-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 31 /15:09

Vilniaus miesto pinigus valdys buvęs „Litexpo“ vadovas Darius Aleknavičius

Vilniaus valdančioji dauguma suformuota – antradienio rytą pasirašyta koalicijos sutartis, pagal kurią sostinę valdys penkios politinės jėgos: Liberalų sąjūdis, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), „Tvarka ir teisingumas“ bei „Lietuvos sąrašo“ partija.
Darius Aleknavičius
Darius Aleknavičius / Nuotr. iš aviasg.com

Naujoji valdančioji dauguma turės taryboje 35 narius iš 51. Anot R.Šimašiaus, laukia darbai, kad Vilnius taptų pavyzdinis miestas. „Mūsų ambicijos didelės“, – kalbėjo naujasis meras.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius pristatė naująją Vilniaus vadovybę
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius pristatė naująją Vilniaus vadovybę

Žada profesionalumą

Mūsų ambicijos didelės, – sakė R.Šimašius.

Meras turės tris pavaduotojus. Liberalas Linas Kvedaravičius kuruos sportą ir kultūrą, neformalųjį ugdymą, miesto plėtrą, miesto ūkį, aplinkosaugą ir atliekų tvarkymą. Socialdemokratas Gintautas Paluckas – sveikatą, viešąją tvarką ir socialinius reikalus, konservatorius Valdas Benkunskas bus atsakingas už energetiką ir švietimą.

„Pareigos bus skirstomos pagal profesionalumą. Įmonių vadovai bus skiriami nesiejant to su pažintimis ir panašiais dalykais. Baigėsi tie laikai, kai partijos susitaria, kurį sektorių ar darželį kuri kuruoja. Dabar bus taip, kad jeigu vicemeras kuruoja tam tikrą sritį, tai didžiosios daugumos atvejais komitetuose vadovaus kitos partijos atstovai“, – kalbėjo R.Šimašius.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius pristatė naująją Vilniaus vadovybę
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius pristatė naująją Vilniaus vadovybę

Komitetus išsiskirstė

Koalicijos sutartyje turėtų būti numatyta, kad liberalai vadovaus Kultūros, švietimo ir sporto, Aplinkos, Ekonomikos ir finansų, Tautinių bendrijų ir savivaldos plėtojimo vadovų postai, dar turės tris pavaduotojų postus. TS-LKD atstovas užims Paslaugų ir miesto ūkio, Miesto plėtros bei Socialinių reikalų komitetų pirmininkų kėdes, bet nė vieno pavaduotojo. Socialdemokratai gauna Sveikatos komiteto vadovo postą, taip pat vieną pavaduotojo pareigybę.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius pristatė naująją Vilniaus vadovybę
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gintautas Paluckas

Kontrolės komitetui, kaip ir yra įprasta, vadovaus opozicija – postas siūlomas Lietuvos lenkų rinkimų akcijai. Pasak R.Šimašiaus, tradicija, kad šis postas priklauso opozicijai, o LLRA yra didžiausia opozicinė frakcija. „Tai nei kerštas, nei ne kerštas Artūrui Zuokui“, – tikino naujasis meras.

„Lietuvos sąrašas“ komitetų pirmininkų negauna, bet jų atstovams atitenka dviejų komitetų pirmininkų pavaduotojų postai, „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas užims pavaduotojų kėdes Aplinkos bei Tautinių bendrijų ir savivaldos plėtojimo komitetuose.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius pristatė naująją Vilniaus vadovybę
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valdas Benkunskas

Nepamiršo rubikono

Pareigos bus skirstomos pagal profesionalumą. Įmonių vadovai bus skiriami nesiejant to su pažintimis ir panašiais dalykais. Baigėsi tie laikai, kai partijos susitaria, kurį sektorių ar darželį kuri kuruoja, – kalbėjo R.Šimašius.

TS-LKD atstovas Mykolas Majauskas nepamiršo ir rubikono. „Mes atėjome ir tikrai rubikonas išeis“, – kalbėjo konservatorius, turėdamas omenyje „Icor“ koncerną.

Pasak G.Palucko, sutarta, kad visi klausimai bus sprendžiami demokratiniu keliu. „Vilniaus politinę vadovybę sudarys jauni asmenys, kurie nuoširdžiai nori padaryti gerų darbų, kurie nori suformuoti savo socialinį statusą“, – teigė socialdemokratams.

Tarp valdančiųjų yra ir „Lietuvos sąrašo“ partija, šios politinės jėgos lyderis Darius Kuolys pasidžiaugė, kad jauni lyderiai priėmė ir jų idėjas. Jis ypač pasisakė apie švietimo, ugdymo svarbą.

„Tvarkos ir teisingumo“ vienas iš Vilniaus lyderių Juozas Imbrasas daugiau kalbėjo apie miesto pakraščių atnaujinimą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius pristatė naująją Vilniaus vadovybę
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darius Kuolys pasirašo koalicijos sutartį.

Naujas direktorius – Darius Aleknavičius

Pagaliau paaiškėjo ir savivaldybės administracijos direktorius. Anot R.Šimašiaus, nuo pirmos dienos buvo sutarta, kad tai bus ne politikas, o vadovavimo patirties turintis žmogus.

„Administracijos direktoriumi bus Darius Aleknavičius. Tai aukšto rango vadybininkas, jis vadovavo parodų centrui „Litexpo“, kurią pavertė iš nuostolingos į pelningą bendrovę. Neabejoju, kad dirbdamas su politine miesto vadovybe pasieks gerų rezultatų“, – pagaliau atskleidė šią pavardę naujai išrinktas meras.

Žinoma, vienas iš pirmųjų darbų – Vilniaus skolos sureguliavimas ir finansinio stabilumo užtikrinimas, – cituojamas D.Aleknavičius

Pastaruoju metu D.Aleknavičius vadovavo „Avia Solutions Group“ priklausančiai tarptautinei antžeminių aviacijos paslaugų bendrovei „Baltic Ground Services“. Jo patirtis gali būti labai svarbi sprendžiant, ką daryti su skrydžių bendrove „Air Lituanica“, kurią išlaiko Vilniaus savivaldybė.

Kaip teigiama Liberalų sąjūdžio išplatintame pranešime, 40-ies metų Darius Aleknavičius, vadybos specialistas, turintis beveik dvidešimt metų vadovavimo skirtingoms įmonėms – aviacijos, parodų ir konferencijų, logistikos, gamybos ir projektų valdymo srityse – patirties. Vadovaujant valstybės valdomai įmonei „Litexpo“ per pusantrų metų jam pavyko ženkliai pagerinti įmonės rezultatus: nuo 0,9 mln. Lt nuostolio į 1,5 mln. Lt pelną.

„Keliu sau tikslą, kad Vilniaus savivaldybė ir jos turtas būtų valdomi efektyviai, kad gyventojams ir verslui būtų teikiamos skaidrios, aukštos kokybės viešosios paslaugos, o darbuotojai aiškiai žinotų savo tikslus ir būtų atsakingi už rezultatą. Žinoma, vienas iš pirmųjų darbų – Vilniaus skolos sureguliavimas ir finansinio stabilumo užtikrinimas“, – cituojamas D.Aleknavičius.

D. Aleknavičius VDU yra įgijęs įmonių organizavimo ir vadybos magistro laipsnį, baigęs Asociacijos „Baltic Institute of Coporate governance“ nepriklausomų valdybos narių kursą, ISM vadovų programą. Būsimasis Vilniaus miesto administracijos vadovas nepriklauso jokiai politinei partijai.

Turi viziją

Ar tai yra įmonė, ar tai yra savivaldybės administracija – principai yra tie patys. Turėtų būti efektyviai veikianti organizacija, kad ji teiktų kokybiškas paslaugas ir kad darbuotojai būtų motyvuoti, aiškiai žinotų savo tikslus bei būtų atsakingi už pasiekiamą rezultatą, – sakė D.Aleknavičius.

Į Vilniaus savivaldybės administracijos vadovo postą siūlomas D.Aleknavičius BNS teigė sieksiantis, jog valdžios paslaugos būtų kokybiškos, o darbuotojai aiškiai žinotų savo tikslus.

„Ar tai yra įmonė, ar tai yra savivaldybės administracija – principai yra tie patys. Turėtų būti efektyviai veikianti organizacija, kad ji teiktų kokybiškas paslaugas ir kad darbuotojai būtų motyvuoti, aiškiai žinotų savo tikslus bei būtų atsakingi už pasiekiamą rezultatą. Šie bendri vadybiniai principai yra universalūs“, – BNS sakė nepartinis D.Aleknavičius.

Jis teigė turintis viziją, kaip turėtų veikti savivaldybė, bet kartu ketina vykdyti tarybos ir mero sprendimus. „Tikslai ir vizijos bei prioritetai – apie juos kalbėti dar ankstoka. Aš negaliu sakyti, kad neturiu savo įsivaizdavimo, bet, mano nuomone, administracijos vadovas turi įvykdyti ir pasiekti tuos tikslus, kurie apibrėžiami tiek koalicijos sutartimi, tiek tarybos ir mero sprendimais“, – aiškino D.Aleknavičius.

Jis teigė nenorintis vardyti savivaldybės problemų ir kartojo, kad yra labiau linkęs siekti užsibrėžtų tarybos tikslų. Anot D.Aleksavičiaus, siūlymą tapti administracijos vadovu jis priėmė, nes jis buvo jam priimtiniausias. „Tuo metu (vasarį – BNS) buvau beišeinąs iš buvusios darbovietės – „Baltic Ground Services“. Gavau tą pasiūlymą, kurį atsakingai svarsčiau, ir tuo metu jis man pasirodė priimtiniausias“, – teigė jis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius pristatė naująją Vilniaus vadovybę
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius pristatė naująją Vilniaus vadovybę

Liberalai rinkimuose į Vilniaus tarybą iškovojo 16 vietų (su meru), TS-LKD – 8, socialdemokratai ir „Lietuvos sąrašas“ – po 4, „tvarkiečiai“ – 3. Koaliciją sudarys 35 politikai. Iš viso Vilniaus taryboje yra 51 narys.

Opozicijoje lieka dabartiniai valdantieji – Artūro Zuoko Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) su šešiais nariais ir LLRA su 10 mandatų.

Pirmasis naujosios tarybos posėdis numatytas balandžio 22 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius