-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 08 18

Vilniaus savivaldybė pasišovė didinti kiemsargių algas iki 1500 Lt

Keisdama viešųjų pirkimų sąlygas Vilniaus savivaldybė pasiryžusi pagerinti kai kurių vilniečių darbo užmokestį. Norinčios laimėti viešąjį konkursą bendrovės privalės įsipareigoti mokėti savo darbuotojams ne mažesnį negu vidutinį atlyginimą. Tokiu būdu kiemsargiai Vilniuje turėtų uždirbti ne 450 Lt, kaip buvo pernai žiemą, o mažiausiai 1500 Lt.
Šlavėjas
Kiemsargių algos turėtų išaugti bent tris kartus. / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.

Sostinės meras Artūras Zuokas įsitikinęs, kad nuo rugsėjo 1-osios įsigaliosianti naujoji tvarka bus naudinga daugeliui žmonių. Jie esą bus labiau motyvuoti dirbti, kadangi uždarbis leis jiems pragyventi ir tai bus puiki motyvacija susirasti darbą, o ne gyventi iš pašalpų.

„Vilniaus miesto savivaldybė, vykdydama viešuosius pirkimus, pirmoji Lietuvoje nuo rugsėjo 1 dienos taikys naują reikalavimą: viešųjų pirkimų dalyviai – paslaugų ar darbų tiekėjai – turės įsipareigoti darbuotojams mokėti vidutinį darbo užmokestį Vilniaus mieste, kurį apskaičiuoja LR Statistikos departamentas“, – sakė meras.

Vidutinis atlyginimas skirtingose darbo sferose skirtingas, svyruoja nuo 1300 Lt apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sferoje iki beveik 4 tūkst. draudimo ir finansinėje veikloje.

Daugiausia viešųjų pirkimų konkursų vykdoma statant naujus objektus, čia darbuotojų atlyginimai turės būti ne mažesni negu 1800 Lt. Anot mero, naujas reikalavimas itin neišaugins viešųjų pirkimų kainų, kadangi konkurencija ir toliau išliks tokia pati. Tik bendrovėms teks ieškoti būdų sutaupyti ne mažinant darbuotojų atlyginimus, o gerinant vadybą ar darbų organizavimą. Be to, nemažai šių darbų finansuojami iš Europos Sąjungos lėšų.

A.Zuoko teigimu, tokių priemonių imtasi norint pagerinti perkamų paslaugų kokybę. „Pernai žiemą girdėjome daugybę skundų dėl prastai valomo miesto, kadangi konkurse dalyvavusios bendrovės pasiūlė itin mažas kainas, o vėliau nebegalėjo užtikrinti tinkamos paslaugų kokybės“, – aiškino meras.

Iš viso 2010 metais Lietuvoje viešųjų pirkimų atlikta už 11 mlrd. Lt, Vilniuje – už 239 mln. Lt. Anot A.Zuoko, sostinė užima ženklią dalį visų viešųjų pirkimų, todėl naujai siūloma tvarka ateityje galėtų įsigalioti visoje Lietuvoje. Tai esą net galėtų būti įtvirtinta įstatymu, kaip yra padariusi Austrija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius