-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 10

Vilniaus taryba ruošiasi permainoms

Gruodžio 15–ąją turėtų paaiškėti, kas sės į Vilniaus mero kėdę. Tądien sostinės tarybos posėdyje Vilius Navickas ketina pasitraukti, o valdantieji nusiteikę paremti konservatoriaus Raimundo Aleknos kandidatūrą į merus. Tiesa, galutinis susitarimas dar nepasiektas, valdančiąją koaliciją sudarančių ir ją paremsiančių frakcijų atstovai vis dar tariasi dėl būsimųjų darbų ir postų.
Buvusių bendražygių Gintauto Babravičiaus, V.Navicko ir R.Aleknos keliai skiriasi – V.Navickui nebeliko vietos tarp Vilniaus vadovų.
Buvusių bendražygių Gintauto Babravičiaus, V.Navicko ir R.Aleknos keliai skiriasi – V.Navickui nebeliko vietos tarp Vilniaus vadovų. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prieš kelis mėnesius iš Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos išmesto V.Navicko vadovavimas Vilniaus miestui, atrodo, artėja į pabaigą. Meras jau pasirašė potvarkį, kuriuo ateinantį trečiadienį šaukiamas miesto tarybos posėdis. Pirmi du klausimai posėdžio darbotvarkėje – dėl Vilniaus miesto savivaldybės mero V.Navicko atsistatydinimo iš pareigų ir naujo mero išrinkimo.

Į mero postą pretenduojantis R.Alekna tvirtino, kad valdantieji galutinai dar nesusitarė, tebevyksta darbų ir pozicijų derinimas. „Dabar visos frakcijos siunčia man savo pasiūlymus, darbų sąrašus, kuriuos, kaip jie įsivaizduoja, mes privalome padaryti arba nedaryti“, – sakė R.Alekna.

Valdančiąją koaliciją sudarys TS–LKD, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP), Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) ir Lietuvos liberalų sąjūdžio (LLS) frakcijos, ją rems ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcija (LLRA). Kartu su šia frakcija R.Alekną turėtų paremti 32 tarybos nariai, jeigu jie balsuotų vieningai. LLRA atstovas, buvęs mero Juozo Imbraso patarėjas Jaroslavas Kaminskis greičiausia taps ketvirtuoju vicemeru, nors oficialiai tai dar nepatvirtinta.

„Dėl to turi apsispręsti frakcija artimiausiame posėdyje, kuris įvyks antradienį“, – nuo tiesaus atsakymo išsisuko J.Kaminskis.

Dėl postų nesipeša

LLS frakcijos atstovai į vicemerus nepretenduoja, tačiau šios frakcijos atstovai turėtų užimti vieno iš tarybos komitetų ir Privatizavimo komisijos vadovo kėdes. „Norėti galima daug, bet kadangi liko vos 3–4 mėnesiai realaus vadovavimo, tai ne kažin ką spėsime nuveikti. Bet reikia turėti visus valdžios svertus savo rankose, kad užtikrintume, jog neįvyktų kokių neteisėtų sprendimų“, – tvirtino LLS frakcijos vadovas Arūnas Štaras.

R.Aleknos tvirtinimu, dėl postų valdantieji nesipeša. „Šiuo laikotarpiu nė vienas, įskaitant ir mane, labai nepretenduoja į aukštas pareigas“, – juokavo R.Alekna, pripažindamas, kad artėjant savivaldos rinkimams aukšti postai savivaldybėje nebeatrodo itin patrauklūs.

Nors oficialiai valdantieji gana vieningai tvirtina, kad balsų išrinkti naują sostinės merą jiems pakaks, neoficialiai kalbama, kad taip gali ir nenutikti. Esą V.Navicko atsistatydinimą parems pakankamai tarybos narių, tačiau ar balsų pakaks paremti naują merą – nežinia.

Tiesioginis valdymas

Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Jurgis Jurkevičius teigė, kad jeigu tarybos posėdyje naujo mero nepavyks išrinkti, eiti jo pareigas bus pavesta vienam iš vicemerų. „Pagal Laikino tiesioginio valdymo įstatymą, jeigu tris mėnesius meras neišrenkamas, įvedamas tiesioginis valdymas. Bet tai kraštutinė priemonė, kurios tikriausiai neprireiks, juk iki rinkimų liko nedaug laiko“, – sakė J.Jurkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius