-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 05 13

Vilniaus savivaldybėje klesti legalus būdas paremti save

Praėjusios kadencijos Vilniaus tarybos nariai, baigdami darbą, netaupė – rezervo lėšas dosniai žarstė įvairioms religinėms, kultūrinėms organizacijoms, renginiams ir remonto darbams. Kai kurie po kelis tūkstančius atseikėjo tai veiklai, kuri artima jiems patiems.
Klajūnas G.Babravičius šįkart lydės žirgų vilkstinę prie Juodosios jūros.
Aistra visureigiams garsėjantis G.Babravičius šių automobilių maratonui-estafetei iš miesto rezervo fondo skyrė 4 tūkst. Lt.

Reglamento, kuriame būtų surašyta, kiek, kam ir kokiais kriterijais remdamiesi tarybos nariai gali skirti rezervo lėšas, nėra. Savivaldybė neįvardija ir konkrečios sumos, kiek per metus tarybos nariai tų pinigų gali išleisti. Tarybos sekretorės Margaritos Butkienės teigimu, ši suma būdavo apie 10 tūkst. Lt. O ką remti, tarybos nariai rinkdavosi patys.

Valdžia buvo dosni

Buvęs vicemeras Gintautas Babravičius nuo seno garsėja pomėgiu keliauti. Jam nesvetimas ir visureigių sportas, dar prieš kelerius metus jis mielai dalyvavo ir bekelės varžybose, padėjo jas organizuoti. Matyt, tai nulėmė buvusio vicemero sprendimą baigiant savo kadenciją skirti lėšų mėgstamai veiklai.

Iš turimo rezervo fondo G.Babravičius po tūkstantį litų skyrė keliems koncertams, parodai, albumo leidybai, Grigiškių Šv. Dvasios parapijos namams apšiltinti. Tačiau didžiausia suma – 4 tūkst. Lt – atiteko VšĮ „Bekelės fiesta“ renginiui „4x4 perimetras“ organizuoti. Kaip rašoma šio renginio interneto tinklalapyje, pats G.Babravičius dėl „tam tikrų politinių ir ideologinių priežasčių negali dalyvauti, bet teikia organizacinę ir konsultacinę pagalbą organizatoriams“.

Buvęs meras Raimundas Alekna didžiąją dalį lėšų skyrė Žvėryno gimnazijai – 8 tūkst. Lt turėtų jai padėti suremontuoti stadioną ir paženklinti linijas. R.Alekna ir pats gyvena Žvėryne, kuriame įsikūrusi ši gimnazija. Dar po tūkstantį litų buvęs meras atseikėjo vienos monografijos leidybai ir Lietuvos sąjūdžiui sumokėti už komunalines paslaugas.

Kiti buvę vicemerai irgi buvo dosnūs. Romas Adomavičius parėmė kultūros renginius ir labdaros fondus, Stanislovas Šriūbėnas 10 tūkst. Lt skyrė Lietuvos moterų dviračių sporto klubui „Aušra Gruodis“.

Lenkai – vieningi

Vieningiausi, skirdami pinigus, buvo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcijos atstovai. Mero pavaduotojas Jaroslavas Kaminskis savo turimas rezervo lėšas naudojo panašiai kaip ir kiti jo kolegos iš LLRA frakcijos. Visa frakcija vieningai parėmė Grigiškių Šv.Dvasios parapijos namų šiltinimą, kuriai kartu skyrė 15 tūkst. Lt. Taip pat nepamiršti ir lenkų meno kolektyvai, kelios religinės organizacijos.

Buvusių Vilniaus tarybos narių paramos sulaukė ir vaikų lopšelis-darželis „Boružėlė“, prašęs pinigų tvoros remontui.

Kas slepiasi po kilimu?

Algirdas Paleckis 2 tūkst. Lt skyrė organizacijai „Desperacija ir viltis“, kuri prisistato kaip nukentėjusiųjų nuo teisėsaugos ir teisėtvarkos visuomeninė organizacija. Pats politikas taip pat ne kartą pabrėžė esąs persekiojamas teisėsaugininkų.

Algio Ramanausko iniciatyva sutramdyti miestą terliojantį solomoną taip pat buvo remiama savivaldybės lėšomis. Tam buvęs tarybos narys iš savo rezervo skyrė 5 tūkst. Lt. Tačiau tarybos kadencija baigėsi, o Vilniaus pastatų sienų terliotojas taip ir nesučiuptas.

Taryboje ne vieną kadenciją dirbęs Arvydas Šaltenis taip pat nepagailėjo pinigų projektui, su kuriuo yra susijęs. Vilniaus dailės akademijoje dirbantis A.Šaltenis kiek daugiau nei 8 tūkst. Lt skyrė šiai aukštajai mokyklai organizuoti tęstinį projektą „Tebūnie naktis“.

Socialdemokratas Juras Požėla parėmė Savivaldos plėtros instituto projektą „Jaunųjų lyderių vasaros akademija“, skirdamas 10 tūkst. Lt. Institutui vadovauja jo partijos kolega Darius Skusevičius.

Taryboje dirbęs ir teismų slenksčius dėl bandymo papirkti kitą tarybos narį Vidą Urbonavičių minantis Gintaras Kazakas dosniai parėmė „Šviesos“ pradinę mokyklą – 5 tūkst. Lt skyrė aktų salei pertvarkyti. Mokyklos bendruomenėje sklandė kalbos, kad G.Kazakas pretendavo tapti šios mokyklos vadovu, tačiau jam nepavyko to padaryti.

Sumos dokumentuose nenustatytos

Kam skirs savo disponuojamus pinigus naujosios tarybos nariai, kol kas nėra žinoma.

Tiesa, niekur nėra reglamentuota ir tai, kiek pinigų tarybos nariai tokiai paramai gali išleisti. Anot savivaldybės tarybos sekretorės M.Butkienės, yra nustatyta tvarka, kad tarybos nariai rekomenduoja vienai ar kitai organizacijai, renginiui skirti pinigų.

„Lėšos skiriamos iš savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo fondo, bet kam tie pinigai atiteks, pirmiausia sprendžia tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas, o tada tvirtina tarybos kolegija. Tarkime, trūko kelių tūkstančių litų „Ąžuoliuko“ vasaros stovyklai ir tarybos nariai mielai sutiko padėti“, – prisiminė M.Butkienė.

Tačiau kokią sumą ir kam ją skirti Vilniaus tarybos reglamentas nenurodo. Tai paliekama patiems tarybos nariams, nors jų pasiūlymai vertinami kaip rekomendacijos, teigė savivaldybės Finansų valdymo ir apskaitos departamento direktorius Edmundas Kačkus. „Konkrečių sumų nebuvo, tik orientacinės, bet ir jos niekur nebuvo fiksuotos. Tiesiog tarybos nariai galėdavo siūlyti, o administracijos direktoriaus ir kolegijos reikalas pritarti tam ar nepritarti“, – aiškino E.Kačkus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius