Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 23

Vilniaus mokyklose – dulkės ir statybininkų šūksniai

Daugiau nei 60 Vilniaus mokyklų ir vaikų darželių šią vasarą sulaukė statybininkų. Vienur remontas didesnis, kitur mažesnis, vienur baigsis iki rugsėjo, kitur – tęsis ir prasidėjus mokslo metams, o mokinius įstaigos į atnaujintas patalpas pakvies tik gerokai vėliau. Šiems remontams skirta 29 mln. Lt, beveik pusės sumos – 14 mln. Lt – naujojo vaikų darželio Santariškėse statyboms.
Pertvarkoma būsimoji Šolomo Aleichemo ORT gimnazija
Pertvarkoma būsimoji Šolomo Aleichemo ORT gimnazija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Senos mokyklos pastatas Vilniaus Žvėryno pakraštyje šiuo metu pasislėpęs po uždangomis. Per jas tesimato pastoliai ir girdisi statybininkų balsai. O viduje patalpos skendi dulkėse. Suplanuoti griovimo darbai jau baigti, pakeista nemažai langų, uždengtas stogas, sutvarkyti inžineriniai tinklai. Dabar viduje šlifuojamos sienos ir lubos, keičiamos grindys. Pernai gruodį mokyklos vaizdas, pradedant darbus, tikrai nedžiugino.

Visa tai – buvusioje M.Dobužinskio mokykloje, kuri, sumažėjus vaikų skaičiui, buvo uždaryta, o dabar remontuojama ir taps Šolomo Aleichemo ORT gimnazija. Tiksliau – čia atsikraustys šios gimnazijos mokiniai, jau ne vienerius metus besiglaudžiantys vaikų darželio patalpose Justiniškėse.

Kai reikia, nusišypsai, kai reikia – ir skandalą pakeli, kad net žemė dreba, – šypsosi Miša Jakobas.

Kaip pasakoja gimnazijos direktorius Miša Jakobas, jo vadovaujama mokykla gyvuoja 25 metus ir per tą laiką kelis kartus kraustėsi. Tad šis atnaujintas pastatas turėtų tapti galutine stotele, o Vilnius turės dar vieną puikiai sutvarkytą ir pritaikytą mokiniams mokyklą.

„Su Dievo pagalba ir sutelktu dėmesiu tiek iš savivaldybės, tiek iš rangovų ir užsakovų pusės darbai juda į priekį. Jau esame nemažai padarę, pagal sąmatinę vertę apie pusė darbų yra padaryta. Visi didieji griovimo darbai baigti, bet liko dar daugybė kruopštumo reikalaujančių apdailos darbų. Viskas priklauso nuo žmonių. Tikiuosi, kad viskas bus neblogai“, – kalbėjo direktorius, beveik kasdien ir pats besilankantis statybų aikštelėje bei stebintis, kaip keičiasi mokykla.

M.Jakobo teigimu, darbams vadovauja itin kompetentingi, savo darbą išmanantys inžinieriai, darbų vykdytojai, tačiau jis neslėpė pasigendantis eilinių statybininkų atsakingumo ir noro gerai atlikti savo darbą. Juos tenka prižiūrėti, nevengia šios pareigos ir gimnazijos vadovas: „Kai reikia, nusišypsai, kai reikia – ir skandalą pakeli, kad net žemė dreba.“

Nors šią mokyklą daugiausia lanko žydų tautybės vaikai, tačiau yra ir lietuvių, rusų, kitų tautybių moksleivių. Anot M.Jakobo, tai yra Vilniaus piliečiai, todėl jam nesuprantamas dalies visuomenės priešiškumas, kad esą daug kainuosianti mokykla bus skirta tik žydams.

Čia turime labai gerą pavyzdį, kai dvi rusakalbes mokyklas sujungus į vieną į šią mokyklą perkelsime gimnaziją iš Justiniškių, kuri yra įsikūrusi darželio patalpose, tad kitais metais turėsime dar vieną naują darželį efektyviau naudodami turtą, – sakė Artūras Zuokas.

Bendra projekto vertė – daugiau nei 11 mln. Lt. Vilniaus miesto savivaldybė įsipareigojo skirti 8,2 mln. Lt, dalis lėšų bus iš Europos Sąjungos fondų. Dar daugiau nei 3 mln. Lt skiria tarptautinis fondas Organizacija švietimo resursams ir technologiniam mokymui (ORT). Statybininkai savo darbus ketina pabaigti iki metų pabaigos. Nenorint trukdyti mokymosi procesui gimnazija kraustytis pradės tik pavasarį, o iškilmingas įkurtuves planuoja 2015-ųjų rugsėjo 1-ąją.

Dulkėse skendi ir daugiau Vilniaus mokyklų. Kaip pasakojo Vilniaus meras Artūras Zuokas, iš viso statybininkai šiuo metu dirba 65 sostinės mokyklose ir vaikų darželiuose.

Vilniuje remontuojamos devynios mokyklos. Senvagės gimnazijoje, Žaliakalnio darželyje-mokykloje atliekami stogo remonto darbai, elektros, sanitarinių mazgų remonto, vidaus apdailos, fasado šiltinimo darbai. Pradėti remonto darbai Žemynos, Jono Pauliaus II progimnazijose, Laisvės, Juventos gimnazijose, Saulėtekio vidurinėje mokykloje ir kitose.  

„Statomas naujas darželis Santariškėse. O čia turime labai gerą pavyzdį, kai dvi rusakalbes mokyklas sujungus į vieną į šią mokyklą perkelsime gimnaziją iš Justiniškių, kuri yra įsikūrusi darželio patalpose, tad kitais metais turėsime dar vieną naują darželį efektyviau naudodami turtą“, – apžiūrėjęs vykstančius darbus būsimojoje Šolomo Aleichemo ORT gimnazijoje kalbėjo meras.

Sostinės vadovo teigimu, tiek naujas darželis, tiek mokyklos Žvėryne rekonstrukcija bus baigti anksčiau, nei numatyta.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Statomas Santariškių lopšelis-darželis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Statomas Santariškių lopšelis-darželis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius