-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 04 14

Vilniaus liberalai svarsto trauktis iš valdžios

Liberalų sąjūdžio atstovai prabilo svarstą galimybę trauktis iš Vilniaus miesto tarybos valdančiosios daugumos.
martikonis
martikonis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Antradienį vykusiame partijos Vilniaus skyriaus atstovų pasitarime aptarta susidariusi situacija Vilniaus mieste. Tikrai neatmetame galimybės trauktis iš valdančiosios koalicijos. Galutinis sprendimas paliktas miesto tarybos frakcijai, apsispręsta bus artimiausiu metu“, – „15min“ sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

Tai, kad „kantrybės taurėje liko nebe daug vietos ir netrukus ji bus perpildyta“, laikraščiui patvirtino ir Liberalų sąjūdžio frakcijos narys savivaldybėje vicemeras Vidmantas Martikonis.

„Mums nepatinka savivaldybės kadrų politika. Taip pat ypač jaudina ir kelia nerimą šilumos tinklų nuomos sutarties peržiūrėjimo vilkinimas ir bandymai šią sutartį pratęsti 15–20 metų. Yra ir daugiau smulkių priežasčių, susijusių su šilumos ūkiu, šiukšlių deginimo gamyklos stūmimu Lazdynuose. Iš daug smulkių dalykų susideda rimtesni dalykai“, – „15min“ aiškino V.Martikonis.

Opozicija nevilioja

Pasitraukę iš valdančiosios daugumos, liberalai į opoziciją nepereitų. „Mūsų pasitraukimas iš valdančiosios koalicijos nereikštų, kad pereisime į opoziciją, – dėstė V.Martikonis. – Galvojame, kodėl gi nepasitraukus iš valdančiosios koalicijos neinant į opoziciją ir laikantis nuostatos, kad jeigu bus koks geras ar teisingas siūlymas, mes jį palaikysime, jei nebus, būsime neįsipareigoję ir galėsime drąsiai rodyti blogybes.“

Be to, pasak V.Martikonio, svarstymai pasitraukti iš valdančiosios daugumos nereiškia, kad Liberalų sąjūdžio atstovai remia opozicinių partijų inicijuojamą interpeliaciją miesto vadovui Viliui Navickui. Esą net ir manydami, kad jų frakcijos vadovas Arūnas Štaras būtų geresnis miesto vadovas, politikai suvokia tam neturintys reikiamo palaikymo. „Matome, kad dabar tai nerealu, nes mūsų per mažai, kad galėtume daryti realią įtaką, kad tikrai būtų taip, kaip turi būti, o ne taip, kaip kažkam reikia“, – sakė V.Martikonis.

Be to, politikas atkreipė dėmesį, kad, liberalų vertinimu, mero V.Navicko pozicija tam tikrais klausimais yra teisinga ir partija ją palaiko.

Šiuo metu valdančiąją daugumą sostinėje sudaro 32 politikai, priklausantys 5 frakcijoms: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos socialdemokratų partijos, Liberalų ir centro sąjungos, Liberalų sąjūdžio bei Nepriklausomai frakcijai. Iš viso Vilniaus miesto taryboje yra 51 politikas.

Keturiems Liberalų sąjūdžio atstovams pasitraukus iš valdančiosios daugumos, V.Martikonio įsitikinimu, padidėtų mažųjų tarybos frakcijų įtaka.

„Kiekvienas tos mažos grupės balsas taptų žymiai svarbesnis. Ypač tais atvejais, kai išsiskirtų didžiųjų frakcijų pozicijos. Nes valdantieji daugiau nebeturėtų į ką atsiremti“, – aiškino liberalas.

Interpeliacija stringa

Vasario pradžioje Vilniaus savivaldybės opozicinės partijos pradėjo rinkti parašus dėl interpeliacijos miesto merui Viliui Navickui. Kovo pabaigoje opozicijos atstovai tikino nepasitikėjimo meru procesą pradėsiantys po Velykų. Interpeliacijai inicijuoti reikia mažiausiai 17 parašų. Anot opozicijos, jų jau surinkta 19-a.

Interpeliacijos tekstas savivaldybės sekretoriatui iki šiol neįteiktas, tačiau vienas jos iniciatorių frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovas Gediminas Rudžionis „15min“ tikino, kad „procesas juda į priekį“. „Tai ne vienkartinis stuktelėjimas plaktuku, norint įkalti vinį. Procesas tęsiasi kryptingai, judame į priekį. Kitos frakcijos palaiko“, – sakė G.Rudžionis.

Po interpeliacijos tekstu pasirašė „Tvarkos ir teisingumo“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, „Socialistinio liaudies fronto“ frakcijų nariai bei nepriklausantis jokiai frakcijai tarybos narys Audrius Butkevičius. Prieš kurį laiką opozicijos atstovai tikino, kad V.Navicko nuvertimą taip pat turėtų palaikyti penki socialdemokratų, keturi Liberalų sąjūdžio, keli Liberalų ir centro sąjungos bei konservatorių atstovai.

Interpeliacijos šalininkai kritikuoja V.Navicką dėl mieste didėjančių mokesčių, sporto mokyklų reorganizacijos, vilkinamo žemės grąžinimo. Atvirai kalbama ir apie esą ne visiems įtinkančias V.Navicko „asmenines savybes“.

Norint atstatydinti miesto vadovą, sprendimą turi palaikyti ne mažiau kaip 26 tarybos nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius