Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2011 02 22

Vilniaus rotušės rūsiams ir palėpei sutvarkyti kol kas lėšų nėra

Vilniaus rotušėje norima toliau tyrinėti ir valyti požemius, iš kurių šiuo metu aptvarkytas ketvirtadalis, pritaikyti juos ir palėpę lankytojams, bet tam kol kas nepakanka pinigų.
Pinigai
Pinigai / 15 min. nuotr.

Anot rotušės valdytojų, darbai po truputį juda, tačiau miesto vadovai teigia, kad pinigų didesniems tyrinėjimams gali atsirasti nebent kitąmet.

„Galimybės ir resursai skiriasi truputėlį per daug šiame etape. (...) Rotušė, kuri sąžiningai paruoštus projektus teikia, bet nesulaukia deramo dėmesio, turi apsišarvuoti kantrybe“, – antradienį per spaudos konferenciją dėstė sostinės vicemeras Gintautas Babravičius.

Valdininkai aiškina, kad kelią gauti lėšų užkerta ir paveldosaugininkai.

„Kitais metais paveldo tvarkybos darbams tam tikri veiksmai numatyti, yra vilties, kad kiti metai bus geresni gal ir rotušei. (...) Daugiausiai problemų sukelia paveldosaugos institucijos, kurios aklai saugo šį pastatą. Manau, tik pats miestas turėtų saugoti rotušę“, – teigė sostinės savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vadovas Vitas Karčiauskas.

„Prieš trejus metus negavo ES paramos dėl šitų reikalavimų. Dėl to, kad pastatas yra kaip ir savivaldybės, tačiau be valstybės žinios negalima nieko daryti“, – antrino rotušės valdytojas Jonas Jonynas.

Jo teigimu, vien rūsių remontui reikėtų per milijono litų.

„Tačiau darbai nesustoja, o smulkius darbus rotušė atlieka ir rūsyje iš savo uždirbtų lėšų. Praėjusiais metais šį bei tą padarėme, šiais metais planuojame šį bei tą padaryti“, – kalbėjo J.Jonynas.

Šiuo metu išvalyta apie 250 iš 1000 kvadratinių metrų Rotušės požemių ploto, likusi dalis užmūryta ir oficialiai netyrinėta. Rotušės ceremonmeisteris Saulius Pilinkus užsimena apie nežinomoje rūsių dalyje slypinčias įdomybes.

„Jei nereikėtų būti legaliems, dalį tų rūsių būtume ištyrinėję, bet tai turi daryti profesionalai. Atsitiktinių baksnojimų dėka kai kurios paslaptys pradėjo kišti ausis, bet negalime darbų vykdyti“, – sakė jis.

J.Jonyno žodžiais, norima sutvarkyti ir palėpę.

„Neapsiribojame tik rūsiais, ruošiame patekimo į palėpę projektą, kur iš tikrųjų galėsime pakviesti šiltu metų laiku ant stogo pamatyti unikalią Vilniaus panoramą, ir kitokie dalykai, kaip rūsių drėgmės pašalinimas“, – pasakojo jis.

Spaudos konferencijoje užsiminta, kad rotušėje turėtų atsirasti ir ekspozicija apie miesto istoriją, kitos parodos, vykti daugiau renginių, kurių pastaruoju metu čia sumažėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius