-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 23

Vilniaus policija sutrikdytos registracijos į darželius, savivaldybės pavadintos ataka, netirs

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl incidento, kuris sutrikdė registraciją į sostinės darželius. Vilniaus savivaldybės pasiryžusi šį sprendimą skųsti prokuratūrai.
Vilniaus savivaldybės puslapis
Vilniaus savivaldybės puslapis / 15min.lt skaitytojos nuotr.

„Vilniaus VPK išnagrinėjusi nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo“, – BNS pirmadienį sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad komisariato sprendimas gali būti skundžiamas.

„Dabar yra apskundimo terminai ir, mano žiniomis, prokurorė pareikalavo visą medžiagą pateikti jai. Kol kas ta medžiaga nėra gauta. Taigi taško istorijoje kol kas nėra, yra tik tarpinis sprendimas“, – teigė E.Martinonienė.

Sausio viduryje sutrikus sistemai internete, Vilniaus miesto savivaldybė pirmadienį atšaukė vidurnaktį turėjusią prasidėti registraciją į sostinės darželius. Miesto valdžia įsitikinusi, kad sistema sutriko dėl tyčinės kibernetinės atakos.

Vilniaus VPK išnagrinėjusi nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo, – sakė E.Martinonienė.

„Vertinimo metu buvo nustatyta, kad buvo atliktos „brute force“ (liet. – grubios jėgos) atakos. Tai yra sistema, kuri bando sistemos administratoriaus slaptažodį ir dėl to kai kurie asmenys galėjo įsibrauti į sistemą“, – anksčiau sakė Vilniaus miesto savivaldybės E. miesto departamento direktorius Jonas Pidkovas.

Miestas skųs

Vilniaus miesto savivaldybė išplatino pranešimą, kad skųs prokuratūrai Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atsisakymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl incidento, kuris sutrikdė registraciją į sostinės darželius.

„Vilniaus miesto savivaldybė atkreipia dėmesį, kad nepriklausomi kibernetinės saugos įmonės „NRD CS ekspertai Savivaldybei pateikė įrodymų, jog registraciją į Vilniaus darželius sutrikdė  kibernetinė ataka. Iš Policijos nutarime pateiktos medžiagos matyti, kad nagrinėjant Savivaldybės pareiškimą, nebuvo ištirta UAB „NRD CS“ ataskaitoje pateikta informacija apie identifikuotus neteisėtus bandymus prisijungti prie tinklalapio www.vilnius.lt, nebuvo identifikuoti nustatyti IP adresai“, – rašoma pranešime.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darželinukų tėvai Vilniaus savivaldybėje
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darželinukų tėvai Vilniaus savivaldybėje

Vilniaus miesto savivaldybė nušalino susijusius su informacine sistema IT paslaugų tiekėjus ir darbuotojus, o vietoje jų pasitelkė trečiąsias šalis: IBM, UAB „DPA“ ir UAB „BAIP“. Savivaldybėje taip pat atliekamas tarnybinis patikrinimas, kadangi ir savivaldybės specialistai neužtikrino, kad sistema būtų paleista saugiai ir be trukdžių. Planuojama, kad atnaujinta priėmimo į darželius sistema bus paleista kovo pabaigoje, tėveliai apie tai bus informuoti iš anksto.

„Nepriklausomi IT specialistai jau atliko sistemos konfigūracijos pakeitimus saugumui užtikrinti,  papildomus sistemos apkrovos ir saugumo testus. Gautose IBM išvadose pateikta ir rekomendacijų, ką dar reikėtų patobulinti sistemoje, kad būtų išvengta kenkėjiškų programų. Sistema bus paleista tik atlikus rekomenduotus pakeitimus, užtikrinančius, kad ji veiks be trukdžių“, – praneša savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius