2011 09 21

Vilniaus savivaldybė ragina Vyriausybę kuo greičiau sumažinti šilumos kainą

Vilniaus miesto savivaldybės taryba pateikė Lietuvos Vyriausybei ir Energetikos ministerijai rezoliuciją, ragindama priimti skubius ir būtinus sprendimus, kurie leistų efektyviau panaudoti kogeneracinių jėgainių pajėgumus. Tai esą padėtų sumažinti šilumos kainas ne tik Vilniaus, bet ir visos Lietuvos vartotojams dar šį šildymo sezoną.
Šildymo sezonas
Artėjantis šildymo sezonas verčia vis garsiau kalbėti apie būsimas šilumos kainas. / 15min.lt nuotr.

Vilniaus savivaldybė ragina Vyriausybę ir energetikos ministrą Arvydą Sekmoką padidinti kogeneracinėms jėgainėms elektros supirkimo kvotą iki optimalių šių jėgainių pajėgumų, taip pat Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai nustatyti (VKEKK) elektros supirkimo kainą, atitinkančią alternatyvaus gamintojo savikainą. Gautos pajamos už parduotą elektros energiją būtų panaudotos šilumos tarifo mažinimui Vilniuje ir visoje Lietuvoje.

Šie sprendimai leistų šilumos kainą Vilniaus mieste sumažinti 6 centais, tai yra – 23 proc. Tam užtektų padidinti elektros supirkimo kvotą Vilniaus termofikacinei elektrinei Nr.3 ir gauti už jos gaminamą elektrą tokią pačią kainą, kokią nustatė VKEKK Lietuvos elektrinei Elektrėnuose.

Vilniaus savivaldybė atkreipia dėmesį, kad šis siūlymas yra lengvai įgyvendinamas, nes priklauso tik nuo Energetikos ministerijos sprendimo.

„Pati didžiausia problema, dėl ko vilniečiams tenka tiek daug mokėti už šildymą – tai dujų kainos augimas, kuris įtakoja šilumos kainą, nes 70 procentų šilumos gamybai naudojamo kuro sudaro dujos. Bet šiuo atveju Vilniaus savivaldybė nieko pakeisti negali, kadangi ne ji, o Vyriausybė derasi dėl dujų kainos su kompanija „Gazprom”. Todėl reikia ieškoti kitų būdų, kaip galima sumažinti šilumos kainą. Šis mūsų pasiūlymas galiotų ne tik Vilniui, bet ir visai Lietuvai“, – sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Vilniaus savivaldybė siūlymą, kaip sumažinti šilumos kainą vartotojams, yra pateikusi Energetikos ministerijai ir VKEKK dar šių metų rugpjūčio 23 dieną. VKEKK atsakyme Vilniaus savivaldybei rašoma, kad komisija, Energetikos ministerijai nustačius remtinos elektros energijos apimtis bendriems šilumos ir elektros energijos gamintojams bei šių gamintojų sąrašą, nustatys elektros supirkimo kainas kiekvienam šilumos ir elektros gamintojui ir apskaičiuos viešuosius interesus atitinkančių paslaugų kainą, kuri turi įtakos galutiniam elektros energijos tarifui.

Energetikos ministerija jokio atsakymo nėra pateikusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius