Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 28

Vilniaus politikų „darbas“: ginčai, sekundžių skaičiavimas ir nereikalingų dokumentų paieška

Vilniaus savivaldybės tarybos posėdžiuose, kurie tiesiogiai transliuojami ir internete, ne visada tvyro darbinga atmosfera. Kai kada šie posėdžiai virsta tikru cirku, nes kaip kitaip pavadinti tuščius ginčus dėl darbotvarkės, kurie trunka pusvalandį ir ilgiau, o kai kurie tarybos nariai, gavę teisę kalbėti, numatytą laiką eikvoja skaičiuodami sekundes.
Vilniaus tarybos posėdis
Vilniaus tarybos posėdis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sostinės meras Remigijus Šimašius ne kartą yra išgirdęs priekaištų, kad nesuvaldo tarybos narių – šie kalba per daug ir per ilgai, gaišindami tarybos posėdžio laiką. O ir visus klausimus retai kada pavyksta apsvarstyti, nes tiesiog nebelieka kvorumo, dalis tarybos narių palieka salę posėdžiui nepasibaigus.

Tačiau, pasirodo, ne mero vaidmuo svarbiausias, kad darbas vyktų sklandžiai. Trečiadienio, vasario 28-osios, tarybos posėdžiui pirmininkavo vicemeras Gintautas Paluckas – R.Šimašius susirgo. Pasveikinęs gimtadienius neseniai šventusius kolegas vicemeras tikėjosi sklandžiai pradėti darbą, pirmiausia patvirtinant darbotvarkę. Bet čia ir prasidėjo.

Pareikalavo dokumento

„Na ką, aš supratau, kad meras net susirgo, kad tik nereikėtų Artūro Zuoko (A.Zuokas neseniai atšventė 50-metį – red.past.) pasveikinti, bet gal aš klaidingai supratau. Bet jeigu prie rimtų reikalų, gerbiamas vicemere, jūs, prieš pradėdamas posėdį, kaip ir turėjot visus tarybos narius supažindinti su teisiniu pagrindu, kuriuo jūs vadovaujate posėdžiui. Aš jį norėčiau išvysti, jeigu būtų galima ir tai nėra didelė paslaptis“, – pirmasis pasisakė konservatorius Vidas Urbonavičius.

Pasirodo, remdamasis tarybos reglamentu vyriausias pagal amžių mero pavaduotojas pasirašė potvarkį dėl pavedimo G.Paluckui eiti mero pareigas. Dokumentas yra elektroninis, pasirašytas elektroniniu parašu, bet esą atspausdintą galima V.Urbonavičiui pateikti. Šis neatsisakė.

Tačiau tai tebuvo tuščiažodžiavimo pradžia.

„Aš galbūt klausimą pirmininkaujančiam: gerbiamas Paluckai, jums geriau sekėsi nei merui nagrinėti visus klausimus, bet norėčiau paklausti, ar tinkamai įvertinote savo jėgas, nes šiandien darbotvarkėje 86 klausimai ir ar nereikėtų čia pakviesti agentūros „Faktum“ atstovo, kad užfiksuotų Guinnesso rekordą kadencijos 2015–2019“, – šmaikštavo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovas Jaroslavas Kaminskis.

Pusvalandis tuščių kalbų

Į tai G.Paluckas atsakė, kad padarys viską, ką gali, bet tikisi ir kolegų talkinimo sprendžiant klausimus be bereikalingų diskusijų. Tačiau jo norai išgirsti nebuvo, nes iš karto pasigirdo valdančiosios Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovo Vaido Kukarėno pasiūlymas „klausimėlių ir atsakymų pusvalanduką“ nukelti į tarybos posėdžio pabaigą. Jis tai motyvavo tuo, kad klausimų daug, o mero nėra – tai kaip ir klausimų nėra kam užduoti.

Minutė Kukarėnas, minutė Čaplikas ir dar 25 minutės diskusijų dėl išbraukimo, aš jums pažadu, ir lygiai tas pats pusvalandis, – kalbėjo A.Čaplikas.

Prasidėjo nepritarimo bruzdesys. Atrodytų, gana formalus pasiūlymas sulaukė didžiulio opozicijos pasipiktinimo, kuris virto aršia, ilga ir tuštoka diskusija.

„Aš tai siūlyčiau, gerbiamas Paluckai ir tarybos nariai, neklausyti pono Kukarėno, kuris kiekvieną kartą nori posėdį sužlugdyti arba jį ištempti, siūlydamas išbraukti klausimų pusvalandį. Statute numatyta tokia galimybė, tai ir dirbkime pagal jį. Jeigu jums nepatinka, ateikite, pataisykite reglamentą, išbraukite tokį pusvalandį ir nebereikės. Nes žiūrėkite – minutė Kukarėnas, minutė Čaplikas ir dar 25 minutes diskusijų dėl išbraukimo, aš jums pažadu, ir lygiai tas pats pusvalandis, vietoj to, kad leistumėte mums užduoti klausimus.

Niekur jūs ne perkeliat, jūs siūlote išbraukti ir būkite sau atvirtas ir nemeluokite. Jums nepatinka, jūs bijot klausimų, jūs jų vengiate, nenorite atsakinėti, tai nieko nepadarysi, toks darbas yra politika. Aš dar turiu lygiai 15 sekundžių, ramiai galiu kalbėti ir demonstruoju jums, kaip jūsų geras pasiūlymas tiesiog priverčia atsakingus tarybos narius išnaudoti visą, leidžiamą reglamento laiką. O štai lygiai, aš ir baigiu, ačiū labai“, – kaip visada emocingai kalbėjo Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcijos narys Algis Čaplikas.

Jam antrino V.Urbonavičius, vidury kalbos taip pat priminęs, kad jam dar likę kalbėti 20 sekundžių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilgalis ir Adomas Bužinskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilgalis ir Adomas Bužinskas

Žilvinas Šilgalis pateikė kitą, matyt, jam atrodantį labai šmaikštų, pasiūlymą: „Nėra įmanoma rimtai apsvarstyti tiek klausimų, kiek yra dienotvarkėje. Bet, kaip aš suprantu, valdančiosios daugumos noras yra tuos klausimus vienaip ar kitaip priimti, todėl mano pasiūlymas būtų labai paprastas: atjungti išvis mikrofonus, neleisti niekam kalbėti ir palikti tik balsavimo teisę.“

„Turiu dar 20 sekundžių“

Konservatorius Adomas Bužinskas pasiūlė pakeisti tarybos reglamentą ir tokiu būdu panaikinti klausimų-atsakymų pusvalandį. „Dar turiu 20 sekundžių... ir manau, užteks“, – pabaigė jis.

Dar turiu 20 sekundžių... ir manau, užteks, – sakė A.Bužinskas.

Diskusija tęsėsi toliau. Pasisakydamas už tokį kolegos V.Kukarėno siūlymą liberalas Vincas Jurgutis ironiškai šypsojosi, kad šios diskusijos klausytis yra smagu: „Tikriausiai dėl to Vilniaus miesto rinkėjai mus ir išrinko į tarybą, kad šį klausimą svarstytume 15 minučių. (…) Labai svarbu ne tik reikalauti teisių, bet ir laikytis pareigų, dar turiu 10 sekundžių, manau, tai labai svarbus dalykas lankyti savivaldybės tarybos posėdžius ir iki pabaigos juose dalyvauti.“

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovas Gediminas Švilpa pareiškė, kad jam atrodo, jog šis klausimas yra sąmoninga provokacija, nes puikiai visi suvokė, kad dauguma nesutiks. Ir pasiūlė V.Kukarėnui klausimą atsiimti.

V.Kukarėnas to nepadarė, o balsuodami tarybos nariai nusprendė, kad klausimų ir atsakymų pusvalandis bus nukeltas į posėdžio pabaigą.

Originaliausiai jau po balsavimo pasisakė LLRA-KŠS frakcijos atstovas Zbignievas Maciejevskis: „Man irgi nepatinka šios dienos atmosfera, todėl nenorėdamas nieko įžeisti iš opozicijos, aš kitas savo sekundes praleisiu skaičiuodamas: 16, 17, 18, 19, 20... Aha, ačiū.“

Ši „konstruktyvi“ diskusija užtruko mažiausiai pusvalandį, tada dar kurį laiką tęsėsi diskusijos dėl tolesnių pasiūlymų koreguoti darbotvarkę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius