Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 10

Vilniaus savivaldybę nustebino Arvydo Anušausko prašymas teisiškai reglamentuoti balkonų priežiūrą

Seimo narys Arvydas Anušauskas, išrinktas vienmandatėje Senamiesčio apygardoje, nutarė atiduoti duoklę savo rinkėjams. Jis kreipėsi į Vilniaus merą Artūrą Zuoką dėl kritinės namų balkonų būklės Vilniaus mieste ir pareiškė, jog trūksta teisinio reglamentavimo, kas atsakingas už pastato fasadą. Toks pareiškimas gerokai nustebino Vilniaus savivaldybę, kurios atstovų teigimu, yra visiškai aišku, kas balkonus privalo prižiūrėti ir remontuoti.
Apgriuvęs Vilniaus Senamiesčio balkonas
Apgriuvęs Vilniaus Senamiesčio balkonas / BFL/Gedimino Martinkėno nuotr.

A.Anušauskas savo kreipimesi A.Zuoką paragino galvoti ne tik apie tramvajų ar miesto įvaizdžio teorinius planus, bet ir apie aktualius bei žemiškus reikalus – kritinę Vilniaus balkonų būklę. Nes daugelis senamiesčio ir sovietinio laiko pastatų balkonų šiuo metu yra avarinės būklės, o jų renovacija atskleidžia tam tikrus teisinės sistemos trūkumus.

„Vienas jų – šiuo metu nėra teisiškai reglamentuota, kas atsakingas už pastato fasadą: pačių butų ir kitų patalpų savininkai, daugiabučių namų savininkų bendrijos ar pastatus administruojančios įmonės. Tai trukdo sėkmingai įgyvendinti daugiabučių namų atnaujinimo programą, o avarinės būklės pastatų balkonų problema yra iš tiesų grėsmingesnė nei išoriškai atrodo. Nors dažniausiai tereikia akis pakelti einant Senamiesčio ar Naujamiesčio gatvėmis. Todėl būtina tobulinti esamą teisinę bazę, detalizuoti ir atriboti pastatų elementų savininkų atsakomybę“, – įsitikinęs A.Anušauskas.

Avarinės būklės pastatų balkonų problema yra iš tiesų grėsmingesnė nei išoriškai atrodo. Nors dažniausiai tereikia akis pakelti einant Senamiesčio ar Naujamiesčio gatvėmis, – įsitikinęs A.Anušauskas.

Seimo narys paragino Vilniaus merą problemą spręsti kuo greičiau, teikti konkrečius pasiūlymus dėl teisės aktų tobulinimo ir pats pareiškė esąs pasiryžęs aktyviai dalyvauti tiek šių pasiūlymų aptarime, pristatyme, tiek ir kitose diskusijose šiuo klausimu.

Vilniaus savivaldybės atstovai gerokai nustebo, išgirdę tokius parlamentaro raginimus. Esą teisiškai yra visiškai aišku, kas atsakingas už balkonus ir jų priežiūrą. Tačiau spartesnę jų renovaciją stabdo lėšų stygius.

Kaip paaiškino Vilniaus savivaldybės Būsto renovavimo skyriaus vedėja Stasė Kvederienė, pagal įstatymus bendrojo naudojimo balkonai ir lodžijos, kitų balkonų ir lodžijų išorinės (fasado) konstrukcijos yra pastato bendrojo naudojimo objektai, o sprendimai dėl bendrojo naudojimo objektų valdymo ir naudojimo priimami butų ir kitų patalpų savininkų balsų dauguma.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos 2012 metų rugpjūčio 22 dienos taip pat yra pateikusi nuomonę dėl balkonų valdymo ir naudojimo. Rašte nurodoma, kad Daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatyme nurodytos kitų balkonų ir lodžijų išorinės (fasado) konstrukcijos priskiriamos pastato bendro naudojimo objektams.

Už tas balkono konstrukcijas, kurios nėra laikančiosios, atsakingas pats buto savininkas. Tad tvoreles, grindis remontuoti ar keisti jis turėtų pats. Tačiau už laikančiųjų balkonų konstrukcijų – balkono plokštės, remontą atsakingi jau visų pastato butų ar kitų patalpų savininkai. Išlaidos už šį remontą paskirstomos visiems savininkams proporcingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius