Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 15

Vilniaus gatvės nusidažė Ukrainos vėliavos spalvomis, Užupyje atidengta Konstitucija ukrainiečių kalba

Šeštadienis Vilniuje – Ukrainos diena. Sostinės gatvėmis važiavo Automaidano automobilių kolona, iš tolo traukusi akį Ukrainos, Lietuvos ir Europos Sąjungos vėliavomis, o Užupyje atidengta Konstitucija ukrainiečių kalba.
Automaidano akcija Vilniaus gatvėse
Automaidano akcija Vilniaus gatvėse / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Automobilių kolona, papuošta Lietuvos, Ukrainos ir ES vėliavėlėmis, pajudėjo nuo „Siemens“ arenos ir Vilniaus gatvėmis pasiekė Užupio Angelo aikštę. Tai jau antroji tokia akcija. Prieš savaitę automobiliai važiavo iki Seimo rūmų.

Šįkart važiuota iki Užupio, kadangi čia, Paupio gatvėje, 15 val. atidengta  Užupio respublikos Konstitucija ukrainiečių kalba. Lentelė tapo viena iš 19 kitų Vilniaus ir pasaulio tautų kalbomis, kuriomis skleidžiamos šios išskirtinės Vilniaus bendruomenės pamatines vertybines nuostatos, parašytų Konstitucijų.

Kaip kalbėjo pilietinio judėjimo „Už demokratiją. Ukraina“ iniciatorius Šarūnas Matulevičius, itin svarbu tai, kad visi renginiai vyksta Vasario 16-osios išvakarėse, nes solidarumo išreiškimas pilietinei Ukrainos visuomenei tokią dieną įgauna daugiau prasmių ir tarsi apjungia dvi tautas, kurių abejų kelias link laisvės – itin nelengvas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Konstitucijos ukrainiečių kalba atidengimas.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Konstitucijos ukrainiečių kalba atidengimas.

Nors Užupio respublikos Konstitucija jau yra išversta į nemažai kalbų, o kiekvienas vertimas yra visuomet pažymimas specialiu renginiu, šį Konstitucijos vertimo atidarymo renginį pagrįstai galima laikyti išskirtiniu, kadangi šįkart Užupyje esanti Paupio gatvės erdvė simboliškai bus išlaisvinta barikadomis bei pačių žmonių kūryba įvairiausiose srityse. Organizatoriai teigė besitikį, kad viena iš unikaliausių Vilniaus vietų trumpam taps mažuoju Maidanu pačių užupiečių pastangomis.

Ukrainietiškų akcentų Užupyje netruks ir vakare. „Užupio kavinėje“ bus galima išgirsti dainuojamąją poeziją, atliekamą daugiau nei 20 metų Lietuvoje gyvenančio ukrainiečio Andrejaus Ozerenskio, kurios sūnus šiuo metu yra itin aktyvus AutoMaidano dalyvis Kijeve. Prie jo taip pat prisijungs grupė „Žalvarinis“ ir kiti Ukrainos laisvės bylai neabejingi atlikėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius