Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 01

Vilniaus savivaldybėje pakvipo atleidimais

Vilniaus savivaldybės administracija, atėjus naujai valdžiai, sulaukė eilinės reorganizacijos. Nors žadama, kad masiškai darbuotojai atleidžiami nebus, kai kurie politikai įsitikinę – savivaldybės teisininkams teks minti teismų slenksčius dėl nepatenkintų tarnautojų skundų.
Vilniaus valdžios dangoraižyje prasideda reorganizacija.
Vilniaus valdžios dangoraižyje prasideda reorganizacija. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sostinės taryba prieš kelias savaites pritarė savivaldybės administracijos struktūros pakeitimams, kurie įsigalioja šiandien. Nustatyta, kad savivaldybėje bus vienu departamentu daugiau, tačiau sumažės skyrių, neįeinančių į departamentų sudėtį.

Daugiausia savivaldybėje galės būti 927 pareigybės. Šiuo metu jų yra 800, tačiau prie jų dar bus prijungta 118 Socialinės paramos centro darbuotojų, nes to reikalauja pasikeitę teisės aktai. Vis dėlto papildomų išlaidų dėl prijungimo savivaldybė neturės, nes lėšos šių darbuotojų atlyginimams skiriamos iš valstybės biudžeto tikslinės dotacijos.

„Valymų“ nebus?

„Šios reorganizacijos tikslas yra ne atleisti žmones, o įkurti kelis naujus struktūrinius padalinius, kurie spręstų labai aiškias miesto problemas: transporto, ypač visuomeninio, be to, aplinkos ir energetikos projektai turi būti vienoje vietoje, atkūrėme ir E.miesto departamentą, sustiprinome Ekonomikos departamentą, nuo kurio priklauso investicijų pritraukimas, darbo vietų kūrimas“, – aiškino reformos iniciatorius, meras Artūras Zuokas.

Anot jo, darbuotojų skaičius šiek tiek mažės, kai kur keisis padalinių vadovai. Tačiau  politinio kėdžių stumdymo esą nebus. „Dabar esame susitarę, kad pirmiausia kompetencija, o tik po to partinė priklausomybė. Bus pasikeitimų, bet tai nėra „valymas“, – tikino A.Zuokas.

Gąsdina teismais

Bet opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos vadovas Vidas Urbonavičius negali niekaip kitaip pavadinti šios pertvarkos – tik „valymu“. „Kadangi man teko būti praeitos kadencijos valdančioje koalicijoje, mes beveik tris mėnesius atidžiai nagrinėjome kiekvieną žingsnį, kiekvieną pakeitimą ir tik tada ryžomės juos daryti. Dabar jie viską daro skubotai ir, man atrodo, pažeisdami įstatymus“, – įtarė V.Urbonavičius.

Jo teigimu, senieji darbuotojai atleidžiami, o nauji priimami taikant visiškai neaiškius kriterijus, nes pastariesiems nustatyti tiesiog nepakako laiko. „Tai galima pavadinti tiesiog „valymu“, kai atlaisvinamos vietos saviškiams. Kol kas sudėtinga įvertinti, kiek žmonių bus atleista, niekas oficialių duomenų nepateikia, bet kalbama apie kelias dešimtis. Tai palies ir vadovus, ir žemesnės grandies darbuotojus“, –  dėstė V.Urbonavičius. Jis įsitikinęs, kad ne vienas atleistas darbuotojas teisybės ieškos teisme.

Profsąjunga pritaria

Vilniaus savivaldybės administracijos darbuotojų profesinės sąjungos atstovai labiau linkę sutikti su naujausios reformos iniciatoriaus A.Zuoko nuomonę, negu su jo kritikais. Šios profesinės sąjungos pirmininkas Darius Šaluga „15min“ tvirtino, kad dabar vykdoma reorganizacija yra labiau paremta logika, negu pastarosios dvi, vykdytos 2007 ir 2009 metais.

„Profesinė sąjunga pritarė tokiai reorganizacijai, kokia yra numatoma, kai atleidžiama mažai žmonių. Kaita politiniuose postuose yra normalu, niekas tuo nesistebi, nes keičiasi politinės jėgos ir jų atstovai užima politinius postus, bet mus domina žemesnių grandžių darbuotojai. Pagal susitarimą neturėtų būti masinio atleidinėjimo“, – teigė D.Šaluga.

Savivaldybėje nebedirbančio, tačiau jos profesinei sąjungai pirmininkaujančio D.Šalugos teigimu, svarbiausia, kad žmonės būtų keičiami atsižvelgiant ne į jų politinę priklausomybę, o į darbo kokybę ir kvalifikaciją.

Šiuo metu suskaičiuoti, kiek tiksliai žmonių paliks savivaldybės administraciją ir kiek jiems teks išmokėti išeitinių kompensacijų, dar nėra galima. Darbuotojai kol kas sulaukė tik atleidimo lapelių ir pasiūlymų eiti tam tikras pareigas, todėl per kelias dienas privalės apsispręsti. D.Šalugos manymu, situacija palanki pensinio amžiaus žmonėms ir tiems, kurie svarstė galimybę keisti darbą. „Iš žmonių nuotaikų negalėčiau teigti, kad visi būtų nusiminę ar išgyventų. Nėra taip, kad būtų atsisakoma darbuotojų paslaugų, žmonės metami į gatvę“, – sakė D.Šaluga.

Anot D.Šalugos, savivaldybės administracijos struktūra po reformos bus artima tai, kuri buvo iki 2007 metų, o tuomet dėl reorganizacijos buvo itin daug diskutuojama ir svarstoma.

Meras taip pat pripažino, kad siekia grįžti prie tokios struktūros, kuri galiojo iki 2007 metų ir buvo gavusi ISO standartą. „Nemaža dalimi grąžiname tai, kas pastaraisiais metais dėl vienokių ar kitokių politinių motyvų buvo sugriauta“, – teigė A.Zuokas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius