Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 21

Vilniaus savivaldybė iš paveldosaugininkų reikalauja milijonų

Vilniaus savivaldybė kreipėsi į teismą siekdama iš Kultūros paveldo departamento (KPD) išsireikalauti daugiau negu 3 mln. Lt. Neva tiek siekia žala, kurią miestas patyrė dėl to, jog KPD neleidžia šalia Karaliaus Mindaugo tilto, Rinktinės gatvės pradžioje, statyti dangoraižį.
Teritorija Rinktinės gatvėje sukiršino dvi institucijas – Vilniaus savivaldybę ir Kultūros paveldo departamentą, kurios santykius aiškinasi teisme.
Teritorija Rinktinės gatvėje sukiršino dvi institucijas – Vilniaus savivaldybę ir Kultūros paveldo departamentą, kurios santykius aiškinasi teisme. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

KPD išplatintame pranešime teigiama, kad tai esąs „neregėtai skandalingas įvykis“ – Artūrui Zuokui stojus prie Vilniaus savivaldybės vairo, ši padavė KPD į teismą ir ieškinyje prašo atlyginti neva padarytą žalą – 3,351 mln. Lt. Taip pat savivaldybė, kaip informavo KPD, siekia „uždrausti šiai valstybės institucijai vykdyti veiksmus pagal kompetenciją ir areštuoti visą KPD turtą“. Tiesa, pastarosios ieškinio dalies teismas nepriėmė.

Tuo tarpu Vilniaus savivaldybė aiškina, kad kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą reikalaudama atlyginti už nuostolius, atsiradusius dėl neteisėtų biurokratinių Kultūros paveldo departamento veiksmų, susijusių su žemės sklypu Rinktinės g. 2. „Savivaldybė reikalauja atlyginti žalą dėl prarastų 10 mln. Lt investicijų į Energetikos ir technikos muziejų ir nepastatyto iki 7 aukštų viešbučio. Visuose teismuose jau buvo patvirtintas detaliojo plano teisėtumas“, – teigiama sostinės savivaldybės išplatintame pranešime spaudai.

Bijo dangoraižių

Kaip „15min“ sakė KPD atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Miškinytė, Vilniaus savivaldybė į teismą kreipėsi dėl to, kad KPD priešinasi bendrovės „RVM Investments“, vadovaujamos buvusio Prezidento Valdo Adamkaus patarėjo Raimondo Mieželio, planams Rinktinės gatvės 2 numeriu pažymėtoje teritorijoje statyti aukštybinius pastatus.

„Tai traktuojama taip, kad KPD stabdo investicijas į Vilniaus miestą. Gal savivaldybei tikrai svarbiau apstatyti miestą dangoraižiais, negu išsaugoti Senamiesčio unikalumą“, – neslėpdama ironijos kalbėjo J.Miškinytė.

Anot J.Miškinytės, atrodo, kad UNESCO saugomo miesto savivaldybės nedomina tarptautinių ekspertų įspėjimai dėl neleistinose vietose dygstančių dangoraižių ir ji atstovauja ne visuomenės, o privataus asmens interesams.

„Kultūros paveldo departamentas šį Vilniaus savivaldybės žingsnį vertina kaip spaudimą valstybės institucijai, ginančiai Vilniaus senamiestį nuo itin ydingo projekto. Būtina atkreipti dėmesį į šią istoriją, kol „RVM Investments“ investicija dar neužgožė Gedimino bokšto“, – sakė J.Miškinytė.

Statys tik kaminą

Tačiau tiek sostinės savivaldybės, tiek „RVM Investments“ atstovai kategoriškai atmeta kaltinimus, kad Rinktinės gatvėje norima pastatyti dangoraižius. Aukščiausias statinys, kuris čia planuotas, būtų Energetikos ir technikos muziejaus teritorijoje atstatytas buvusios elektrinės kaminas su apžvalgos aikštele viršuje.

Kaminą Energetikos ir technikos muziejui atstatyti buvo pasiryžusi padėti „RVM Investments“, kuri šalia esančioje teritorijoje ketino statyti, kaip teigia bendrovės atstovai, administracinės paskirties statinius. „Jeigu penkių aukštų pastatas jau vadinamas dangoraižiu, tai čia jau kaip kas supranta. Gal virš dabar stovinčio pastato dar iškils mansardinis aukštas, bet net ir tada Maskvos namų pastatas bus 8 metrais aukštesnis už planuojamus pastatus pagal suderintą detalųjį planą, kurį kažkas norėtų užginčyti. Čia tiesiog dergiami garbingi žmonės“, – teigė „RVM Investments“ atstovas Juozas Gudelis.

J.Gudelio teigimu, pagal susitarimus bendrovė ketino padėti Technikos muziejui pasistatyti apžvalgos bokštą vietoj buvusio elektrinės kamino, tačiau sustabdžius šalia esančių statinių projektą, bus dar svarstoma, ar tuos įsipareigojimus vykdyti.

Paprašytas pakomentuoti, kas bando projektą vilkinti, J.Gudelis įtarimais pasidalinti nepanoro, tačiau neatmetė, kad viską lemia kažkieno interesai.

Įžvelgia žaidimus

Priekaištai, kad kažkas užstos Gedimino bokštą ir darkys vaizdą, tikrai nepagrįsti. Situacija yra analizuota ne vieną kartą, matyt, čia daugiau žaidimai vyksta, – sakė A.Blotnys.Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius ir sostinės vyriausiasis architektas Artūras Blotnys taip pat stebėjosi, apie kokius dangoraižius kalba KPD atstovai. Esą niekas jų čia neplanuoja statyti, vienintelis aukštas pastatas būtų elektrinės kaminas.

„Aukštybiniai pastatai Vilniuje gali būti statomi tik tam tikrose vietose: Konstitucijos pr. ties savivaldybės pastatu, ties Spaudos rūmais, dar keliose vietose leidžiami pavieniai pastatai. Todėl priekaištai, kad kažkas užstos Gedimino bokštą ir darkys vaizdą, tikrai nepagrįsti. Situacija yra analizuota ne vieną kartą, matyt, čia daugiau žaidimai vyksta“, – sakė A.Blotnys.

Savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio teigimu, miestas praranda investicijas ir darbo vietas dėl tokios biurokratijos. „Viešbučio statyba niekaip nebuvo susijusi su istorinio kamino atkūrimu, galimybė tą kaminą atkurti turėjo būti tikslinama rengiant detalųjį planą. Rengiant teritorijos vystymo projektą, su KPD buvo suderinti projektiniai pasiūlymai, kurie numatė tiek viešbučio statybą, tiek istorinio elektrinės pastato pritaikymą muziejui“, – aiškino M.Pakalnis.

Architekto teigimu, vienas iš pritaikymo darbų – istorinio kamino atkūrimas. Kaminas būtų 50 metrų aukščio, 4-6 metrų skersmens, jame ketinama įrengti panoraminį apžvalgos bokštą. „Pagal šiuos projektinius pasiūlymus buvo parengtas, su KPD suderintas ir patvirtintas detalusis planas, kuris galioja iki šiol. Tačiau KPD pagal šį galiojantį planą neišdavė leidimo tvarkyti muziejų, statyti naują turizmo objektą ir vilkino procesą“, – kritikos paveldo saugotojams negailėjo M.Pakalnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius