-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 03

Nemenčinės seniūnijoje laukiniam šernui nustatytas antras šiame rajone AKM atvejis

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Vilniaus rajone, Nemenčinės seniūnijoje, miške rastam nugaišusiam šernui nustatytas afrikinis kiaulių maras (AKM).
Šernas
Šernas / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Šerno gaišena rasta vykdant nacionalinę AKM stebėsenos ir kontrolės programą. Negyvas laukinis gyvūnas gulėjo apie 2 km atstumu nuo vietos, kurioje šių metų spalio 11 d. buvo sumedžiotas AKM užsikrėtęs šernas.

Kadangi šernas nugaišo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatytoje užkrėstoje teritorijoje, papildomos stebėsenos priemonės ar ribojimo zonos aplinkinėje teritorijoje nebus nustatomos.

Lietuvoje nuo šių metų sausio mėnesio patvirtinta 14 AKM židinių laukinėje faunoje ir 6 židiniai naminėse kiaulėse.

Apie užfiksuotą naują AKM atvejį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo Europos Komisiją, Europos Sąjungos valstybių narių ir kaimyninių šalių atsakingas veterinarijos tarnybas.

Lietuvoje nuo šių metų sausio mėnesio patvirtinta 14 AKM židinių laukinėje faunoje ir 6 židiniai naminėse kiaulėse. Dėl šios pavojingos užkrečiamosios ligos sunaikinta 30 sumedžiotų ir nugaišusių šernų.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena medžiotojams ir gyventojams, kad radus nugaišusį laukinį gyvūną, privaloma nedelsiant pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai ar privačiam veterinarijos gydytojui. Rastas gyvūnas neturi būti judinamas, kol jo neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nebus paimti mėginiai tyrimams dėl užkrečiamųjų ligų. Medžiotojai ir kiaulių laikytojai, pastebėję padidėjusį gyvūnų gaišimą, raginami nedelsiant imtis visų reikiamų priemonių, kad liga neišplistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius