-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 02

Vilniaus kinai ima žvalgytis į tėvynę

Trečiadienio vakarą milijonai kinų visame pasaulyje pasitiks naujuosius Baltojo Kiškio metus. Šią šventę minės ir saujelė Vilniuje gyvenančių imigrantų iš Kinijos. Ši bendruomenė mūsų šalyje pastaraisiais metais mažėja, tad neliko pagrindo ir kalboms apie kinų kvartalą Vilniaus Algirdo gatvėje bei jos prieigose.
Haonan Wang (d.) savo restorane vakar visus norinčius mokė gaminti kiniškus koldūnus, kuriuos kinai tradiciškai valgo pasitikdami naujuosius metus.
Haonan Wangas (d.) savo restorane vakar visus norinčius mokė gaminti kiniškus koldūnus, kuriuos kinai tradiciškai valgo pasitikdami Naujuosius metus. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Skaičiuojama, kad pernai Kinijos piliečių, kurie gavo laikinus leidimus gyventi Vilniuje, palyginti su 2009 metais, sumažėjo nuo 177 iki 128. Patys kinai tvirtina, kad ekonomikos krizė pakenkė jų verslui, o ir sąlygos atvykti bei įsikurti Lietuvoje nėra pačios palankiausios.

Jau 13 metų Lietuvos sostinėje gyvenantis Haonan Wangas Vilniaus universitete studentus moko kinų kalbos, o prieš kelerius metus atidarė ir restoraną. Jis sako, kad Vilnius jau tapo namais, tačiau neatmeta galimybės, jog ateityje vis dėlto grįš gyventi į Kiniją.

Veja sunkmetis

„Pastaraisiais metais Kinijoje labai išaugo pragyvenimo lygis, ekonomika vystosi itin sparčiai. Todėl manau, kad ateityje gyvensime ten“, – neslėpė su lietuve šeimą sukūręs kinas. Jis prisipažino, kad pagalvoti apie grįžimą į Kiniją verčia ir sunkmetis.

„Kadangi turiu restoraną, pastebėjau, kad, palyginti su praėjusiais metais, situacija šiek tiek pasitaisė, bet nėra labai gerai – produktai pabrango, o patiekalų kainos liko tokios pačios, nes žmonės nelabai turi tiek pinigų, kad galėtų juos laisvai leisti. Negaliu kalbėti kaip ekspertas, bet man atrodo, kad ekonominė situacija kol kas negerėja“, – sakė H.Wangas, vienas iš nedaugelio kinų, kurie gyvendami Vilniuje puikiai išmoko lietuvių kalbą.

Pernai rudenį vyras svečiavosi gimtinėje. „Lankydamas gimines, draugus pastebėjau, kad per pastaruosius metus Kinijoje labai pagerėjo gyvenimo sąlygos, sparčiai auga ekonomika. Nusipirkome ten butą, nes kada nors tikrai norėsiu grįžti į tėvynę“, – kalbėjo imigrantas.

Paklaustas, kodėl vis mažiau jo tautiečių atvyksta į Lietuvą, pašnekovas svarstė, kad įtakos tam gali turėti sunkiai gaunamos vizos ir leidimai gyventi. „Ne tik iš tautiečių, bet ir iš Korėjos, arabų šalių piliečių esu girdėjęs, kad labai sunku gauti leidimą gyventi Lietuvoje. Juk norint investuoti pinigų, įkurti verslo bendrovę, to leidimo reikia. Tenka bendrauti su įvairių šalių verslininkais ir visi esame vienos nuomonės: Lietuvoje į užsienio investicijas žiūrima labai konservatyviai“, – sakė H.Wangas.

Kino nuomone, toks lietuvių požiūris turėtų keistis. „Dažnai vykstu į kitas šalis, turiu draugų Lenkijoje, Vengrijoje, kurie tikina, kad aplinka verslui tose šalyse kur kas palankesnė, vizas, leidimus gyventi gauti lengviau. Ar užsieniečiai ten liks ilgam, priklausys, kaip jiems seksis plėtoti verslą. Tačiau jie bent jau gauna galimybę bandyti“, – nusivylimo neslėpė vyras.

Kvartalo nebus

Prieš kelerius metus kinų bendruomenę buvo papildę statybininkai. Statybų bumui nuslūgus, jų nebeliko. Vis mažiau atvyksta ir jaunų kinų, norinčių studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose.

Mažėjant kinų bendruomenei, nutilo kalbos ir apie kinų kvartalo kūrimą Vilniuje. Dar prieš kelerius metus diskutuota, kad toks galėtų atsirasti Algirdo ir greta esančiose gatvėse, nes čia įsikūrusi Kinijos ambasada ir nemažai kinų patiekalus siūlančių restoranų.

„Sprendžiant iš to, kiek Lietuvoje yra kinų, tikrai nebus atskiro rajono. Neseniai grįžau iš Paryžiaus, ten kinų daugybė, jie turi tam tikros jėgos, gyvena savo kvartaluose“, – pasakojo H.Wangas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gyvendama Lietuvoje Shi Qiqi nepamiršta gimtos šalies kultūros – jau dvejus metus ji mokosi groti tradiciniu gnaibomuoju styginiu instrumentu, vadinamu Žuansian.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gyvendama Lietuvoje Shi Qiqi nepamiršta gimtos šalies kultūros – jau dvejus metus ji mokosi groti tradiciniu gnaibomuoju styginiu instrumentu, vadinamu Žuansian.

Kad atvykėlių iš Kinijos Lietuvoje mažėja, pastebi ir kiti ne vienus metus Vilniuje gyvenantys kinai. Kelis restoranus valdantis Shi Tie Yongas mano, kad atvykėlių iš Kinijos skaičius sumažėjo dėl ekonomikos krizės. „Pastaraisiais metais buvo tikrai sunku, klientų restoranuose sumažėjo. Žmonės sako, kad mėgsta mūsų maistą, bet tiesiog neturi pinigų. Visi produktai pabrango, o patiekalų kainos išliko tokios pačios, kaip buvo prieš trejus metus. Todėl dalis kinų grįžo namo arba laimės ieško kitur“, – kalbėjo Shi Tie Yongas.

Tačiau sunkmetis kol kas jo neprivertė galvoti apie grįžimą į Kiniją. „Man čia patinka, Lietuva rami šalis, čia geri žmonės. Turiu šeimą – žmoną ir dukrą, draugų, todėl viskas yra gerai. Šiandien negalvoju apie grįžimą į Kiniją, bet nežinia, kaip bus po kelerių metų“, – sakė vyras.

Jo 15-metė dukra Shi Qiqi Vilniuje apsigyveno beveik prieš penkerius metus. Mergina sakė negalvojanti, ar kada nors grįš gyventi į Kiniją, nors neslėpė pasiilgstanti gimtosios šalies. „Tačiau labiausia aš noriu keliauti. Svajoju, kad kai man sukaks 18 metų, apkeliausiu visą pasaulį“, – prisipažino Shi Qiqi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius