezonui išjungtas, kadangi prakiuro vandens rezervuaro dugnas.

„Šiemet numatyta skirti tik 140 tūkst. Lt, o reikėtų apie 300 tūkst. Lt. Labai brangiai kainuoja vanduo ir elektra, beveik visi pinigai tam ir sunaudojami. Todėl vykdoma tik minimali priežiūra – kas savaitę fontanus pavalome ir tiek. Tik Rotušės aikštėje stengiamasi valyti kasdien, nes žmonės, ypač užsieniečiai, mėgsta į šį fontaną mėtyti monetas, kurias tenka išgraibyti“, – aiškino A.Mikalauskas.

Šią vasarą fontanai dar veikia Vokiečių gatvėje, Justiniškėse, S.Moniuškos skvere, Europos aikštėje. Jau ne vienerius metus rūdija fontanas šalia Operos ir baleto teatro, V.Sirvydo skvere. Apie tai, kad sostinė pasipuoštų bent vienu nauju fontanu, kol kas tegalima pasvajoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius