Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 16

Vilniaus knygyne pilna pačios juodžiausios Maskvos propagandos

Lietuvoje legaliai galima nusipirkti rusiškų knygų, kuriose pasakojama, kad esą tai JAV sukėlė karą Ukrainoje, Krymas neva visuomet priklausė Rusijai, o amerikiečiai nebuvo Mėnulyje. Tokios literatūros galima nusipirkti knygyne „Homo Sapiens“. Jo vadovė pabrėžė, kad užsiima verslu, o ne politinių pažiūrų formavimu, todėl neturi cenzūros mechanizmo.
Knygyne „Homo Sapiens“
Knygyne „Homo Sapiens“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Apie tai, kad rusiškomis knygomis prekiaujančiame knygyne „Homo Sapiens“ galima rasti Kremliaus propagandą primenančios literatūros, pranešė 15min.lt skaitytojas. Jį papiktino kai kurios knygos apie Amerikos politiką ir karą Ukrainoje.

Į knygyną nuvykęs 15min.lt fotografas rado literatūros, kurioje skelbiamos idėjos išties primena Kremliaus propagandą.

Toks įspūdis susidarė perskaičius knygų aprašymus ir pavadinimus. 

Pavyzdžiui: Nikolajaus Starikovo knygos „Dolerio išsigelbėjimas – karas“, „Rusija Krymas Istorija“, Jurijaus Muchino knygos „Amerikiečiai Mėnulyje nebuvo!“, „Kaip užsiundyti Ukrainą ant Rusijos“, Valentino Katasonovo knygos „Staliniškas atsakymas į Vakarų sankcijas“, „Amerika prieš Rusiją: Šaltasis karas 2.0“, „Ukrainos ekonominės problemos: kruvini pinigai“, Vladimiro Pastuchovo „Ukrainietiška revoliucija ir rusiška kontrrevoliucija“.

N.Starikovas, J.Muchinas, V.Katasonovas yra Rusijoje žinomi autoriai, Vakaruose laikomi Kremliaus propagandistais ir Vladimiro Putino režimo įrankiais.

Susidaro įspūdis, kad savo knygomis jie bando įrodyti, jog tai JAV ir Vakarai sukėlė karą Ukrainoje, nes siekia sunaikinti Rusiją.

Tokių knygų pilna ir Vilniaus Geležinkelio stotyje esančiame knygyne.

Užsiima verslu, ne politikos formavimu

„Homo Sapiens“ vadovė Jelena Suchačiova sakė, kad neturi nei noro, nei laiko įsigilinti ir įvertinti autorių darbus, nes knygynas užsiima verslu, ne politinių pažiūrų formavimu.

„Mūsų įmones komercinė veikla susijusi su pelno siekimu, mūsų tikslas nėra politinis, kultūrinis ar religinis skaitytojų švietimas. Todėl mes neturime vidinio cenzūros mechanizmo, kuris atrenka ir atmeta arba praleidžia konkrečias knygas“, – 15min.lt sakė knygyno direktorė J.Suchačiova.

Ji pabrėžė, kad knygyno lentynose galima rasti ir literatūros, kuri pateikia diametraliai priešingus požiūrius ne tik į politiką, bet ir, pavyzdžiui, apie ateivių egzistavimą. 

Politinė konjunktūra pasireiškia per žiniasklaidą, kuri formuoja tam tikrą vartotojų mąstyseną. Išties yra „politiškai susirūpinusių“ pirkėjų, kurie ieško literatūros, atitinkančios jų pažiūras, – sakė J.Suchačiova.

Knygyne „Homo Sapiens“ yra ir vertimų iš anglų kalbos. Pavyzdžiui, garsaus amerikiečių politologo Zbigniewo Brzezinskio. 

„Politinė konjunktūra pasireiškia per žiniasklaidą, kuri formuoja tam tikrą vartotojų mąstyseną. Išties yra „politiškai susirūpinusių“ pirkėjų, kurie ieško literatūros, atitinkančios jų pažiūras“, – sakė J.Suchačiova.

„Homo Sapiens“ vadovė pabrėžė, kad politinė literatūra turi savo auditoriją, tačiau tai yra tik nedidelė pardavimų dalis.

„Galbūt, kai kurie autoriai tvirtina, kad amerikiečiai niekada nebuvo Mėnulyje, nes jų vėliava buvo plevenama vėjo. Galbūt, kažkas tuo tiki, bet mes neturime tikslo pakeisti jų nuomonę. Versle mes vadovaujamės galiojančiais įstatymais, kurie pastaruoju metu nedaro įtakos mūsų asortimento formavimui“, – aiškino knygyno direktorė.

Nėra įrankių drausti propagandą

Seimo narys istorikas Arvydas Anušauskas sakė, kad klausimas dėl knygyno keliamas jau ne pirmą kartą. Ir anksčiau politikus pasiekdavo skundai ir abejonės dėl parduodamų knygų turinio.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arvydas Anušauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arvydas Anušauskas

„Nėra teisinės galimybės uždrausti prekiauti tokia literatūra. Pagal įstatymus yra taikomi tam tikri apribojimai erotinio, smurtinio pobūdžio literatūrai, tačiau tai susiję su prekybos vieta ir panašiais dalykai. Uždrausti yra neįmanoma“, – sakė politikas.

Knygynai gali būti nubausti tik už tai, jeigu pardavinėja knygas, kurios propaguoja komunistinę ideologiją ar sovietinę simboliką, neigiama Lietuvos okupacija ir panašiai. 

„Tokiu atveju, reikia parašyti pranešimą policijai arba prokuratūrai. Jie užregistruoja ir pradeda tyrimą, pasitelkę ekspertinę komisiją. Kokiais 2008-2009 metais man ir pačiam teko būti ekspertu, tik bylos ten buvo dėl tautinės nesantaikos kurstymo“, – kalbėjo A.Anušauskas.

Policijos departamentas informavo 15min.lt, kad dėl knygyno „Homo Sapiens“ skundų nebuvo gauta.

Pagal įstatymo nuostatas, sovietinius ir nacistinius simbolius galima naudoti muziejų veikloje, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais. Todėl būtų sunku įrodyti, kad viena ar kita knyga propaguoja komunistinę ar nacistinę ideologiją.

Projekto „Anapus propagandos“ rėmėjas – Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

SRT rėmimo fondas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius