-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 12

Vilniaus gatvėse – masinė elgetavimo akcija

Pasipiktinę Vilniaus tarybos sprendimu uždrausti sostinės gatvėse elgetauti ir duoti išmaldą, judėjimo „Užimk Vilnių“ nariai patys nusprendė pabandyti paprašyti išmaldos. Jie tai demonstratyviai darė pačiame sostinės centre, teigdami, kad tokiu būdu parodo savo pilietinį nepaklusnumą.
Elgetavimo akcija Vilniuje
Elgetavimo akcija Vilniuje / BFL/Tomo Lukšio nuotr.
Temos: 1 Artūras Zuokas

Judėjimo atstovų teigimu, Vilniaus valdžia pasikėsino į viešąją miesto erdvę, vilniečių elgesio laisvę ir žmogiškąjį orumą. Sostinės taryba sprendimui, kuriuo uždraudžiama duoti išmaldą, pritarė lapkričio pabaigoje. Tokia veikla gali užtraukti baudą iki 2 tūkst. Lt.

Pinigus atiduos „Maisto bankui“

Judėjimo atstovų teigimu, toks draudimas esąs tiesiog drakoniškas, nes elgetų laisvę ribojo nebent totalitariniai režimai – carinis, smetoninis ir sovietinis. Taip pat okupacinis nacių režimas draudė šelpti žydus ir karo belaisvius.

Viešai elgetavę žmonės tvirtino surinktus pinigus paaukoję „Maisto bankui“. Buvo surinkta apie 100–150 Lt. Dar apie 50 Lt atiduota sutiktai vargšei moteriai, o pavėlavę keli asmenys savo surinktus apie 50 Lt ketina išdalinti sutiktiems elgetoms. Iš viso akcijoje dalyvavo apie 20 žmonių.

Anot vieno iš dalyvių Dariaus Pocevičiaus, šia akcija norima pasakyti, kad kiekvienas turi teisę prašyti išmaldos ir ją duoti, nes šitas draudimas primena caro draudimo laikus.

„Bendroji moralė pritrėkšta“

Į akciją atėjęs Emilis sakė suprantąs, kad prašydamas ir duodamas išmaldą jis pažeidžia įstatymus, tačiau tie įstatymai, jo manymu, yra neteisingi. „Bendroji moralė turi būti aukščiau įstatymų, nes įstatymai yra keičiami, juos keičia žmonių atstovai. Aš manau, kai šitas sprendimas priimtas vadovaujantis prielaida, kad bendrąją moralę galima paminti, tiesiog pritrėkšti. Aš įtariu, kad taip valdžia galvoja“, – teigė elgetauti susiruošęs vaikinas.

Jo neįtikina valdžios tvirtinimai, kad geriau elgetaujantiems asmenims pasiūlyti socialines paslaugas, kurias teikia įvairios tarnybos. Principas „neduokite žuvies, o duokite meškerę“ yra stipriojo moralė. Nelabai galima įsivaizduoti, kokia turi būti to žmogaus, kuris tuo nuoširdžiai vadovaujasi, širdis. Tokį žmogų įsivaizduojant ir matant jo širdį, nelabai norisi, kad jis toje valdžioje būtų. Tie vargšai elgetos yra proga praeiviams vykdyti arba atsisakyti vykdyti gerumo aktą“, – savo nuomonę išsakė Emilis.

Jei Vilniaus valdžia neatšauks savo sprendimo, tokių akcijų žadama ir daugiau. Kitą ketinama surengti Vilniaus savivaldybės pastate.

„Geriau aukokite labdaros organizacijoms“

Tuo tarpu Vilniaus meras Artūras Zuokas iniciatyvą drausti elgetauti ir duoti išmaldą vadina siekimu atkreipti dėmesį, kad duodami elgetai keletą centų ar litų žmonės jį vis tiek palieka gatvėje. „Jeigu norite padėti tam žmogui tapti pilnaverčiu visuomenės nariu, geriau aukokite labdaros organizacijoms arba nupirkite maisto“, – teigė meras.

Anot A.Zuoko, Vilniuje veikianti socialinės paramos sistema, nevyriausybinės organizacijos yra pajėgios pasirūpinti kiekvienu asmeniu, suteikti jam nakvynę, maisto, drabužių. „Buvimas gatvėje ir elgetavimas turbūt nėra natūralus žmogaus noras. Šiandien galime pasakyti, kad didžioji dalis Vilniaus gatvėse elgetaujančių asmenų arba turi problemų su alkoholiu, arba yra išnaudojami kitų grupių, kurie surenkamus pinigus atiminėja“, – aiškino Vilniaus meras.

Mero teigimu, juk nenorime kalbėti apie tokią paramą, kai aukojame gatvėje sėdinčiam tėvui su mažu vaiku, bandančiam sukelti gailestį, o jis surinkęs kelis litus nueina ir prisigeria.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius