Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 07

Vilniaus savivaldybė rado stadioną beisbolui – apleistą, su benamiais ir brangų

Vilniaus savivaldybė ketina viešajame konkurse išnuomoti Baltupio g. 69 esantį stadioną su tribūna. Pradinė nuomos kaina – 1300 eurų kas mėnesį, stadionas būtų skirtas tik beisbolui. Tačiau Beisbolo asociacija, susidomėjusi šiuo objektu, prašo mažinti kainą, nes tiek kas mėnesį ištisus metus jie mokėti neišgalės, ypač kai stadionas tinkamas tik vaikams iki 12 metų ir tik apie 6 mėnesius per metus.
Stadionas Baltupio g. 69
Stadionas Baltupio g. 69 / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vaikščioti po Baltupio gatvėje esantį seną stadioną – kiek nejauku. Aplink miškas, teritorija, nors su vartais, bet gerokai apleista, o apgriuvusios tribūnos jau ir neprimena to statinio, koks kažkada buvo pastatytas. Ir čia, atrodo, yra gyventojų: paklotas patalas, keli stiklainiai su maistu, daugybė maišelių su kažkokiais daiktais. Taip pat įrengta plytelė maistui gaminti.

Trečiadienio dieną ši landynė buvo tuščia, matyt, jos gyventojai tuo metu buvo kažkur išėję, galbūt – ieškotis maisto.

Rengiasi išnuomoti

Vilniaus savivaldybė norėtų stadioną su tribūna išnuomoti viešo konkurso būdu. Tarybos posėdyje buvo numatyta spręsti šį klausimą. Pradiniame sprendimo projekte įrašyta, kad būsimasis nuomininkas privalės pasirašyti sutartį, pagal kurią negalės keisti numatytos statinių paskirties (jie skirti sporto veiklai), rūpintis tinkama jų būkle nekeičiant dangų tipo.

Taip pat išnuomotas turtas privalės būti pritaikytas konkrečiai sporto veiklai, kuria nuomininkas užsiima, teks kapitaliai suremontuoti tribūną su persirengimo patalpomis, o aikštelėse ir šalia jų būtų draudžiama vykdyti motorinių transporto priemonių treniruotes ir varžybas.

Svarstant komitetuose šį klausimą atsirado papildymų. Pagrindinis – pasiūlyta stadioną skirti konkrečiai beisbolo reikmėms. Taip pat nuomos laiką siūlyta pailginti triskart, nuo 3 iki 9 metų su galimybe kas trejus metus peržiūrėti kainą arba be to.

Miesto plėtros departamento teigimu, teritorijoje, kurioje yra ir šis stadionas, nauja statyba neplanuojama, o Nekilnojamojo turto registre Baltupio g. 69 užregistruoti statiniai – tribūnos su persirengimo patalpomis ir stadionas bei tvora gali būti tik remontuojami.

Savivaldybės Finansų departamento parengtame aiškinamajame rašte teigiama, kad statiniai yra apleisti, daug metų neremontuoti, todėl jiems būtina skubi priežiūra. Tribūna yra priešavarinės būklės, be durų ir jokios įrangos, jos perdengimai nesandarūs, sudėti ant plytų mūro sienų, kurios stipriai ištrupėjusios, tad būtinas kapitalinis remontas.

Mėnesio nuoma – 1300 eurų

Stadione yra dvi aikštelės – 1124 ir 7083 kv. m ploto. Pradinė nuomos kaina – 1300 eurų per mėnesį, kas per metus sudarytų 15,6 tūkst. eurų savivaldybės pajamų.

Pradinė nuomos kaina – 1300 eurų per mėnesį, kas per metus sudarytų 15,6 tūkst. eurų savivaldybės pajamų.

Kaip tik nuomos kaina tapo viena iš priežasčių, kodėl sprendimas dėl stadiono nuomos konkurso atidėtas. Nusprendus, kad stadione galėtų treniruotis ir žaisti beisbolininkai, savivaldybės atstovai buvo susitikę su Lietuvos beisbolo asociacija. Pastaroji prieš tarybos posėdį išplatino kreipimąsi į tarybos narius, kuriame išdėstė savo argumentus dėl būsimosios nuomos.

Pasak asociacijos, šiuo metu Vilniuje yra šeši beisbolo klubai, tačiau tik vienintelis beisbolo klubas „Vilnius“ turi trijų amžiaus grupių komandas, vyrų beisbolo ir moterų softbolo komandą, iš viso apie 100 narių.

„Pagrindinė problema, su kuria susiduria Vilniaus beisbolininkai, yra ta, kad Vilniuje nėra jokios beisbolo aikštės“, – teigiama Vilniaus tarybos nariams atsiųstame Lietuvos beisbolo asociacijos rašte.

15min spalio viduryje rašė, kad beisbolininkai liko be vienintelės erdvės sostinėje. Stadionu vietos šalia Laisvės prospekto, netoli „Litexpo“ parodų rūmų, nepavadinsi, bet vis dėlto būtent čia ne vienerius metus treniravosi ir žaidė ne prasčiausius rezultatus tiek Europoje, tiek pasaulyje rodantys beisbolininkai. Tačiau ši vietas skirta ne tam – čia iškils 100 mln. eurų vertės 65 kv. m biurų kompleksas „Business Garden Vilnius“, projektą įgyvendina nekilnojamojo turto bendrovė „Vastint Lithuania“.

Atrodo per brangu

Tačiau stadionas Baltupiuose irgi nėra svajonių vieta. Pritardama tam, kad nuomos laikas būtų pailgintas nuo 3 iki 9 metų, Lietuvos beisbolo asociacija vis dėlto tvirtina, kad dangą jiems turi būti leista pakeisti, o nuomos kaina – per aukšta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stadiono Baltupio g. 69 tribūna
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stadiono Baltupio g. 69 tribūna

Argumentų – ne vienas. Tarkim, kad mokėti reikės visus metus, o treniruotis Lietuvos oro sąlygomis ten galima mažiau nei 6 mėnesius. Taip pat užkliūna ir avarinės būklės statiniai, kurių remontui prireiksią didelių investicijų. Netoli aikštės, anot asociacijos, yra medžių, kurie trukdytų žaisti, todėl juos būtina nupjauti, kas irgi kainuoja.

„Aikštė tiktų tik vaikų ir jaunimo (iki 12 metų) beisbolininkams (statinių plotas yra per mažas (per siauras) suaugusių beisbolo aikštei įrengti); šiuo metu vaikai už treniruotes, kurios vyksta kiekvieną dieną, moka po 15 eurų per mėnesį. Pakėlus šį mokestį, lankančių beisbolą vaikų skaičius gali sumažėti, jau nekalbant apie naujų narių pritraukimą“, – rašoma rašte.

Asociacijos siūlomas mokestis gerokai skiriasi nuo pasiūlyto savivaldybės: „Siūlome statinių nuomos sąlygose numatyti 100 eurų mėnesinį mokestį, taip pat įvertinant galimybę jį mokėti tik šiltuoju metų laiku.“

Tik derasi?

Juolab kai pati Beisbolo asociacija sako turinti turtingų rėmėjų, – pastebėjo L.Kvedaravičius.

Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius, kuruojantis ir sporto reikalus sostinėje, į asociacijos argumentus žiūri gana atsargiai. Jo teigimu, galbūt tai tėra būdai derėtis dėl kainos.

„Buvo daug susitikimų su beisbolo bendruomene, kalbėta, jie patys išsirinko šitą stadioną. Todėl keisti dabar jų argumentai, kad jis netinka vyrų sportui, tik vaikams. Asociacijos vadovai buvo atėję ir pas mane asmeniškai, labai daug kalbėjome ir apie beisbolo vystymą, jie tą stadioną patys pasirinko šiai sporto šakai“, – teigė L.Kvedaravičius.

Jis priminė ir aikštę šalia Laisvės pr., kuri tebuvusi grynas laukas, o Baltupiuose yra stadionas – infrastruktūra, kurią galima pritaikyti šitam sportui.

„Manau, taip ir įvyks. Noras pasiderėti dėl kainos yra visada natūralus, bet dėl tinkamumo vyriškam ar tik vaikiškam sportui yra išvestiniai dalykai, kuriuos mes tikrai išspręsim“, – kalbėjo vicemeras.

Vis dėlto be konkurso Lietuvos beisbolo asociacijai stadionas neatiteks, tik sąlyga, kad stadionas gali būti skirtas tik beisbolui, susiaurina galimų dalyvių ratą. Bet, anot vicemero, tai gali būti ne tik asociacija, tačiau ir atskiri klubai. O ir investicijos į tribūnų remontą neturėtų būti labai didelės. „Juolab kai pati Beisbolo asociacija sako turinti turtingų rėmėjų“, – pastebėjo L.Kvedaravičius.

Taryba nusprendė kol kas klausimą atidėti ir grįžti prie jo kitame posėdyje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stadionas Baltupio g. 69
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stadionas Baltupio g. 69

Dėl šio stadiono ietys kryžiuotos prieš daugiau nei šešerius metus. Baltupių bendruomenė tuomet net piketus rengė gindama šalia esantį Jomanto parką, kurį esą norėta atiduoti Sekmadienio futbolo lygai (SFL). Pastaroji turėjo planų šalia apleisto stadiono įrengti dar kelias aikšteles, kuriose būtų galima žaisti tenisą, krepšinį, tinklinį. Bet bendruomenė laikėsi savo – jų duomenimis, pagal parengtą detalųjį planą teritorijos pakraštyje leidžiama statyti gyvenamuosius namus, tad esą noras sutvarkyti aikštyną paremtas būtent šiuo argumentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius