Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 23

Vilniaus universitete atidaroma meteorologijos stotis

Vilniaus universiteto (VU) Gamtos mokslų fakultete penktadienį atidaroma automatinė meteorologijos stotis.
Vilniaus universitetas
Vilniaus universitetas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Ji bus naudojama mokslo ir studijų tikslams – vykdant miesto mikroklimato ir biometeorologinės aplinkos tyrimus, rengiant meteorologus ir hidrologus VU Gamtos mokslų fakultete, pranešė VU.

Pirmuoju atkurtos stoties vedėju paskirtas meteorologas dr. Justas Kažys.

Stoties įkūrimu ir eksploatavimu rūpinasi Hidrologijos ir klimatologijos katedra. Stotyje sumontuoti meteorologinių prietaisų kompanijų „Coastal Environmental Systems“ (JAV) ir „Kipp & Zonen“ (Nyderlandai) pagaminti automatiniai prietaisai. Jie skirti automatiškai registruoti įvairius meteorologinius elementus: oro temperatūrą ir drėgnį, atmosferos slėgį, vėjo kryptį ir greitį, kritulius, saulės spinduliuotę (tiesioginę, išsklaidytąją, bendrąją, atspindėtąją, ultravioletinę, spinduliuotės balansą), perkūniją, debesuotumą ir kt.

Pačiame Vilniaus mieste meteorologijos stotis veikė nuo 1770 iki 1964 metų. Kelis dešimtmečius nebuvo registruojama ir profesionaliai tiriama tikroji orų būklė sostinėje. Vilniaus meteorologijos stoties funkcijas jau beveik 50 metų atlieka priemiesčiuose esančios Trakų Vokės ir Oro uosto meteorologijos stotys.

„Pirmieji naujosios meteorologijos stoties matavimų rezultatai patvirtino, kad Vilniaus mieste gali būti net 1–2 laipsniais šilčiau nei užmiestyje, skiriasi matomumas, kritulių pobūdis ir kita“, – teigė VU Gamtos mokslų fakulteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros vedėjas Arūnas Bukantis.

VU meteorologijos stoties atidarymu bus paminėta ir Pasaulinė meteorologijos diena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius