-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 08 25 /18:27

Vilniaus savivaldybė skelbia: „Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus“ vadovo konkursą laimėjo A.Zuokas

Vilniaus savivaldybės įmonės „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) direktoriaus pareigų konkursą laimėjo Artūras Zuokas, dabartinis Vilniaus tarybos narys, skelbiama Vilniaus savivaldybės pranešime. Iš naujojo VASA vadovo miesto vadovybė tikisi efektyvių sprendimų įgyvendinant Vilniaus miesto atliekų tvarkymo strategiją. A.Zuokas juokiasi, kad tai rodo, jog jis turi paklausą darbo rinkoje.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Konkurse į VASA vadovo pareigas dalyvavo 10 kandidatų, jį organizavo savivaldybės pasamdyta personalo atrankos bendrovė.

„Zuokas buvo geriausias kandidatas“

„Savo atrankas visada vykdome skaidriai ir objektyviai, nėra jokių politinių užsakymų, patinka nepatinka. Artūras Zuokas objektyviai buvo geriausias kandidatas iš visų dalyvavusių ir atėjusių į konkursą. Teisės aktus, kurie reguliuoja šią veiklą, jis išmano, o taip pat, manau, darniai įsilies į savivaldybės įmonių vadovų komandą, kuri kasdien dirba kurdama ir gerindama paslaugas Vilniaus gyventojams“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Pasak jo, Vilniaus meras šioms pareigoms iškėlęs aukštus lūkesčius bei lauks konkretaus plano, kaip bus įgyvendinta atliekų tvarkymo strategija Vilniaus mieste.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus savivaldybės ir „VASA“ atstovai tikrina atliekų išvežimą
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus savivaldybės ir „VASA“ atstovai tikrina atliekų išvežimą

A.Zuokas naujose pareigose dirbti turėtų pradėti gavus reikalingas pažymas iš tarnybų bei sulaukus jo pasitraukimo iš Vilniaus miesto tarybos, kadangi šios pareigos nesuderinamos su vadovavimu vienai iš savivaldybės įmonių.

Pasiruošęs įgyvendinti savo planą

Pats buvęs sostinės meras teigia, kad tokia konkurso baigtis rodo, jog Vilniaus miesto savivaldybės administracija pritaria jo pateiktai šios įmonės veiklos koncepcijai.

„Pasirodo, surinkau vienintelis visus balus, neįtikėtina. Tai reiškia, kad savivaldybės administracijos komisija pritarė mano pateiktai VASA vizijai ir pertvarkymo planui. Mano planas buvo toks, kad šią įstaigą reikia likviduoti, nes VASA funkcijos dubliuojasi su savivaldybės funkcijos ir VATC (Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras – red. past.) veikla. Todėl mano pasiūlymas buvo, kad jeigu mane patvirtintų direktoriumi, aš per du mėnesius įsipareigoju paruošti VASA pertvarkymo ir reorganizavimo planą šią įstaigą likviduojant, o funkcijas padalinant savivaldybei ir VATC.

Mano planas buvo toks, kad šią įstaigą reikia likviduoti, nes VASA funkcijos dubliuojasi su savivaldybės funkcijos ir VATC veikla.

Toks buvo mano pasiūlytas planas. Tai, kad komisija pritarė tam, vadinasi, šiam strateginiam mano planui yra pritarta. Aš tikrai pajėgus jį įgyvendinti“, – 15min sakė A.Zuokas.

Tačiau klausiamas tiesiai, ar tai reiškia, jog atsisakys tarybos nario mandato ir imsis šių pareigų, A.Zuokas neatsakė. Esą jis dalyvauja Seimo rinkimuose, šituose planuose niekas nesikeičia, o iki to nepavyktų imtis naujojo darbo, nes procedūros užtrunka ilgai.

Vėliau A.Zuokas savo paskyroje „Facebook“ paskelbė, kad partijos „Laisvė ir Teisingumas“ frakcija jau kitą savaitę įregistruos siūlymą naikinti VASA, tad jis įgyvendins savo pateiktą VASA strategiją net netapęs jos direktoriumi.

Viliojo didele alga

SĮ „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ buvo įsteigta 2015 metais Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos sprendimu, įgyvendinant atliekų tvarkymo įstatymo nuostatas, arba vadinamąją atliekų reformą, ir siekiant užtikrinti efektyvų atliekų tvarkymo sistemos administravimą savivaldybėse.

Pasirodžius skelbimui apie šias pareigas, daugelio dėmesį atkreipė didelė numatoma alga naujajam įmonės vadovui: buvo nurodoma, kad būsimasis direktorius uždirbs 5800 eurų (bruto), po mokesčių jo atlyginimas turėtų siekti apie 3,5 tūkst. eurų. O tai gerokai daugiau nei uždirba Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius (4584 eurai iki mokesčių, šių metų antrojo ketvirčio duomenimis), jau nekalbant apie sostinės merą (3712 eurų iki mokesčių).

Palyginti – Seimo nario alga iki mokesčių siekia apie 3,4 tūkst. eurų, premjero – 5766 eurus.

„Visų savivaldybės įmonių, uždarųjų akcinių bendrovių ar akcinių bendrovių vadovų atlyginimai yra didesni už mero ar administracijos direktoriaus. Dabartinėmis rinkos sąlygomis sunkiai gali tikėtis rasti aukščiausio lygio vadybininką už mažesnį atlyginimą“, –15min sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas.

Dokumentus dalyvauti šiame konkurse buvo pateikęs ir A.Zuoko kolega Vilniaus taryboje bei frakcijoje Žilvinas Šilgalis. Jis teigė nesuprantąs, kaip tokioms pareigoms ieškant specialisto nustatyti itin žemi reikalavimai: bakalauro diplomas, minimali vadovavimo patirtis ir gebėjimai dirbti kompiuteriu.

Tiek A.Zuokas, tiek Ž.Šilgalis prieš konkursą užsiminę manantys, kad laimėtojas numatytas iš anksto, tačiau turbūt nei vienas iš jų nenumatė tokios konkurso baigties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius