Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 27 /17:29

Vilniaus pakraštyje – į aplinką išlietos neaiškios medžiagos, žūsta paukščiai, neleidžiama dirbti statybininkams

Į Vilniaus pakraštį, Molėtų pl., pirmadienį sulėkė specialiosios tarnybos. Įtariama, kad į aplinką buvo išpiltos neaiškios medžiagos, dėl kurių tvenkinukas šalia nusidažė ryškiai raudonai. Dėl situacijos ketinama skelbti ekstremalią padėtį arba ekstremalų įvykį Vilniaus rajono savivaldybėje. Vienoje iš šioje teritorijoje veikiančių įmonių pareigūnai nusižengimų užfiksavo jau penktadienį.
Šalia Vilniaus į tvenkinį išpiltas milžiniškas kiekis pavojingų atliekų
Šalia Vilniaus į tvenkinį išpiltas didelis kiekis pavojingų atliekų / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pirmadienį vaizdas šioje teritorijoje buvo gąsdinantis. Neaiškios medžiagos, čia rastos dar penktadienį, buvo išpiltos į rezervuarą, šalia kurio rasta negyvų ančių ir lapė.

Raudonai geltonas tvenkinukas

Pirminiais duomenimis, neaiškios kilmės skysčiai buvo išpilti į nenaudojamų valymo įrenginių sistemą ir susikaupė maždaug už 100-150 metrų nuo teritorijos esančiame nedideliame tvenkinyje.

Kaip pranešė įvykio vietoje buvęs 15min fotožurnalistas Vidmantas Balkūnas, matyti sunkiasvorės mašinos padangų žymės – privažiuota prie šulinių, į kuriuos ir buvo supiltos medžiagos, per ten jos pateko į tvenkinį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia tvenkinio, į kurį išpiltas didelis kiekis pavojingų atliekų, rasta negyva antis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia tvenkinio, į kurį išpiltas didelis kiekis pavojingų atliekų, rasta negyva antis

Tai patvirtino ir vietoje dirbantis Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūros vyriausiasis specialistas Justinas Jurčiukonis, prisipažinęs, kad savo darbe su niekuo panašiu dar nesusidūręs.

Prie to tvenkinio pavėjui stovėti neįmanoma, nes jaučiamas labai stiprus cheminių medžiagų tvaikas. Pojūčiai tokie, kad blokuoja kvėpavimo sistemą.

Stiprus cheminių medžiagų kvapas

„Buvo pastebėta, kad galimai statinės, kurias mes matėme, yra išleistos į bendrą nuotekų sistemą. Iškvietėme „Vilniaus vandenis“, nes tokios cheminės medžiagos gali sutrikdyti valymo įrenginių darbą.

Paaiškėjo, kad bendrai nuotekų sistemai pavojus negresia, bet radome, jog iš įmonės išvesti vamzdžiai, padaryta sava sistema. Ėjome laukais, radome dar keletą šulinių, matyti, kad į tuos šulinius kažkas šviežiai atvežta ir išpilta. Už maždaug 100 metrų radome buvusio paukštyno valymo įrenginių tvenkinį, kurio spalva buvo raudona, o aplinkui gulėjo negyvos antys“, – pasakojo J.Jurčiukonis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Vilniaus į tvenkinį išpiltas didelis kiekis pavojingų atliekų
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Vilniaus į tvenkinį išpiltas didelis kiekis pavojingų atliekų

Kokios medžiagos išpiltos į šį tvenkinį, aplinkosaugininkai kol kas nelinkę spėlioti – bus daromi išsamūs tyrimai. „Prie to tvenkinio pavėjui stovėti neįmanoma, nes jaučiamas labai stiprus cheminių medžiagų tvaikas. Pojūčiai tokie, kad blokuoja kvėpavimo sistemą“, – teigė J.Jurčiukonis.

Įvykio vietoje dirba visos tarnybos. Statybvietėje šalia dirbę statybininkai paprašyti nutraukti darbą, teritorija aptverta, ribojamas eismas keliukais aplinkui.

VIDEO: Aplinkosaugininko J.Jurčiukonio komentaras apie tyčia išpiltas pavojingas medžiagas

Pranešimą, kad kažkas įmonėje „Biovaliuta“ deginama, aplinkosaugininkai gavo dar šeštadienį, tikrino ir rado pažeidimų. Jau tada įtarta ir tai, kad neaiškios medžiagos leidžiamos į nuotekų sistemą.

Bendrovė ginasi

Įtarimus, kad medžiagos buvo išleistos iš čia dirbančios bendrovės „Biovaliuta“, pastarosios vadovas Vytautas Vaitiekus neigia. Jo teigimu, tai tik šou darymas. „Tegu pateikia įrodymus, kad mes čia išleidome, tai įrodančius dokumentus, kad mes tai padarėme. Ten teritorija yra didelė, veikia šimtas įmonių. Todėl tegu įrodo“, – piktinosi V.Vaitiekus.

Jis jau galvoja ir apie teismus, esą dėl melagingos informacijos iš aplinkosaugininkų galima prisiteisti nemažai pinigų.

„Ne mes. Tai šimto įmonių teritorija, tų vamzdžių eina gal dvidešimt. Arčiausiai mus pamatė ir sako, kad gal čia mes“, – sakė direktorius.

VIDEO: Vilniaus pakraštyje – į aplinką išlietos neaiškios medžiagos

Aliejus su alkoholio kvapu?

Primename, kad slapta dirbę Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai praeitą savaitę iš UAB „Biovaliuta“ įsigijo neva kūrenimui skirto dyzelinio kuro. Tačiau penktadienį įmonėje apsilankę oficialiai inspekcijos, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Aplinkos apsaugos agentūros ir Ekonominės policijos pareigūnai iš darbuotojo išgirdo ką kita – esą čia superkamas panaudoto aliejaus atliekos, o tam įmonė „Biovaliuta“ teisę turi.

„UAB „Biovaliuta“ pagrindinė veiklos sritis – naudoto aliejaus surinkimas iš kavinių, restoranų, viešbučių, parduotuvių, kepyklų. Kiekvieną mėnesį tūkstančiai litrų aliejaus surenkama ir perdirbama į ekologišką kurą, vietoj to, kad keliautų į kanalizaciją ar sąvartyną. Visoje Lietuvoje išplėtotas surinkimo tinklas leidžia operatyviai reaguoti ir surinkti susikaupusį aliejų“, – rašoma bendrovės interneto svetainėje.

Tačiau patalpose nosį rietė ne aliejaus, o alkoholio kvapas. Ir kodėl šis skystis buvo parduotas kaip kūrenimui tinkamas dyzelinas, darbuotojas paaiškinti negalėjo.

Bendrovės direktorius V.Vaitiekus paneigė ir tai. Esą parduotas buvo ne dyzelinas, o aliejus.

„Aliejus yra kuras, tai neakcizinė prekė, jis įeina į biodyzeliną, bet ne visi žino apie aukštesnes technologijas, nes dar atsilikę, tie patys aplinkosaugininkai labai labai atsilikę. Žmonės nuo seno važiuoja su aliejumi, pila į mašiną ir nemoka jokio akcizo, dar Hitlerio laikais taip darė“, – pirmadienį 15min sakė V.Vaitiekus.

Įmonės teritorijoje aptikta daugybė įvairių statinių su neaiškiais skysčiais. Kas jose iš tiesų yra, aiškinasi įvairių tarnybų pareigūnai. Ekspertizę nutarta atlikti nepriklausomoje Muitinės laboratorijoje. Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius